Ananaspaj med filodeg

Introduktion och förberedelse

Ananaspaj med filodeg och vaniljglass. En god enkel efterrätt med ananasringar eller färsk ananas, filodeg, farinsocker och smör.

En variant på ananas med tosca fast utan nötter.

Lägg ananas i en smord ugnsform och skrynkla över filodeg, smör och socker. Hur lätt som helst och perfekt om du har filodeg över.

Serveringsförslag

Du kan köpa eller göra egen vaniljglass som passar till.

Vidare passar yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, crème fraiche, sorbet, vaniljsås eller vispa vaniljvisp.

4 portioner ananaspaj med filodeg

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 skivor ananas från burk eller motsvarande färsk ananas
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl farinsocker
  • 2 ark filodeg
  • 1 msk florsocker
  • Tillbehör: 500 gram vaniljglass

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en ugnsfast gratängform eller pajform med lite av smöret.
  3. Lägg i ananasskivor.
  4. Strö över hälften av farinsockret samt klicka över resten av smöret.
  5. Riv sönder och skrynkla ihop filodegen till små bitar samt fördela som ett täcke över ananasen.
  6. Strö över resten av farinsockret samt florsockret.
  7. Grädda i mitten av ugnen tills filodegen fått färg 10-15 minuter.
  8. Ta ut och servera varm med vaniljglass.
E-mail
Medel: 4.3 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 325 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-12