Koreanska böngroddar
Introduktion och förberedelse
Koreanska böngroddar som är ett gott tillbehör till asiatiska rätter. Här stekta eller wokade med purjolök, vitlök, soja och sesamfrön samt chili.
Du kan använda böngroddar från en burk eller 300 gram färska böngroddar.
Du kan välja chili efter tycke ex. torkad krossad chili som chiliflakes eller färsk hackad chili.
Varianter
Andra grönsaker som morot, bambuskott och kinakål samt ingefära blir också gott i.
Tillagning
- Skölj färska böngroddar och lägg böngroddarna i kallt vatten i ca 5 minuter. Böngroddar på burk häller du av.
- Skölj och hacka under tiden purjolöken. Skala vitlöken. Krossa sesamfrön i en mortel (ev. med torkad chili).
- Fräs böngroddarna på medelstark värme i olja under omrörning 1 minut.
- Blanda i hackad purjolök och fräs en halv minut.
- Tillsätt ´pressad vitlök och fräs några sekunder samt smaka av med salt, cayennepeppar eller valfri chili samt soja och sesamolja.
- Servera böngroddarna på fat eller skål samt strö över sesamfrön vid servering. Rosta gärna sesamfröna innan i en torr panna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 84 kcal