Koreanska böngroddar

Koreanska böngroddar som är ett gott tillbehör till asiatiska rätter. Här stekta eller wokade med purjolök, vitlök, soja och sesamfrön samt chili.

Andra grönsaker som morot, bambuskott och kinakål samt ingefära blir också gott i.

Du kan använda böngroddar från en burk eller 300 gram färska böngroddar.

Du kan välja chili efter tycke ex. torkad krossad chili som chiliflakes eller färsk hackad chili.

2 portioner koreanska böngroddar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 400 gram böngroddar på burk
  • 2 msk olja
  • 1 liten purjolök, tunt skivad
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 krm salt
  • 2 tsk ljus soja
  • 1 msk sesamfrön
  • 0,5 krm cayennepeppar

Tillagning

  1. Skölj och lägg böngroddarna i kallt vatten i ca 5 minuter.
  2. Skölj och hacka under tiden purjolöken. Skala vitlöken. Krossa sesamfrön i en mortel (ev. med torkad chili).
  3. Fräs böngroddarna på medelstark värme i olja under omrörning 1 minut.
  4. Blanda i hackad purjo, pressa i vitlök och smaka av med salt samt soja.
  5. Fräs 0,5 - 1 minut till.
  6. Strö sesamfrön och cayennepeppar över och servera de koreanska böngroddarna på fat eller skål.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept