Lax i gryta med grädde

Introduktion och förberedelse

En enkel rätt att laga med stekt laxfilé som får koka klart i gryta med krämig sås av grädde, salladslök, lime, chili samt timjan.

Serveringsförslag

Servera med kokt potatis, basmatiris, råris, quinoa, pasta som tagliatelle eller liknande.

Fräst strimlad salladskål passar också till.

Val av lax

Det finns fina frysta portionsbitar lax man kan tina. Eller köp fin färsk lax. Välj MSC-märkt fiskt.

Smaksättning och garnering

  • Plocka bladen från en halv kruka färsk timjan. Eller använd någon tsk torkad timjan.
  • Fint att strö över är även strimlad salladslök, gräslök eller persilja.

Varianter

Om du vill kan du smaksätta såsen med några korn saffran.

Lax i gryta smaksatt med timjan, salladslök, lime och chili på tallrik.
Bjud på lax i en krämig gryta med gräddsås med timjan, salladslök, lime och chili. Gott med kokt potatis, ris eller tagliatelle till.

2 portioner laxgryta med timjan

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • ca 250 gram laxfilé utan skinn
  • 1/2 pressad lime, sparar resten att klyfta som garnering
  • 1/2 röd chili, skivad
  • 2 tsk plockad färsk timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 salladslökar, skivade
  • 2 dl matlagningsgrädde eller vanlig grädde
  • 1 dl vatten
  • 1/2 tärning fiskbuljong
  • 2 msk smör till stekning

Tillagning

  1. Börja koka potatis eller förbered önskat tillbehör.
  2. Plocka bladen från de färska timjankvistarna. Skölj och strimla salladslöken. Dela och kärna ur chilin samt strimla den. Lägg allt på en tallrik.
  3. Dela och pressa halva limen i ett glas. Skär resten i två klyftor till servering.
  4. Koka upp vatten, grädde och rör i så att fiskbuljongen löser sig i en kastrull.
  5. Salta och peppra laxen.
  6. Stek laxen i smör ca 2 minuter per sida i en panna med höga kanter - de ska får lite färg. Efter du vänt laxen så lägg salladslöken runt om laxen så den får steka med några minuter.
  7. Tillsätt timjan och chili.
  8. Tillsätt grädden och buljongen samt låt laxen puttra på medelvärme 4-5 minuter. Smaka av med limesaften, salt och peppar.
  9. Servera lax och sås direkt ur panna med valfria tillbehör som kokt potatis, ris eller tagliatelle samt limeklyftor.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 383 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.