Lammkotletter med ugnsgrillad paprika och potatis

Lammkotletter med ugnsgrillad paprika, potatis och lök serverat med sallad med avokado samt rödvinssky som sås.
Vintips till lammkotletter är ex. franskt rött vin från Chateau-neuf-du-pape, Bourgogne eller en Pinot Noir från Nya Zeeland.
Du kan också grilla lammkotletterna på utegrill några minuter på varje sida och sedan låta dem steka klart 5-10 minuter på lägre värme i folie (som ändå är varm från tillbehör). Gör då skyn med bara rödvin och smaksätt med någon tsk soja.
Räkna två stora lammkotletter per portion eller 3-4 mindre per portion.

4 portioner lammkotletter med ugnsgrillad paprika

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • UGNSGRILLAD PAPRIKA: 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 rödlök
  • 6 medelstora potatisar (fast sort)
  • 5 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • SALLAD MED AVOKADO: 1 avocado
  • 2 tomater
  • 0,5 rödlök
  • 65 gram valfri blandad grönsallad
  • DIJONDRESSING: 4 msk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl matolja
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • LAMMKOTLETTER: 800 gram lammkotletter
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • RÖDVINSSKY: 2 lagerblad
  • 2 dl vatten
  • 2 dl rödvin
  • 1 tsk socker
  • 1 msk maizenamjöl
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. UGNSGRILLAD PAPRIKA: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj, kärna ur och skär paprika i grova bitar.
  3. Skala och klyfta rödlök.
  4. Skala och skär potatis i grova bitar (cirka 2x2x2 cm).
  5. Skölj potatis i ett durkslag och torka torr.
  6. Blanda allt i en långpanna, ugnsfast form eller stekpanna.
  7. Blanda runt olivolja, salt och vitpeppar.
  8. Stek i cirka 45 minuter. Vänd efter halva tiden och provsmaka en bit potatis innan du serverar så att den verkligen är klar. Mer salt och peppar kan också behövas.
  9. SALLAD: Dela avokadon, släng kärnan (eller plantera den), gröp ur den med en sked och skiva den.
  10. Skär tomaterna som du vill ex. tärningar.
  11. Skala, dela och skiva rödlöken.
  12. Skölj och plocka ca 5 blad var av salladshuvudena. Spara resten.
  13. Skölj salladen, skaka av, riv sönder och blanda ihop all sallad i en skål.
  14. Gör dijondressingen. Blanda senap med resten av ingredienserna i en skål.
  15. Skeda över dijondressing över salladen och blanda om.
  16. LAMMKOTLETTER: Gnid in kotletterna med olja, kryddor, salt och peppar. Värm en stekpanna som tål ugn.
  17. Bryn kött på båda sidor och ställ in i ugnen cirka 5 - 10 minuter. Skär ett snitt och kontrollera att köttet är som du vill ha det.
  18. Låt lammkotletterna vila övertäckta eller inslagna i folie på en tallrik medan du gör rödvinsskyn.
  19. RÖDVINSSKY: Vispa ur pannan där du stekt lammet med vatten och vin.
  20. Sila ner i en kastrull och koka upp med smulade lagerblad och smaka av med socker. Överkurs är att koka ner, reducera, skyn så att den blir mer koncentrerad ex. till 3/4.
  21. Blanda ut maizena i lite kallt vatten i ett glas. Vispa ner i skyn och koka under omrörning önskad tjocklek.
  22. Innan servering så vispar du ner, monterar, kallt smör i rödvinsskyn. Smaka av skyn med salt och vitpeppar innan servering.
  23. SERVERING: Ta ut och servera lammkotletterna på fat med den ugnsgrillad paprika och potatisblandningen, salladen samt rödvinsskyn.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer