Lingonpaj med pepparkaksmuldeg

Lingonpaj med smuldeg smaksatt som pepparkaka - en pepparkaksmuldeg.

En smakrik paj med de sötsyrliga lingonen och kryddiga smuldegen.

Smuldegen är som en vanlig smuldeg med smör, socker och mjöl - men här har jag smaksatt den ytterligare med samma kryddning som till pepparkakor med sirap, nejlika, kardemumma, kanel och ingefära.

Du kan baka pajen med frysta lingon eller färska lingon.

4 portioner lingonpaj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 200 gram frysta lingon eller färska lingon
  • 1 tsk smör till formen
  • 3 msk socker
  • 1 tsk potatismjöl
  • PEPPARKAKSMULDEG: 75 gram kallt smör eller margarin
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 3 msk sirap
  • 1 krm salt
  • 1,5 tsk kanel
  • 1,5 tsk mald ingefära
  • 1/2 tsk mald kardemumma
  • 1/2 tsk mald nejlika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  2. Smörj en liten pajform med smör. Jag tog en hjärtformad pajform för fyra portioner på 20x18 cm. Du kan även ta annan valfri pajform på runt 20-24 cm diameter.
  3. Lägg i lingon och sprid ut dem i botten på pajformen.
  4. Strö över socker och potatismjöl samt blanda runt.
  5. SMULDEG: Blanda tärnat smör med socker, vetemjöl, sirap, salt samt pepparkakskryddorna - kanel, ingefära, kardemumma och nejlika - till en smuldeg.
  6. Bred ut smuldegen i ett jämnt lager över lingonen i formen.
  7. Grädda lingonpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg i 25 minuter. Täck ev. över med lite bakplåtspapper mot slutet om den börjar brännas på ytan.
  8. Låt svalna något innan servering. Servera med valfria tillbehör som vaniljglass eller vaniljsås.
Lingon till pajen i pajform
Smörj en pajform med smör och bred ut färska eller frysta lingon. Blanda med socker och lite potatismjöl.
Pepparkaksmuldeg i skål
Smuldegen är som en vanlig smuldeg med smör, socker och mjöl men den smaksätts med sirap och pepparkakskryddor som nejlika, kardemumma, kanel och ingefära.
Lingonen täcks med pepparkaksmuldegen
Lingonen täcks med pepparkaksmuldegen
Till lingonpajen passar vaniljsås, vaniljglass eller råkräm.
Till lingonpajen passar vaniljsås, vaniljglass eller råkräm.
Två portionsformar med lingonsmulpaj.
Två portionsformar med lingonsmulpaj. Smidigt att baka till buffé, smörgåsbord och julbord.

Serveringsförslag

  • Lingonpajen passar utmärkt till julbord med smaken av pepparkaka.
  • Kan serveras varm eller kall.
  • Gott med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, råkräm, vaniljglass, yoghurtglass eller vispad grädde.

Val av pajform

Du kan baka i en hjärtform som på bilden eller valfri pajform som förslagsvis en rund pajform på mellan 20-24 cm diameter.

Eller baka ta portionsformar - smidigt till buffé och julbord.

Varianter

  • Istället för att blanda lingonen i pajformen med socker så kan du ringla över några msk kolasås.
  • Vegan lingonpaj kan du laga med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås, sojaglass eller soyghurt.
  • Glutenfri paj kan du baka om du byter ut vetemjölet mot mandelmjöl.

Smuldegen smaksätts med kanel, ingefära, kardemumma, nejlika samt sirap - samma som till pepparkakor. Gott med de sötsyrliga lingonen. Servera med en fluffig vaniljsås till.
Smuldegen smaksätts med kanel, ingefära, kardemumma, nejlika samt sirap - samma som till pepparkakor. Gott med de sötsyrliga lingonen. Servera med en fluffig vaniljsås till.

E-mail
Medel: 4.6 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 393 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-02