Lax med Teriyakisås
Laxfiléer marinerade i Teriyakisås. Kan stekas, grillas eller ugnsstekas.
Teriyakisås är en japansk söt sås med soja som ger mycket god smak åt stekt och grillad fisk, kyckling, kött eller grönsaker.
Tillagning
- Sätt på ugnen 200 grader om du önskar ugnssteka laxen. Laxen kan också stekas eller grillas.
- Börja koka ris om du vill ha det till.
- Teriaykisås: blanda socker och soja samt ev. risvin i en kastrull och koka upp under omrörning.
- Rör ut maizenan med kallt vatten och rör i teriyakisåsen under omrörning till önskad tjocklek.
- Smaka av teriyakisåsen med salt och peppar.
- Lägg upp fisken på en tallrik och skeda över några skedar sås. Vänd runt.
- Steker du laxen i ugn så lägger du laxen på ett ugnsfast fat och lagar dem i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills fisken flagar sig när du skär i den. Grillar eller steker du fisken gör du det med skinnsidan ner först ca 10 minuter och sedan vänder du och grillar klart toppen i några minuter till fin färg.
- Servera laxen med teriyakisåsen vid sidan och pensla gärna över lite vid serveringen.
Serveringsförslag
- Till lax med Teriyakisås passar ex. kokt japanskt ris eller råris.
- Vidare är det gott med grönsaker som kokta eller wokade vaxbönor, champinjoner, purjolök samt paprika. Eller valfria asiatiska wokgrönsaker.
- Du kan garnera laxen med finstrimlad purjolök eller salladslök. Rostade sesamfrön passar också att strö över.
Inköp av lax
Finns färsk fin laxsida i fiskdisken - be dem portionera den vet jag. Räkna 6 portionsbitar laxfilé på 130-150 gram utan skinn.
Ett annat alternativ är fryst portionsförpackad lax som du tinar över natten eller någon timme i kallt vatten. Köp helst MSC-märkt lax.
Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal