Körsbärssorbet

Läskande och bärig körsbärssorbet på färska eller frysta körsbär, socker, citron och vit sirap.

4 portioner körsbärssorbet, ca 8 dl

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 30 min

Ingredienser

  • 400 gram körsbär, urkärnade
  • 1,25 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl pressad citron, en halv stor citron
  • 1 msk vit sirap

Tillagning

  1. Tina frysta körsbär. Eller skölj, dela och kärna ur färska körsbär. Lägg i en bunke.
  2. Pressa ur saften ur en halv stor citron till 1/2 dl saft. Tillsätt till körsbären. .
  3. Tillsätt socker, vatten samt vit sirap. .
  4. Mixa med stavmixer några minuter tills körsbären är finfördelade.
  5. Låt stå 10 minuter så att allt socker löser sig. Rör då och då. .
  6. Kör sorbetsmeten i en glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner. Jag körde den i glassmaskin i 45 minuter.
  7. Lägg över sorbeten i en plastburk på ca 1 liter. Sätt på lock och frys in i ca 4 timmar eller längre. Ta fram den att tina 5 minuter innan servering. Sorbeten kan även serveras direkt.
  8. Servera körsbärssorbeten med valfria tillbehör. Jag hade chokladrån samt myntablad på. Skopa upp sorbeten med en glasskopa som du värmt i ett glas med hett vatten.
Till sorbeten behöver du pressad citron, vatten, körsbär, socker och vit sirap.
Till sorbeten behöver du pressad citron, vatten, urkärnade körsbär, socker och vit sirap.
Mät upp allt i bunken med körsbären.
Mät upp allt i bunken med körsbären.
Mixa några minuter med en stavmixer till en slät sorbetsmet.
Mixa några minuter med en stavmixer till en slät sorbetsmet.
Kör sorbetsmeten i en glassmaskin.
Kör sorbetsmeten i en glassmaskin.
Skopa upp sorbeten i en plastburk på ca 1 liter.
Skopa upp sorbeten i en plastburk på ca 1 liter.
Frys in sorbeten minst 4 timmar eller längre. Sorbeten kan även serveras direkt.
Frys in sorbeten minst 4 timmar eller längre. Sorbeten kan även serveras direkt.
Jag serverade två kulor i coupeskålar och garnerade med chokladrån samt citronmeliss.
Jag serverade två kulor i coupeskålar och garnerade med chokladrån samt citronmeliss.

Serveringsförslag

  • Jag serverade glassen i glasscoupe-glas och garnerade jag med chokladrån och myntablad.
  • Fler förslag är att toppa med färska körsbär och/eller andra bär som jordgubbar, hallon eller blåbär; mini-maränger, mandelbiscottis och citronmeliss.
  • Vidare kan sorbeten serveras i lyxiga mandelkorgar eller hemgjorda glassvåfflor.
  • Sorbeten passar även som tillbehör till paj, kompotter eller med andra glassar eller sorbeter. Förslagsvis som en av sorbeterna i detta förslag på dessert med tre sorbeter.

Tips

  • Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är det lättare att göra snygga kulor vid servering.
  • Låt gärna sorbeten stå framme 5 minuter att mjukna så är den lättare att kula upp om du fryst den efter du tillverkat den.

Varianter

  • Du kan göra sorbeten på frysta tinade eller färska urkärnade körsbär.
  • 1 droppe bittermandelolja kan man också ha i.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-02

Tillbehör och liknande: