Laxgryta med potatis

Laxgryta med potatis, morot, purjolök och grädde. Gott och enkelt med laxfilé. Istället för grädde kan du ta kokbar crème fraiche. Laxen kan bytas mot annan fisk. Räkor är också gott i.
Välj helst MSC eller Kravmärkt lax.

4 portioner laxgryta med potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram laxfilé
  • 1 morot
  • 600 gram fast potatis
  • 5 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 0,5 purjolök
  • 2,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 citronklyftor till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Skala morot och potatis.
  2. Skär i tärningar ca 2x2 cm stora.
  3. Koka morot och potatis i en gryta i vattnet med fiskbuljongtärningen i 10 minuter.
  4. Tärna laxen i 2x2 cm stora bitar.
  5. Skär till fyra klyftor citron till servering.
  6. Skölj och strimla purjolöken.
  7. Tillsätt purjolöken och koka i fem minuter till.
  8. Slå i grädde, koka upp och smaka av med salt och peppar.
  9. Lägg i laxen och låt koka upp.
  10. Servera laxgrytan med citronklyftan.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer