Tagliatelle med champinjoner
Tagliatelle med champinjoner, grädde, smör, parmesan, vitlök och salladslök.
En god och enkel pasta som passar både till vardags som fest.
Tillagning
- Skala och pressa vitlöken och lägg i en kastrull med smöret.
- Fräs vitlöken i smöret utan att den blir bränd eller brun. Sätt åt sidan.
- Rensa och skölj champinjonerna. Skiva eller tärna svampen.
- Bryn hälften av svampen i taget i en stekpanna (utan fett). Lägg över champinjonerna i kastrullen med vitlöken. Spara ev. lite brynt svamp att garnera med.
- Tillsätt grädde samt smaka av med salt och svartpeppar. Håll varmt.
- Koka upp ca 2,5 liter vatten i en stor kastrull till pastan. Tillsätt en halv tsk salt och någon tsk olivolja.
- Skölj och strimla salladslöken. Fräs den i lite olivolja i en stekpanna. Sätt åt sidan.
- Koka tagliatellen i 6-7 minuter. Häll av.
- Riv parmesanost.
- Blanda tagliatelle i kastrullen eller en stor skål med champinjonerna i grädden, hälften av den rivna parmesanosten samt hälften av salladslöken.
- Garnera med resten av salladslöken, ev. brynta champinjoner samt resten av den rivna osten.
Varianter
- Om du vill göra pastan extra lyxig och festlig kan du tillsätta ca 3 droppar tryffelolja med grädden.
- Istället för skogschampinjoner kan du ta vanliga champinjoner eller annan god matsvamp.
Vego och vegan
- Skippar du parmesanosten eller ersätter med vegan parmesan som Violife prosecciano så blir pastan vegetarisk.
- Tar du äggfri pasta, havregrädde, byter smör mot mjölkfritt margarin samt byter parmesan enligt ovan blir pastan vegan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 785 kcal