Kycklingfilé med tagliatelle och svampsås

Introduktion och förberedelse

Kycklingfilé med tagliatelle i krämig svampsås med mascarponeost toppad med parmesan och persilja.

Serveringsförslag

  • Garnera med riven parmesan eller grana padano samt hackad persilja.
  • Gott till är även en grönsallad eller tomatsallad.

Varianter

  • Du kan steka eller grilla kycklingen.
  • Mascarpone är en färskost från Italien som kan ersättas med vanlig naturell färskost.
  • Godast blir fin kravmärkt kyckling som majskycklingfiléer - gärna med skinn.
  • Du kan ta valfri matsvamp - gott är champinjoner, karljohan, kantareller med mera. Det finns även fryst svampblandning som är enkelt att laga på - tina och fräs torr i panna först.
  • Istället för parmesan kan du ta grana padano.
  • Du kan laga med köpt torkad eller färsk tagliatelle. Överkurs är att göra egen pasta.
  • Istället för tagliatelle kan du ta pasta som fettucine, penne, spagetti eller valfri pasta.

Att dricka till

Som vin till pastan passar ett kylt vitt smakrikt vin som Pinot Grigio från Italien eller Semillon från Australien.

4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500-600 gram kycklingfilé, 8 skivor färdigskivad kycklingfilé eller 3-4 kycklingfiléer
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 350 gram pasta som tagliatelle
  • 400 gram matsvamp av valfri sort ex. kantareller, champinjoner, trattisar, shiitake, Karljohan eller ostronskivling
  • 2 msk smör
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl vatten
  • 100 gram mascarponeost
  • 0,5 dl riven parmesan
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan.
  2. Bryn kycklingfiléerna i olivolja runt om. Salta samt peppra.
  3. Låt steka på låg värme medan du lagar övrigt. Vänd dem efter halva tiden.
  4. Rensa och hacka svampen grovt.
  5. Skala och finhacka löken.
  6. Fräs svampen i en panna med höga kanter eller stekpanna utan smör under omrörning tills den är torr.
  7. Börja koka pastan.
  8. Tillsätt smör till svampen samt hackad lök samt pressa i vitlök och stek några minuter till under omrörning.
  9. Tillsätt buljongtärning samt vatten och låt småkoka tills pastan är klar.
  10. Riv ost och hacka persilja.
  11. Ta upp och låt kycklingbrösten vila på skärbräda.
  12. Rör i mascarponeosten i svampen - obs det ska ej koka bara blir varmt.
  13. Häll av pastan.
  14. Skär ev. kycklingbrösten i sneda skivor mot fibrerna och servera med pastan. Eller servera en hel per portion.
  15. Vänd pastan i svamp- och mascarponesåsen.
  16. Servera med kycklingen, riven parmesan samt hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 612 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-19