Kycklingspett med honung

Kycklingspett med honung, vitlök, olivolja, rosmarin, oregano och svartpeppar. Goda spett med kycklingfilé att grilla eller steka i ugnen.

Passar till buffé, fest, middag med mera. Du kan grilla spetten eller steka dem under grill i ugnen.

Goda med ex. klyftpotatis, grillade grönsaker, yoghurtsås eller annan kall sås som ex. ajvar. Vidare passar en grönsallad och tomatsallad till.

6 portioner kycklingspett med honung

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 18 min
  • Klart på: 38 min

Ingredienser

  • 12 träspett eller grillspett
  • 800 gram kycklingfilé eller urbenat kycklingkött
  • 2 msk honung
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm rosmarin
  • 2 krm oregano
  • 1 msk citronsaft
  • 3 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Lägg träspetten i vatten om du använder dessa. Grillspett i metall är bara att använda direkt såklart.
  2. Skär kycklingen i strimlor eller mindre kuber.
  3. Lägg i en skål.
  4. Tillsätt honung, pressad vitlök, olivolja, rosmarin, oregano, citronsaft och svartpeppar. Rör om och arbeta gärna in marinaden med handen (ev. med en plasthandske eller plastpåse på). Låt gärna kycklingen marinera från några minuter upp till ett dygn övertäckta i kylen.
  5. Fördela kycklingbitarna jämnt på spetten och akta så du inte sticker dig. Ett tips är att dela upp kött till varje spett innan du trär på det.
  6. Salta spetten.
  7. Grilla spetten runt om i några minuter på varje sida tills de fått fin färg. OBS de blir snabbt brända pga av sockret i honungen så grilla ej på för hög värme. Grilla klart på lägre värme i ca 10 minuter eller stek klart i 10 minuter i 150 gradig ugn. Du kan också steka spetten i grillpanna eller stekpanna samt sedan eftersteka i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter.
E-mail
Medel: 4.2 (17 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer