Lammytterfilé i ugn

Marinerad, brynt och ugnsstekt lammytterfilé. Här hittar du stekgrader och innertemperaturer för lammytterfiléer.

Räkna runt 150 gram lammytterfilé per portion. Gott med valfria tillbehör. Ett förslag är med rödvinssås, potatisgratäng och tomatsallad. Eller prova med ädelostsås

Mitt tips är att laga lammytterfilén lätt rosa/medium ca 62 grader. Låt vila under folie i 10 minuter. Skär upp mot köttfibrerna. Skär även bort ev. kappa eller senor och bind upp med steksnöre. 

4 portioner lammytterfilé i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram lammytterfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Putsa och skär bort ev. kappa och senor på köttet. Bind upp med steksnöre (valfritt).
  2. Blanda lammytterfiléer med olja, pressad vitlök, timjan, rosmarin och svartpeppar i en bunke. Om du vill kan du nu marinera lammytterfiléerna övertäckta i kylen ex. över natten.
  3. Värm en stekpanna. Salta och peppra lammytterfiléerna.
  4. Bryn lammytterfiléerna runt om några minuter och ställ in i ugnen cirka 10 minuter i stekpannan om den tål ugn - använd annars en ugnsform. Sätt i en termometer. 58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone. Alternativ är att skära ett litet snitt och kontrollera att köttet är som du vill ha det. Ta ut och låt vila i folie. Tänk på att innertemperaturen går upp några grader till efter att du tagit ut köttet.
  5. Vid servering kan du skära bort steksnöre samt skära upp köttet i någon cm tjocka sneda skivor mot köttfibrerna.
  6. Servera lammytterfiléerna med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 3.6 (18 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer