Puylinser med bacon

Introduktion och förberedelse

Puylinser som får god smak av bacon. Gott som tillbehör - GI eller LCHF. Istället för bacon kan du ta rökt fläsk eller pancetta.

Varianter

  • Gillar du vitlök så kan du pressa i en klyfta med löken när du lagar linserna.
  • Man kan även fräsa med något krm chiliflakes och en nypa timjan med löken samt smaksätta med någon msk lagrad vinäger, balsamvinäger eller citronsaft.
  • Istället för gul lök kan du ta rödlök.
  • Kan även garneras med hackad persilja.
  • Bacon kan bytas mot Italienskt fläsk pancetta, kalkonbacon eller annat rökt fläsk.

Med mer grönsaker

Man kan vända i mer grönsaker som fräst salladslök, fräst bladspenat, kokt broccoli, kokt blomkål, kokta morotstärningar eller kokta gröna bönor. Det finns frysta hackad lök man kan använda om man har bråttom.

Förbereda innan

Man kan förbereda laga linserna innan och förvara i kylen. Kan även frysas.

Vegetariskt och veganskt alternativ

För vegetarisk och vegan variant så utesluter du såklart bacon. Det blir jättegott utan. Fräs löken i några msk olivolja och ta ev. med en hackad vitlök.

Puylinser - extra fina delikatesslinser

Puylinser är ursprungskyddade och bland de godaste linserna, tycker jag. De odlas runt byn le Puy i franska Auvergne. Koktiden är runt 25 minuter - prova så de är mjuka - annars koka lite till.

Mängden kokvatten har jag räknat att man toppar linserna med ca 7 cm extra vatten upp över linserna i en kastrull - i detta fall blir det mellan 1,5 till 2 liter beroende på kastrull.

Sedan kokar puylinserna med lock och när de är klara häller häller man av dem.

4 port Puylinser med bacon

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 dl Puylinser
  • ca 1,7 liter vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök eller rödlök
  • 70 gram bacon (ett halvt paket) eller rökt fläsk

Tillagning

  1. Mät upp Puylinser i en kastrull med lock och tillsätt salt. Tillsätt vatten - det ska täcka ca 7 cm över linserna. Koka linserna mjuka i 25 minuter.
  2. Skala och hacka lök. Strimla bacon.
  3. Fräs lök och bacon i olivolja i en panna och bryn det mycket lätt. Låt steka på låg värme medan du kokar linserna.
  4. Häll av det mesta vattnet från linserna och blanda sedan i lök- och baconblandningen.
  5. Rör runt i kastrullen och smaka av med lite salt innan servering. Samt ev. nymalen svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-16