Äppelkräm

Introduktion och förberedelse

Äppelkräm kokar du av äpplen och reder med lite potatismjöl. Servera med kall mjölk, mandelmjölk, gräddmjölk, havremjölk eller liknande. Gott till mellanmål, frukost, efterrätt eller liknande.

Du kan ta vilken äppelsort du vill. Jag tog smakrika goda Aroma-äpplen. Köp gärna svenska äpplen och helst kravmärkta. Går utmärkt att laga på äpplen som inte passar så bra som ätäpplen också.

Gräddmjölk blandar du av hälften vanlig mjölk och hälften grädde och blir riktigt gott till krämen. Man kan också pudra över lite kanel vid servering.

Vidare kan man smaksätta krämen med en halv tsk vaniljsocker.

4 portioner äppelkräm

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 750 gram äpplen, ca en liter tärnade och skalade
  • 0,5 dl stösocker
  • 4,5 dl vatten
  • 1 liten kanelstång (valfritt)
  • 1,5 msk potatismjöl

Tillagning

  1. Skala äpplena. Kärna ur dem. Skär i små tärningar eller tunna skivor.
  2. Koka med socker, vatten och kanel i en tjockbottnad kastrull. Spara en halv dl vatten till att reda med på slutet.
  3. Koka äppelbitarna i 7-10 minuter och mosa gärna sönder dem med en slev eller potatisstöt.
  4. Blanda 0,5 dl kallt vatten med potatismjöl i ett glas och tillsätt under omrörning. Värm så tjocknar äpplena till en kräm. Låt precis koka upp och ta av värmen när den första bubblan kommer.
  5. Låt krämen svalna och servera den rumsvarm eller kall. Gott med kall mjölk till som vanlig mjölk, gräddmjölk (hälften mjölk och hälften grädde), mandelmjölk, havremjölk eller liknande.
  6. Äppelkrämen håller sig i kylen några dagar. Kan även frysas in.
E-mail
Medel: 3.8 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 144 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02