Koreanska böngroddar med chili, vitlök, soja och sesam
Koreanska böngroddar med chili, purjolök, vitlök, sesam och soja.
Groddade mungbönor blir riktigt goda med denna smaksättning. Nyttiga är de också.
Tillagning
- BÖNGRODDAR PÅ BURK: Böngroddar på burk häller du bara av och kramar ur i durkslag.
- MED FÄRSKA BÖNGRODDAR: Skölj färska böngroddar med kallt vatten i durkslag. Koka upp en kastrull med 2 liter vatten. Koka böngroddarna 30 sekunder och häll sedan av i durkslag och låt rinna av.
- Skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka vitlöken fint.
- Fräs hackad purjolök en halv minut i en panna med höga kanter i matolja.
- Tillsätt vitlök och chili samt fräs 30 sekunder till utan att få färg.
- Tillsätt böngroddarna, sesamolja, soja och salt. Vänd runt någon minut så det blir varmt.
- Servera böngroddarna på fat eller skål samt strö över sesamfrön vid servering.
- Rosta gärna sesamfröna innan i en torr panna. De kan även krossas grovt i en mortel innan.
Serveringsförslag
- Böngroddarna är ett gott tillbehör och sidorätt till asiatiska rätter.
- Jag hade dem till Koreanska revbensspjäll men de passar även till Bimbimbap - rispytt.
- Gott att kombinera med andra smårätter som Kimchi, chilipicklad gurka och sesammarinerad spenat.
Varianter
- Andra grönsaker som morot, bambuskott och kinakål samt ingefära blir också gott i.
- Du kan steka eller woka böngroddarna.
- Du kan använda böngroddar från en burk eller 300 gram färska böngroddar.
- Du kan välja chili efter tycke ex. koreanskt chilipulver, vanligt chilipulver, cayenne, torkad krossad chili som chiliflakes eller färsk hackad chili.
- En enklare variant är att laga salta sesammarinerade böngroddar.
- Överkurs är att grodda egna mungbönor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 84 kcal