Lammytterfilé i ugn

Marinerad, brynt och ugnsstekt lammytterfilé. Här hittar du stekgrader och innertemperaturer för lammytterfiléer.

Räkna runt 150 gram lammytterfilé per portion.

4 portioner lammytterfilé i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram lammytterfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Putsa och skär bort ev. kappa och senor på köttet. Bind upp med steksnöre (valfritt).
  2. Blanda lammytterfiléer med olja, pressad vitlök, rödvinsvinäger, timjan, rosmarin och svartpeppar i en bunke. Om du vill kan du nu marinera lammytterfiléerna övertäckta i kylen ex. över natten.
  3. Värm en stekpanna. Salta och peppra lammytterfiléerna.
  4. Bryn lammytterfiléerna runt om några minuter och ställ in i ugnen cirka 10 minuter i stekpannan om den tål ugn - använd annars en ugnsform. Sätt i en termometer. 58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone. Alternativ är att skära ett litet snitt och kontrollera att köttet är som du vill ha det. Ta ut och låt vila i folie. Tänk på att innertemperaturen går upp några grader till efter att du tagit ut köttet.
  5. Vid servering kan du skära bort steksnöre samt skära upp köttet i någon cm tjocka sneda skivor mot köttfibrerna.
  6. Servera lammytterfiléerna med valfria tillbehör.
Två fina lammytterfiléer. Putsa gärna bort kappa och senor samt bind upp med steksnöre.
Två delar med fin lammytterfilé. Putsa gärna bort kappa och senor samt bind upp med steksnöre.
Använd stektermometer för rätt stekgrad ex. 62 grader medium rosa. Låt vila 10 minuter under folie innan du skär upp mot köttfibrerna.
Använd stektermometer för rätt stekgrad ex. 62 grader medium rosa. Låt vila 10 minuter under folie innan du skär upp mot köttfibrerna.
Ett serveringsförslag på lammytterfilén på tallrik
Ett serveringsförslag på lammytterfilén är med potatisgratäng, rödvinssås och tomat- samt spenatsallad.

Serveringsförslag

Gott med valfria tillbehör. Ett förslag är med rödvinssås, potatisgratäng och tomatsallad.

Eller prova med ädelostsås eller med gratinerade gröna bönor.

Stekgrader

Mitt tips är att laga lammytterfilén lätt rosa/medium ca 62 grader. Låt vila under folie i 10 minuter. Skär upp mot köttfibrerna. Skär även bort ev. kappa eller senor och bind upp med steksnöre.

E-mail
Medel: 3.7 (98 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 155 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-27