Koreanska böngroddar

Introduktion och förberedelse

Koreanska böngroddar som är ett gott tillbehör till asiatiska rätter. Här stekta eller wokade med purjolök, vitlök, soja och sesamfrön samt chili.

Du kan använda böngroddar från en burk eller 300 gram färska böngroddar.

Du kan välja chili efter tycke ex. torkad krossad chili som chiliflakes eller färsk hackad chili.

Varianter

Andra grönsaker som morot, bambuskott och kinakål samt ingefära blir också gott i.

2 portioner koreanska böngroddar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 400 gram, en burk böngroddar; eller färska böngroddar ca 400 gram
  • 1 msk solrosolja
  • 1/2 purjolök, tunt skivad eller 4 salladslökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm salt
  • 2 tsk ljus soja
  • 0,5 krm cayennepeppar eller valfri chili
  • 2 krm sesamolja
  • 1 msk sesamfrön

Tillagning

  1. Skölj färska böngroddar och lägg böngroddarna i kallt vatten i ca 5 minuter. Böngroddar på burk häller du av.
  2. Skölj och hacka under tiden purjolöken. Skala vitlöken. Krossa sesamfrön i en mortel (ev. med torkad chili).
  3. Fräs böngroddarna på medelstark värme i olja under omrörning 1 minut.
  4. Blanda i hackad purjolök och fräs en halv minut.
  5. Tillsätt ´pressad vitlök och fräs några sekunder samt smaka av med salt, cayennepeppar eller valfri chili samt soja och sesamolja.
  6. Servera böngroddarna på fat eller skål samt strö över sesamfrön vid servering. Rosta gärna sesamfröna innan i en torr panna.
E-mail
Medel: 3.9 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 84 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-26