Laxgryta med timjan

Introduktion och förberedelse för tillagning

Laxgryta med timjan, lime, chili och salladslök i gräddig sås. Servera med kokt potatis, basmatiris, råris, quinoa eller liknande.

Fräst strimlad salladskål passar också till.

Det finns fina frysta portionsbitar lax man kan tina. Eller köp fin färsk lax. Välj MSC-märkt fiskt.

Plocka bladen från en halv kruka färsk timjan. Eller använd någon tsk torkad timjan.

2 portioner laxgryta med timjan

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 280 gram laxfilé utan skinn
  • 1 pressad lime
  • 1 röd chili, skivad
  • 0,5 dl färsk timjan
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 6 salladslökar, skivade
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk smör till stekning

Tillagning

  1. Börja koka potatis eller förbered önskat tillbehör.
  2. Plocka bladen från de färska timjankvistarna. Skölj och strimla löken. Dela och kärna ur chilin samt strimla den. Lägg allt på en tallrik.
  3. Dela och pressa limen i ett glas.
  4. Salta och peppra laxen.
  5. Stek den i smör 2 minuter per sida.
  6. Häll över limejuicen.
  7. Tillsätt chili, hackad timjan och salladslök.
  8. Tillsätt grädden och låt puttra några minuter.
  9. Servera laxgrytan med ris eller kokt potatis samt en limeklyfta.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.