Lax med shiitake

Lax med shiitake-svamp, salladslök, ljus soja och ris. Shiitake är en mycket god matsvamp som passar utmärkt med lax, söt soja som ketchap manis, salladslök, chili och risvinäger.

Kan serveras med kokt asiatiskt ris som jasminris eller japanskt ris. Andra förslag är med tillbehör som kokt grönsaker som blomkål, paprika och broccoli för low carb GI; vidare kokt råris eller matvete för mer fibrer; ett annat alternativ är att blanda runt kokta äggnudlar med svampen och sojan. Gott att fräsa med svampen är också bladspenat, babyspenat, sesamfrön, strimlad morot, böngroddar, minimajs, palmhjärtan och broccoli.  

2 port lax med shiitake

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé ca 300 gram
  • 2 msk matolja som majsolja
  • 0,5 dl ljus japansk soja
  • 0,5 dl ketchap manis indonesisk söt soja
  • 100 gram shiitake-svamp
  • 50 gram salladslök, vårlök eller purjolök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 tsk risvinäger
  • 2 portioner kokt jasminris, äggnudlar, matvete eller råris (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka ris eller förbered det tillbehör du vill ha till.
  2. Skölj och rensa shiitake-svampen och skär den i skivor. Skölj och skär salladslöken i grova bitar ca 2 cm långa.
  3. Bryn shiitake-svampen i en matsked olja så att den får färg i pannan. Lägg över på en tallrik.
  4. Bryn laxen i en msk olja så att den får färg på båda sidor - 2-3 minuter på varje sida.
  5. Tillsätt chili, salladslök, ketchap manis soja och shiitake-svampen. Tillsätt vatten så att du får lite mer sås. Koka upp. Smaka av med mer soja, risvinäger, chili samt salt. Kontrollera så att laxen är färdistekt som du vill ha den genom att skär lite i mitten på en laxbit. Låt den annars puttra några minuter till i pannan med sojasåsen.
  6. Servera laxen med valfritt tillbehör som kokt ris, matvete, råris eller fler grönsaker. Eller blanda i kokta äggnudlar med såsen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer