Seitan grundrecept

Introduktion och förberedelse

Här hittar du grundrecept på hur man lagar till, kokar seitan och marinerar i vitlök, chili, ingefära, färsk koriander, soja och olja.

Seitan är ett vegan och vegetariskt alternativ till kött och annat protein av vetegluten - även kallat seitanmjöl. Vetegluten knådas till en deg med vatten och kokas.

Serveringsförslag

  • Seitan kan användas till wok, biffar, grytbitar som denna seitanstroganoff, grillspett, BBQ-spett, som BBQ-ribs spjäll, filébitar, stekt i tärningar eller strimlor eller hacka den till vegofärs med mera.
  • Laga i hel bit som hel vegostek eller vegansk julskinka med senapsgriljering och mycket annat.
  • Gott är också att panera seitan - ex. formade som biffar och vända dem i sojagrädde samt kokos, panko, sesamfrön, quinoa, couscous eller ströbröd.

Smaksättning

  • Smaksättningen kan varieras - här har jag gett seitan smak och färg av soja och grönsaksbuljong samt sedan marinera den kokta seitan innan tillagning i vitlök, chili, ingefära, färsk koriander, soja och olja.
  • Annat gott att smaksätta seitan-degen är paprikapulver, chilisås, vitlök och rökessens; gurkmeja, curry och garam masala samt chiliflakes; tahini och sesamolja samt sjögräs; spiskummin och vitlök eller riven muskot.

Inköp

Vetegluten hittar du i affärer inriktade på ekomat och vegetarisk mat.

Dubblera gärna receptet

Dubbla gärna detta recept om du vill laga en större sats på en gång. Seitan går att frysa in så har du till en annan dag.

Marinerad seitan på fat redo att tillagas och användas i det du önskar.
Marinerad seitan redo att tillagas och användas i det du önskar.

3 portioner seitan grundrecept

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 dl vetegluten
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 0,5 buljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 2 liter vatten med 1 grönsaksbuljongtärning att koka i
  • Marinad: 3 msk ljus japansk soja
  • 2 msk hackad eller riven ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk matolja
  • 3 små röda chilifrukter eller 1 stor spansk peppar
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 1 msk socker, gärna råsocker

Tillagning

  1. Värm 1 dl vatten och lös upp buljongtärningen i ett glas.
  2. Blanda vetegluten och vetemjöl i en stor bunke.
  3. Blanda buljongen med resten av det kalla vattnet samt sojan och rör i det. Blanda hastigt ihop till en seg deg.
  4. Knåda degen i 5 minuter.
  5. Låt seitandegen vila i 20 minuter.
  6. Koka upp vatten med buljongtärning. Låt koka på låg värme.
  7. Nu kan du forma seitandegen och skära i önskad form. Förslagsvis till små seitanbitar som på bilden lagom till spett och att steka, panera eller woka.
  8. Rulla ut seitandegen till en ca 20 cm lång korv. Dela korven i två delar på längden med en kniv. Rulla dem runda.
  9. Skär ut ca 9 bitar med runt 1 cm bredd på varje rulle.
  10. Koka seitanbitarna i 30 minuter. Låt de endast sjuda och koka på låg värme - ej stormkoka. Ta upp en bit och skär loss ett litet smakprov - är de hårda och har tuggmotstånd samt har flutit upp till ytan är de klara.
  11. Häll av i durkslag och lägg i marinad.
  12. Marinad: Skala och pressa vitlök i en skål. Skala och finhacka eller riv i ingefära.
  13. Hacka chili och tillsätt dem.
  14. Tillsätt soja, matolja samt socker.
  15. Hacka färsk koriander och tillsätt den. Rör runt.
  16. Vänd i seitan och låt marinera i minst en halvtimme. Gärna över natten i kylen.
  17. Nu är seitanbitarna klara att användas ex. sättas på spett och grillas, paneras och stekas eller strimlas och användas i grytor, wok eller fyllningar istället.
  18. Glöm inte att salta och peppra dem samt ev. pensla dem med marinaden då du ex. grillar dem eller lagar till dem .
E-mail
Medel: 3.5 (70 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-25