Kokt råris

Grundrecept på att koka råris eller fullkornsris. Du kan koka vanligt råris eller ta ett svart eller rött råris.

Råris och fullkornsris är samma sak. Ett oskalat ris som har längre koktid än vanligt ris.

Skalet innehåller fibrer, vitaminer och näring och är därmed nyttigare än vanligt ris.

Dessutom har det fylligare smak och mer tuggmotstånd. Råris eller fullkornsris har också lägre GI-värde än vanligt ris.

4 portioner kokt råris

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 48 min

Ingredienser

  • 3 dl råris eller fullkornsris, ej ångbehandlat. Rött eller svart råris går också bra
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. I KASTRULL: Mät upp vatten, råris och salt i en kastrull.
  2. Koka upp och rör om.
  3. Koka på låg värme i 40 minuter under lock.
  4. I RISKOKARE: Mät upp råris, vatten och salt. Starta riskokaren och sätta på locket. Eftersom riskokare är inställda på vanligt ris med kortare koktid får du ta tiden från start och räkna 45 minuter även om riskokaren går över till varmhållning efter ca halva tiden. Smaka på riset om det är klart innan servering annars varmhåll några minuter till. Riset ska ha tuggmotstånd men vara mjukt nog att tugga när det är klart.
  5. OBS kontrollera på paketet om det är ångbehandlat råris som kokar snabbt - vanligtvis på 10 minuter.
  6. Servera direkt ur kastrull eller lägg upp i skål eller fat och garnera om du vill med lite hackad persilja.
Rött råris serverat som tillbehör
Rött råris serverat som tillbehör. Kokt råris passar som tillbehör till det mesta.

Ångbehandlat råris

OBS det finns också fullkronsris och råris som är ångbehandlat med kortare koktid på ca 10 minuter. Kolla på paketet du köpt för att vara säker på koktiden.

Varianter

Gott och snyggt är att blanda i någon dl svart vildris att koka med riset. Det ska koka lika länge så det passar bra.

Portionsberäkning

Du kan räkna 0,5 dl okokt råris för små portioner eller 0,75 dl till större portioner. Du kan räkna lite mindre än dubbelt så mycket vatten som ris.

Rester

Ris som blir över kan du ha till sallader, Tabbouleh, matlåda, pokebowl, värma på som tillbehör eller spara och frysa in.

E-mail
Medel: 3.8 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 166 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-25