Lammytterfilé i ugn
Marinerad, brynt och ugnsstekt lammytterfilé. Här hittar du stekgrader och innertemperaturer för lammytterfiléer.
Räkna runt 150 gram lammytterfilé per portion.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader. Putsa och skär bort ev. kappa och senor på köttet. Bind upp med steksnöre (valfritt).
- Blanda lammytterfiléer med olja, pressad vitlök, rödvinsvinäger, timjan, rosmarin och svartpeppar i en bunke. Om du vill kan du nu marinera lammytterfiléerna övertäckta i kylen ex. över natten.
- Värm en stekpanna. Salta och peppra lammytterfiléerna.
- Bryn lammytterfiléerna runt om några minuter och ställ in i ugnen cirka 10 minuter i stekpannan om den tål ugn - använd annars en ugnsform. Sätt i en termometer. 58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone. Alternativ är att skära ett litet snitt och kontrollera att köttet är som du vill ha det. Ta ut och låt vila i folie. Tänk på att innertemperaturen går upp några grader till efter att du tagit ut köttet.
- Vid servering kan du skära bort steksnöre samt skära upp köttet i någon cm tjocka sneda skivor mot köttfibrerna.
- Servera lammytterfiléerna med valfria tillbehör.
Serveringsförslag
Gott med valfria tillbehör. Ett förslag är med rödvinssås, potatisgratäng och tomatsallad.
Eller prova med ädelostsås eller med gratinerade gröna bönor.
Stekgrader
Mitt tips är att laga lammytterfilén lätt rosa/medium ca 62 grader. Låt vila under folie i 10 minuter. Skär upp mot köttfibrerna. Skär även bort ev. kappa eller senor och bind upp med steksnöre.
Uppskattat näringsvärde per portion: 155 kcal