Puylinser med bacon

Puylinserna som får god smak av bacon. Gott som tillbehör - GI eller LCHF. Istället för bacon kan du ta rökt fläsk eller pancetta.

Gillar du vitlök så kan du pressa i en klyfta med löken när du lagar linserna. Man kan även fräsa med något krm chiliflakes och en nypa timjan med löken samt smaksätta med någon msk lagrad vinäger, balsamvinäger eller citronsaft. Istället för gul lök kan du ta rödlök. Kan även garneras med hackad persilja.

Man kan vända i mer grönsaker som fräst salladslök, fräst bladspenat, kokt broccoli, kokt blomkål, kokta morotstärningar eller kokta gröna bönor. Det finns frysta hackad lök man kan använda om man har bråttom. Man kan förbereda laga linserna innan och förvara i kylen. Kan även frysas.

För vegetarisk och vegan variant så utesluter du såklart bacon. Det blir jättegott utan. Fräs löken i några msk olivolja och ta ev. med en hackad vitlök.

Puylinser är ursprungskyddade och bland de godaste linserna, tycker jag. De odlas runt byn le Puy i franska Auvergne. Koktiden är runt 25 minuter - prova så de är mjuka - annars koka lite till. Mängden kokvatten har jag räknat att man toppar linserna med ca 7 cm extra vatten upp över linserna i en kastrull - i detta fall blir det mellan 1,5 till 2 liter beroende på kastrull. Sedan kokar puylinserna med lock och när de är klara häll man av överblivet vatten.

4 port puylinser med bacon

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 dl puylinser
  • ca 1,7 liter vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 70 gram bacon (ett halvt paket)

Tillagning

  1. Mät upp puylinser i en kastrull med lock och tillsätt salt. Tillsätt vatten - det ska täcka ca 7 cm över linserna. Koka linserna mjuka i 25 minuter.
  2. Skala och hacka lök. Strimla bacon.
  3. Fräs lök och bacon i olivolja i en panna och bryn det mycket lätt. Låt steka på låg värme medan du kokar linserna.
  4. Häll av det mesta vattnet från linserna och blanda sedan i lök- och baconblandningen.
  5. Rör runt i kastrullen och smaka av med lite salt innan servering. Samt ev. nymalen svartpeppar.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer