Lax med shiitake

Lax med shiitake-svamp, salladslök, ljus soja och ris. Shiitake är en mycket god matsvamp som passar utmärkt med lax, söt soja som ketchap manis, salladslök, chili och risvinäger.

Kan serveras med kokt asiatiskt ris som jasminris eller japanskt ris. Andra förslag är med tillbehör som kokt grönsaker som blomkål, paprika och broccoli för low carb GI; vidare kokt råris eller matvete för mer fibrer; ett annat alternativ är att blanda runt kokta äggnudlar med svampen och sojan. Gott att fräsa med svampen är också bladspenat, babyspenat, sesamfrön, strimlad morot, böngroddar, minimajs, palmhjärtan och broccoli.

2 port lax med shiitake

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé ca 300 gram
  • 2 msk matolja som majsolja
  • 0,5 dl ljus japansk soja
  • 0,5 dl ketchap manis indonesisk söt soja
  • 100 gram shiitake-svamp
  • 50 gram salladslök, vårlök eller purjolök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 tsk risvinäger
  • 2 portioner kokt jasminris, äggnudlar, matvete eller råris (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka ris eller förbered det tillbehör du vill ha till.
  2. Skölj och rensa shiitake-svampen och skär den i skivor. Skölj och skär salladslöken i grova bitar ca 2 cm långa.
  3. Bryn shiitake-svampen i en matsked olja så att den får färg i pannan. Lägg över på en tallrik.
  4. Bryn laxen i en msk olja så att den får färg på båda sidor - 2-3 minuter på varje sida.
  5. Tillsätt chili, salladslök, ketchap manis soja och shiitake-svampen. Tillsätt vatten så att du får lite mer sås. Koka upp. Smaka av med mer soja, risvinäger, chili samt salt. Kontrollera så att laxen är färdistekt som du vill ha den genom att skär lite i mitten på en laxbit. Låt den annars puttra några minuter till i pannan med sojasåsen.
  6. Servera laxen med valfritt tillbehör som kokt ris, matvete, råris eller fler grönsaker. Eller blanda i kokta äggnudlar med såsen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor.

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept