Laxgryta med potatis

Introduktion och förberedelse

Laxgryta med potatis, morot, purjolök och grädde. Gott och enkelt med laxfilé i kuber. Istället för grädde kan du ta kokbar crème fraiche. En slags Pot au Feu eller fransk gryta.

Laxen kan bytas mot annan fisk i kuber eller köpa fryst tärnad lax och torsk som finns på påse. Även räkor är gott att blanda i och koka upp på slutet.

Välj helst MSC eller Kravmärkt lax.

4 portioner laxgryta med potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram laxfilé
  • 1 morot
  • 600 gram fast potatis
  • 5 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 0,5 purjolök
  • 2,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 citronklyftor till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Skala morot och potatis.
  2. Skär i tärningar ca 2x2 cm stora.
  3. Koka morot och potatis i en gryta i vattnet med fiskbuljongtärningen i 10 minuter.
  4. Tärna laxen i 2x2 cm stora bitar.
  5. Skär till fyra klyftor citron till servering.
  6. Skölj och strimla purjolöken.
  7. Tillsätt purjolöken och koka i fem minuter till.
  8. Slå i grädde, koka upp och smaka av med salt och peppar.
  9. Lägg i laxen och låt koka upp.
  10. Servera laxgrytan med citronklyftan.
E-mail
Medel: 3.9 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept