Körsbärskräm

Kräm är gott och nyttigt speciellt med färska eller frysta fina körsbär. Funkar till dessert och mellanmål. Räkna 0,7 liter med kärnor eller 250-300 gram utan kärnor. Paketen i affären med frysta urkärnade körsbär ligger på 250 gram. 

Moreller eller bigarråer blir också gott såklart. Använder du söta körsbär så är det gott att tillsätt citronsaft till krämen för att balansera sötman med lite syra - smaka dig fram när du gjort krämen. Du kan smaksätta krämen om du vill med kryddor som en halverad vaniljstång, en bit hel kanel, en liten bit stjärnanis, 1 kryddnejlika, någon strimla citron och apelsinskal.

Gott till soppa som dessert är gräddmjölk (hälften grädde och hälften mjölk), vanlig mjölk, havremjölk, rismjölk eller servera till gröt eller chiapudding. 

2 portioner körsbärskräm

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 250 gram körsbär eller bigarråer utan kärnor, färska eller frysta
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 4 tsk potatismjöl
  • 4 msk vatten
  • 1 tsk citronsaft

Tillagning

  1. Skölj körsbären och ta bort stjälkar.
  2. Kärna ur dem. Du kan dela dem och pilla ut kärnan med en skalkniv. Ett annat tips är att ta ett gem som du diskar och viker upp till ett S som då blir som en krok du kan sticka in vid skaftet och dra ut kärnan ur körsbäret. Eller använd olivurkärnare.
  3. Blanda urkärnade körsbär, socker och ev. kryddor med vatten i en stor kastrull och koka upp. Rör då och då.
  4. Sjud körsbären i 5 minuter.
  5. Blanda potatismjöl med vatten i ett glas och rör i blandningen i körsbärskrämen under omrörning. Tillsätt lite i taget och koka upp så att soppan får den konsistens du vill ha.
  6. Koka upp krämen under omrörning så tjocknar den - ta då av den från värmen och låt svalna. Blir den för tjock då kan du spä med lite mer vatten. För tunn så tillsätt mer potatismjöl blandat med vatten.
  7. Smaka av krämen med ev. mer socker eller någon msk citronsaft om den är väldigt söt.
  8. Servera körsbärskrämen småvarm eller kall.
  9. Gott till körsbärskräm är gräddmjölk (hälften mjölk och grädde) eller vanlig mjölk.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer