Körsbärssorbet
Läskande och bärig körsbärssorbet på färska eller frysta körsbär, socker, citron och vit sirap.
Tillagning
- Tina frysta körsbär. Eller skölj, dela och kärna ur färska körsbär. Lägg i en bunke.
- Pressa ur saften ur en halv stor citron till 1/2 dl saft. Tillsätt till körsbären. .
- Tillsätt socker, vatten samt vit sirap. .
- Mixa med stavmixer några minuter tills körsbären är finfördelade.
- Låt stå 10 minuter så att allt socker löser sig. Rör då och då. .
- Kör sorbetsmeten i en glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner. Jag körde den i glassmaskin i 45 minuter.
- Lägg över sorbeten i en plastburk på ca 1 liter. Sätt på lock och frys in i ca 4 timmar eller längre. Ta fram den att tina 5 minuter innan servering. Sorbeten kan även serveras direkt.
- Servera körsbärssorbeten med valfria tillbehör. Jag hade chokladrån samt myntablad på. Skopa upp sorbeten med en glasskopa som du värmt i ett glas med hett vatten.
Serveringsförslag
- Jag serverade glassen i glasscoupe-glas och garnerade jag med chokladrån och myntablad.
- Fler förslag är att toppa med färska körsbär och/eller andra bär som jordgubbar, hallon eller blåbär; mini-maränger, mandelbiscottis och citronmeliss.
- Vidare kan sorbeten serveras i lyxiga mandelkorgar eller hemgjorda glassvåfflor.
- Sorbeten passar även som tillbehör till paj, kompotter eller med andra glassar eller sorbeter. Förslagsvis som en av sorbeterna i detta förslag på dessert med tre sorbeter.
Tips
- Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är det lättare att göra snygga kulor vid servering.
- Låt gärna sorbeten stå framme 5 minuter att mjukna så är den lättare att kula upp om du fryst den efter du tillverkat den.
Varianter
- Du kan göra sorbeten på frysta tinade eller färska urkärnade körsbär.
- 1 droppe bittermandelolja kan man också ha i.
Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal