Lammytterfilé i ugn

Marinerad, brynt och ugnsstekt lammytterfilé. Här hittar du stekgrader och innertemperaturer för lammytterfiléer.

Räkna runt 150 gram lammytterfilé per portion. Gott med valfria tillbehör. Ett förslag är med rödvinssås, potatisgratäng och tomatsallad. Eller prova med ädelostsås.

Mitt tips är att laga lammytterfilén lätt rosa/medium ca 62 grader. Låt vila under folie i 10 minuter. Skär upp mot köttfibrerna. Skär även bort ev. kappa eller senor och bind upp med steksnöre.

4 portioner lammytterfilé i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram lammytterfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Putsa och skär bort ev. kappa och senor på köttet. Bind upp med steksnöre (valfritt).
  2. Blanda lammytterfiléer med olja, pressad vitlök, rödvinsvinäger, timjan, rosmarin och svartpeppar i en bunke. Om du vill kan du nu marinera lammytterfiléerna övertäckta i kylen ex. över natten.
  3. Värm en stekpanna. Salta och peppra lammytterfiléerna.
  4. Bryn lammytterfiléerna runt om några minuter och ställ in i ugnen cirka 10 minuter i stekpannan om den tål ugn - använd annars en ugnsform. Sätt i en termometer. 58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone. Alternativ är att skära ett litet snitt och kontrollera att köttet är som du vill ha det. Ta ut och låt vila i folie. Tänk på att innertemperaturen går upp några grader till efter att du tagit ut köttet.
  5. Vid servering kan du skära bort steksnöre samt skära upp köttet i någon cm tjocka sneda skivor mot köttfibrerna.
  6. Servera lammytterfiléerna med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 3.6 (44 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept