Kycklingfilé med tagliatelle och svampsås

Kycklingfilé med tagliatelle och svampsås med mascarponeost. Mascarpone är en färskost från Italien som kan ersättas med vanlig naturell färskost.
Godast blir fin kravmärkt kyckling som majskycklingfiléer, gärna med skinn. Räkna 8 skivor färdigskivad kycklingfilé (ca 500 gram) eller 3-4 kycklingfiléer.

Ingredienser

  • 600 gram kycklingfilé
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 350 gram pasta som tagliatelle
  • 400 gram svamp av valfri sort ex. kantareller, champinjoner, trattisar, shiitake eller ostronskivling
  • 2 msk smör
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl vatten
  • 100 gram mascarponeost
  • 0,5 dl riven parmesan
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan.
  2. Bryn kycklingfiléerna i olivolja runt om. Salta samt peppra.
  3. Låt steka på låg värme medan du lagar övrigt. Vänd dem efter halva tiden.
  4. Rensa och hacka svampen grovt.
  5. Skala och finhacka löken.
  6. Fräs svampen i en panna med höga kanter eller stekpanna utan smör under omrörning tills den är torr.
  7. Börja koka pastan.
  8. Tillsätt smör till svampen samt hackad lök samt pressa i vitlök och stek några minuter till under omrörning.
  9. Tillsätt buljongtärning samt vatten och låt småkoka tills pastan är klar.
  10. Riv ost och hacka persilja.
  11. Ta upp och låt kycklingbrösten vila på skärbräda.
  12. Rör i mascarponeosten i svampen - obs det ska ej koka bara blir varmt.
  13. Häll av pastan.
  14. Skär ev. kycklingbrösten i sneda skivor mot fibrerna och servera med pastan. Eller servera en hel per portion.
  15. Vänd pastan i svamp- och mascarponesåsen.
  16. Servera med kycklingen, riven parmesan samt hackad persilja.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer