Lax med shiitake

Introduktion och förberedelse

Lax med shiitake-svamp, salladslök, ljus soja och ris.

Shiitake är en mycket god matsvamp som passar utmärkt med lax, söt soja som Ketjap Manis, salladslök, chili och risvinäger.

Ketjap Manis är en indonesisk söt och fyllig soja som ger mycket god smak på svampen och passar utmärkt till lax.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för shiitake kan du annan svamp som strimlad portabello, skogschampinjon, Karljohan eller ostronskivling.
  • Salladslöken kan bytas mot strimlad purjolök eller knipplök med blast.
  • Andra förslag att fräsa med svampen är bladspenat, babyspenat, sesamfrön, strimlad morot, gröna bönor, vaxbönor, gröna sojabönor, böngroddar, minimajs, palmhjärtan och broccoli.
  • Gott är också att steka med några droppar sesamolja när du fräser laxen för extra smak.

Garnering

Kan garneras med strimlad salladslök, gräslök eller blast från knipplök.

Vidare kan man strö över vita eller svarta sesamfrön.

Shiitake-lax med söt soja och salladslök på tallrik
Shiitake-lax med söt soja och salladslök är gott med ris till eller annat tillbehör enligt förslag ovan.

2 port lax med shiitake

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé ca 300 gram
  • 2 msk matolja som majsolja
  • 0,5 dl ljus japansk soja
  • 0,5 dl ketjap manis indonesisk söt soja
  • 100 gram shiitake-svamp
  • 50 gram salladslök, vårlök eller purjolök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 tsk risvinäger
  • 2 portioner kokt jasminris, äggnudlar, matvete eller råris (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka ris eller förbered det tillbehör du vill ha till.
  2. Skölj och rensa shiitake-svampen och skär den i skivor. Skölj och skär salladslöken i grova bitar ca 2 cm långa.
  3. Bryn shiitake-svampen i en matsked olja så att den får färg i pannan. Lägg över på en tallrik.
  4. Bryn laxen i en msk olja så att den får färg på båda sidor - 2-3 minuter på varje sida.
  5. Tillsätt chili, salladslök, ketjap manis soja och shiitake-svampen. Tillsätt vatten så att du får lite mer sås. Koka upp. Smaka av med mer soja, risvinäger, chili samt salt. Kontrollera så att laxen är färdigstekt som du vill ha den genom att skär lite i mitten på en laxbit. Låt den annars puttra några minuter till i pannan med sojasåsen.
  6. Servera laxen med valfritt tillbehör som kokt ris, matvete, råris eller fler grönsaker. Eller blanda i kokta äggnudlar med såsen.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 264 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-03