Lammkotletter med ugnsgrillad paprika och potatis

Lammkotletter med ugnsgrillad paprika, potatis och lök serverat med sallad med avokado samt rödvinssky som sås.

Du kan också grilla lammkotletterna på utegrill några minuter på varje sida och sedan låta dem steka klart 5-10 minuter på lägre värme i folie (som ändå är varm från tillbehör). Gör då skyn med bara rödvin och smaksätt med någon tsk soja.

4 portioner lammkotletter med ugnsgrillad paprika

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • UGNSGRILLAD PAPRIKA: 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 rödlök
  • 6 medelstora potatisar (fast sort)
  • 5 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • SALLAD MED AVOKADO: 1 avocado
  • 2 tomater
  • 0,5 rödlök
  • 65 gram valfri blandad grönsallad
  • DIJONDRESSING: 4 msk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl matolja
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • LAMMKOTLETTER: 800 gram lammkotletter
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • RÖDVINSSKY: 2 lagerblad
  • 2 dl vatten
  • 2 dl rödvin
  • 1 tsk socker
  • 1 msk maizenamjöl
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. UGNSGRILLAD PAPRIKA: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj, kärna ur och skär paprika i grova bitar.
  3. Skala och klyfta rödlök.
  4. Skala och skär potatis i grova bitar (cirka 2x2x2 cm).
  5. Skölj potatis i ett durkslag och torka torr.
  6. Blanda allt i en långpanna, ugnsfast form eller stekpanna.
  7. Blanda runt olivolja, salt och vitpeppar.
  8. Stek i cirka 45 minuter. Vänd efter halva tiden och provsmaka en bit potatis innan du serverar så att den verkligen är klar. Mer salt och peppar kan också behövas.
  9. SALLAD: Dela avokadon, släng kärnan (eller plantera den), gröp ur den med en sked och skiva den.
  10. Skär tomaterna som du vill ex. tärningar.
  11. Skala, dela och skiva rödlöken.
  12. Skölj och plocka ca 5 blad var av salladshuvudena. Spara resten.
  13. Skölj salladen, skaka av, riv sönder och blanda ihop all sallad i en skål.
  14. Gör dijondressingen. Blanda senap med resten av ingredienserna i en skål.
  15. Skeda över dijondressing över salladen och blanda om.
  16. LAMMKOTLETTER: Gnid in kotletterna med olja, kryddor, salt och peppar. Värm en stekpanna som tål ugn.
  17. Bryn kött på båda sidor och ställ in i ugnen cirka 5 - 10 minuter. Skär ett snitt och kontrollera att köttet är som du vill ha det.
  18. Låt lammkotletterna vila övertäckta eller inslagna i folie på en tallrik medan du gör rödvinsskyn.
  19. RÖDVINSSKY: Vispa ur pannan där du stekt lammet med vatten och vin.
  20. Sila ner i en kastrull och koka upp med smulade lagerblad och smaka av med socker. Överkurs är att koka ner, reducera, skyn så att den blir mer koncentrerad ex. till 3/4.
  21. Blanda ut maizena i lite kallt vatten i ett glas. Vispa ner i skyn och koka under omrörning önskad tjocklek.
  22. Innan servering så vispar du ner, monterar, kallt smör i rödvinsskyn. Smaka av skyn med salt och vitpeppar innan servering.
  23. SERVERING: Ta ut och servera lammkotletterna på fat med den ugnsgrillad paprika och potatisblandningen, salladen samt rödvinsskyn.

Portionsberäkning

Räkna två tunna dubbla eller en tjock dubbel lammkotlett med ben per portion. Vidare kan man ta 3-4 stycken enkla lammkotletter eller lammracks istället för dubbla. Det är mycket ben och fett på kotletterna så du får räkna ca 180-250 gram per portion.

Att dricka till

Vintips till lammkotletter är ex. franskt rött vin från Chateau-neuf-du-pape, Bourgogne eller en Pinot Noir från Nya Zeeland.

E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 457 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-04