Kycklingfilé med tagliatelle och svampsås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Kycklingfilé med tagliatelle och svampsås med mascarponeost.

Mascarpone är en färskost från Italien som kan ersättas med vanlig naturell färskost.

Godast blir fin kravmärkt kyckling som majskycklingfiléer, gärna med skinn.

Räkna 8 skivor färdigskivad kycklingfilé (ca 500 gram) eller 3-4 kycklingfiléer.

4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 600 gram kycklingfilé
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 350 gram pasta som tagliatelle
  • 400 gram svamp av valfri sort ex. kantareller, champinjoner, trattisar, shiitake eller ostronskivling
  • 2 msk smör
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl vatten
  • 100 gram mascarponeost
  • 0,5 dl riven parmesan
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan.
  2. Bryn kycklingfiléerna i olivolja runt om. Salta samt peppra.
  3. Låt steka på låg värme medan du lagar övrigt. Vänd dem efter halva tiden.
  4. Rensa och hacka svampen grovt.
  5. Skala och finhacka löken.
  6. Fräs svampen i en panna med höga kanter eller stekpanna utan smör under omrörning tills den är torr.
  7. Börja koka pastan.
  8. Tillsätt smör till svampen samt hackad lök samt pressa i vitlök och stek några minuter till under omrörning.
  9. Tillsätt buljongtärning samt vatten och låt småkoka tills pastan är klar.
  10. Riv ost och hacka persilja.
  11. Ta upp och låt kycklingbrösten vila på skärbräda.
  12. Rör i mascarponeosten i svampen - obs det ska ej koka bara blir varmt.
  13. Häll av pastan.
  14. Skär ev. kycklingbrösten i sneda skivor mot fibrerna och servera med pastan. Eller servera en hel per portion.
  15. Vänd pastan i svamp- och mascarponesåsen.
  16. Servera med kycklingen, riven parmesan samt hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.