Lax i gryta med grädde
En enkel rätt att laga med stekt laxfilé som får koka klart i gryta med krämig sås av grädde, salladslök, lime, chili samt timjan.
Tillagning
- Börja koka potatis eller förbered önskat tillbehör.
- Plocka bladen från de färska timjankvistarna. Skölj och strimla salladslöken. Dela och kärna ur chilin samt strimla den. Lägg allt på en tallrik.
- Dela och pressa halva limen i ett glas. Skär resten i två klyftor till servering.
- Koka upp vatten, grädde och rör i så att fiskbuljongen löser sig i en kastrull.
- Salta och peppra laxen.
- Stek laxen i smör ca 2 minuter per sida i en panna med höga kanter - de ska får lite färg. Efter du vänt laxen så lägg salladslöken runt om laxen så den får steka med några minuter.
- Tillsätt timjan och chili.
- Tillsätt grädden och buljongen samt låt laxen puttra på medelvärme 4-5 minuter. Smaka av med limesaften, salt och peppar.
- Servera lax och sås direkt ur panna med valfria tillbehör som kokt potatis, ris eller tagliatelle samt limeklyftor.
Serveringsförslag
Servera med kokt potatis, basmatiris, råris, quinoa, pasta som tagliatelle eller liknande.
Fräst strimlad salladskål passar också till.
Val av lax
Det finns fina frysta portionsbitar lax man kan tina. Eller köp fin färsk lax. Välj MSC-märkt fiskt.
Smaksättning och garnering
- Plocka bladen från en halv kruka färsk timjan. Eller använd någon tsk torkad timjan.
- Fint att strö över är även strimlad salladslök, gräslök eller persilja.
Varianter
Om du vill kan du smaksätta såsen med några korn saffran.
Uppskattat näringsvärde per portion: 383 kcal