Lax med Teriyakisås

Laxfiléer marinerade i Teriyakisås. Kan stekas, grillas eller ugnsstekas. Teriyakisås är en japansk söt sås med soja som ger mycket god smak åt stekt och grillad fisk, kyckling, kött eller grönsaker.

Till lax med Teriyakisås passar ex. kokt japanskt ris samt gärna grönsaker som kokta eller wokade vaxbönor, champinjoner, purjolök samt paprika. Eller valfria asiatiska wokgrönsaker.

Du kan garnera laxen med finstrimlad purjolök eller salladslök. Rostade sesamfrön passar också att strö över.

Räkna 6 portionsbitar laxfilé på 130-150 gram utan skinn. Finns färsk fin laxsida i fiskdisken - be dem portionera den vet jag. Ett annat alternativ är fryst portionsförpackad lax som du tinar över natten eller någon timme i kallt vatten. Köp helst MSC-märkt lax.

6 portioner lax med Teriyakisås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram laxfilé
  • Teriyakisås: 0,5 dl socker
  • 3 dl ljus japansk soja, förslagvis Kikkoman
  • 1 dl mirin japanskt risvin
  • 1 msk maizena
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt på ugnen 200 grader om du önskar ugnssteka laxen. Laxen kan också stekas eller grillas.
  2. Börja koka ris om du vill ha det till.
  3. Teriaykisås: blanda socker och soja samt ev. risvin i en kastrull och koka upp under omrörning.
  4. Rör ut maizenan med kallt vatten och rör i teriyakisåsen under omrörning till önskad tjocklek.
  5. Smaka av teriyakisåsen med salt och peppar.
  6. Lägg upp fisken på en tallrik och skeda över några skedar sås. Vänd runt.
  7. Steker du laxen i ugn så lägger du laxen på ett ugnsfast fat och lagar dem i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills fisken flagar sig när du skär i den. Grillar eller steker du fisken gör du det med skinnsidan ner först ca 10 minuter och sedan vänder du och grillar klart toppen i några minuter till fin färg.
  8. Servera laxen med teriyakisåsen vid sidan och pensla gärna över lite vid serveringen.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-02

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer