Laxgryta med potatis

Laxgryta med potatis, morot, purjolök och grädde. Gott och enkelt med laxfilé i kuber. Istället för grädde kan du ta kokbar crème fraiche. En slags Pot au Feu eller fransk gryta.

Laxen kan bytas mot annan fisk i kuber eller köpa fryst tärnad lax och torsk som finns på påse. Även räkor är gott att blanda i och koka upp på slutet.

Välj helst MSC eller Kravmärkt lax.

4 portioner laxgryta med potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram laxfilé
  • 1 morot
  • 600 gram fast potatis
  • 5 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 0,5 purjolök
  • 2,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 citronklyftor till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Skala morot och potatis.
  2. Skär i tärningar ca 2x2 cm stora.
  3. Koka morot och potatis i en gryta i vattnet med fiskbuljongtärningen i 10 minuter.
  4. Tärna laxen i 2x2 cm stora bitar.
  5. Skär till fyra klyftor citron till servering.
  6. Skölj och strimla purjolöken.
  7. Tillsätt purjolöken och koka i fem minuter till.
  8. Slå i grädde, koka upp och smaka av med salt och peppar.
  9. Lägg i laxen och låt koka upp.
  10. Servera laxgrytan med citronklyftan.
E-mail
Medel: 3.8 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.