Koreanska böngroddar

Koreanska böngroddar som är ett gott tillbehör till asiatiska rätter. Här stekta eller wokade med purjolök, vitlök, soja och sesamfrön samt chili.
Andra grönsaker som morot, bambuskott och kinakål samt ingefära blir också gott i.
Du kan använda böngroddar från en burk eller 300 gram färska böngroddar.
Du kan välja chili efter tycke ex. torkad krossad chili som chiliflakes eller färsk hackad chili.

2 portioner koreanska böngroddar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 400 gram böngroddar på burk
  • 2 msk olja
  • 1 liten purjolök, tunt skivad
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 krm salt
  • 2 tsk ljus soja
  • 1 msk sesamfrön
  • 0,5 krm cayennepeppar

Tillagning

  1. Skölj och lägg böngroddarna i kallt vatten i ca 5 minuter.
  2. Skölj och hacka under tiden purjolöken. Skala vitlöken. Krossa sesamfrön i en mortel (ev. med torkad chili).
  3. Fräs böngroddarna på medelstark värme i olja under omrörning 1 minut.
  4. Blanda i hackad purjo, pressa i vitlök och smaka av med salt samt soja.
  5. Fräs 0,5 - 1 minut till.
  6. Strö sesamfrön och cayennepeppar över och servera de koreanska böngroddarna på fat eller skål.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer