Koreanska böngroddar med chili, vitlök, soja och sesam

Koreanska böngroddar med chili, purjolök, vitlök, sesam och soja.

Groddade mungbönor blir riktigt goda med denna smaksättning. Nyttiga är de också.

4 portioner koreanska böngroddar som tillbehör

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 burkar böngroddar à 400 gram; eller färska böngroddar ca 300-400 gram
  • 1 msk matolja
  • 1/2 purjolök, tunt skivad eller 2 salladslökar
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 0,5 krm cayennepeppar eller chilipulver
  • 2 krm salt
  • 1 ljus soja - gärna koreansk; japansk går också
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 msk sesamfrön

Tillagning

  1. BÖNGRODDAR PÅ BURK: Böngroddar på burk häller du bara av och kramar ur i durkslag.
  2. MED FÄRSKA BÖNGRODDAR: Skölj färska böngroddar med kallt vatten i durkslag. Koka upp en kastrull med 2 liter vatten. Koka böngroddarna 30 sekunder och häll sedan av i durkslag och låt rinna av.
  3. Skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka vitlöken fint.
  4. Fräs hackad purjolök en halv minut i en panna med höga kanter i matolja.
  5. Tillsätt vitlök och chili samt fräs 30 sekunder till utan att få färg.
  6. Tillsätt böngroddarna, sesamolja, soja och salt. Vänd runt någon minut så det blir varmt.
  7. Servera böngroddarna på fat eller skål samt strö över sesamfrön vid servering.
  8. Rosta gärna sesamfröna innan i en torr panna. De kan även krossas grovt i en mortel innan.

Serveringsförslag

Varianter

  • Andra grönsaker som morot, bambuskott och kinakål samt ingefära blir också gott i.
  • Du kan steka eller woka böngroddarna.
  • Du kan använda böngroddar från en burk eller 300 gram färska böngroddar.
  • Du kan välja chili efter tycke ex. koreanskt chilipulver, vanligt chilipulver, cayenne, torkad krossad chili som chiliflakes eller färsk hackad chili.
  • En enklare variant är att laga salta sesammarinerade böngroddar.
  • Överkurs är att grodda egna mungbönor.
E-mail
Medel: 3.9 (28 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 84 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-07