Körsbärskräm

Kräm är gott och nyttigt speciellt med färska eller frysta fina körsbär. Funkar till dessert och mellanmål. Räkna 0,7 liter med kärnor eller 250-300 gram utan kärnor. Paketen i affären med frysta urkärnade körsbär ligger på 250 gram. 

Moreller eller bigarråer blir också gott såklart. Använder du söta körsbär så är det gott att tillsätt citronsaft till krämen för att balansera sötman med lite syra - smaka dig fram när du gjort krämen. Du kan smaksätta krämen om du vill med kryddor som en halverad vaniljstång, en bit hel kanel, en liten bit stjärnanis, 1 kryddnejlika, någon strimla citron och apelsinskal.

Gott till soppa som dessert är gräddmjölk (hälften grädde och hälften mjölk), vanlig mjölk, havremjölk, rismjölk eller servera till gröt eller chiapudding. 

2 portioner körsbärskräm

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 250 gram körsbär eller bigarråer utan kärnor, färska eller frysta
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 4 tsk potatismjöl
  • 4 msk vatten
  • 1 tsk citronsaft

Tillagning

  1. Skölj körsbären och ta bort stjälkar.
  2. Kärna ur dem. Du kan dela dem och pilla ut kärnan med en skalkniv. Ett annat tips är att ta ett gem som du diskar och viker upp till ett S som då blir som en krok du kan sticka in vid skaftet och dra ut kärnan ur körsbäret. Eller använd olivurkärnare.
  3. Blanda urkärnade körsbär, socker och ev. kryddor med vatten i en stor kastrull och koka upp. Rör då och då.
  4. Sjud körsbären i 5 minuter.
  5. Blanda potatismjöl med vatten i ett glas och rör i blandningen i körsbärskrämen under omrörning. Tillsätt lite i taget och koka upp så att soppan får den konsistens du vill ha.
  6. Koka upp krämen under omrörning så tjocknar den - ta då av den från värmen och låt svalna. Blir den för tjock då kan du spä med lite mer vatten. För tunn så tillsätt mer potatismjöl blandat med vatten.
  7. Smaka av krämen med ev. mer socker eller någon msk citronsaft om den är väldigt söt.
  8. Servera körsbärskrämen småvarm eller kall.
  9. Gott till körsbärskräm är gräddmjölk (hälften mjölk och grädde) eller vanlig mjölk.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer