Kycklingspett med honung

Kycklingspett med honung, vitlök, olivolja, rosmarin, oregano och svartpeppar. Goda spett med kycklingfilé att grilla eller steka i ugnen. Passar till buffé, fest, middag med mera. Du kan grilla spetten eller steka dem under grill i ugnen.

Goda med ex. klyftpotatis, grillade grönsaker, yoghurtsås eller annan kall sås som ex. ajvar. Vidare passar en grönsallad och tomatsallad till.

6 portioner kycklingspett med honung

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 18 min
  • Klart på: 38 min

Ingredienser

  • 12 träspett eller grillspett
  • 800 gram kycklingfilé eller urbenat kycklingkött
  • 2 msk honung
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm rosmarin
  • 2 krm oregano
  • 1 msk citronsaft
  • 3 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Lägg träspetten i vatten om du använder dessa. Grillspett i metall är bara att använda direkt såklart.
  2. Skär kycklingen i strimlor eller mindre kuber.
  3. Lägg i en skål.
  4. Tillsätt honung, pressad vitlök, olivolja, rosmarin, oregano, citronsaft och svartpeppar. Rör om och arbeta gärna in marinaden med handen (ev. med en plasthandske eller plastpåse på). Låt gärna kycklingen marinera från några minuter upp till ett dygn övertäckta i kylen.
  5. Fördela kycklingbitarna jämnt på spetten och akta så du inte sticker dig. Ett tips är att dela upp kött till varje spett innan du trär på det.
  6. Salta spetten.
  7. Grilla spetten runt om i några minuter på varje sida tills de fått fin färg. OBS de blir snabbt brända pga av sockret i honungen så grilla ej på för hög värme. Grilla klart på lägre värme i ca 10 minuter eller stek klart i 10 minuter i 150 gradig ugn. Du kan också steka spetten i grillpanna eller stekpanna samt sedan eftersteka i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer