Laga hemgjorda dumplings

Hemgjorda dumplings är supergott med olika fyllningar serverat med dippsås

Laga hemgjorda dumplings Prova att göra kinesiska dumplings och servera med god dippsås. Gott som plockmat, tilltugg eller förrätt. Dumplings kan kokas, friteras eller ångkokas.

Här hittar du recept på hur du gör egen dumplingdeg, formar dumplings och fyller dem med olika fyllningar. Dumplings kallas också Dim Sum och är lite av en nationalrätt i Kina.

Dumplings är lättare att göra än man tror. Degen består av vetemjöl och vatten - som en mycket enkel pastadeg. Det finns också färdiga degplattor sk wontons som man kan använda men hemgjord deg blir godast.

Wontondegen delas i små bollar, kavlas till rundlar och kläms ihop till halvmånar med fyllning i mitten.

Sedan kokas dumplingen några minuter och serveras med dippsås. Dumplings kan också ångkokas eller friteras.

Val av fyllning

Fyllningen i dumplings kan vara kött, kyckling, skaldjur ex. räkor eller bara grönsaker. Vidare smaksätter man med ingefära, vitlök, soja, salt, grönpepparvatten (koka upp 1-2 dl vatten i en kastrull. Tillsätt grönpeppar och ställ åt sidan att dra tills det svalnat) samt finhackad purjolök.

Du kan variera dumplingsfyllningen på massor av vis, förslag är med köttfärs istället för räkor; byta ut räkorna mot kokta risnudlar samt grönsaker som finriven vitkål och morot samt finhackad salladslök eller purjolök för vegetarisk dumpling.

Dumplings med räkor Dumplings med räkfyllning. Fyllningen i dumplingsen kan varieras stort vanligast är dumplings med biff, dumplings med fläsk eller bara grönsaker.

Portionsberäkning

Du kan räkna ca 20 dumplings per portion men det beror på hur hungriga gästerna är också.

Ett tips är att dubbla satsen och spara de dumplings som blir över i frysen eller kylen. Du kan också göra en stor sats wontondeg men olika fyllningar som ex. oxfärs, fläskfärs eller grönsaker.

Serveringsförslag

Du kan servera dumplings som plockrätt, likt en buffé. Det är vanligt i Kina att man sitter och äter dumplings och umgås. Man äter tills man är mätt och ofta finns många olika smaker och dippsåser.

Dippsåser som passar till dumplings och dim sums är kinesisk soja, sötsursås, ostronsås och/eller chilisås. Vanligt är också en dipp på pressad eller finhackad vitlök blandad med risvinäger.De passar också att serveras som tilltugg eller förrätt vilket kanske passar bättre här i Norden.Dumplings tillagning Så här gör du dumplings: Gör dumplingsdegen av varmt vatten och vetemjöl. Mät upp vetemjöl i en stor bakskål. Tillsätt kranvarmt vatten och blanda ihop till en deg. Justera mängden vatten i degen så att wontondegen släpper från kanterna men ännu är lite klibbig. Forma degen till en rund ring med hål i mitten typ en stor munk. Dela isär den och dra loss degklumpar ca 2x2 cm stora små bollar. Mjöla under tiden deg och händer. Kavla ut varje degboll till en rundel ca 5 cm i diameter. Lägg dem på hög att vänta till de ska fyllas. Gör wontonfyllningen se recept på olika varianter som dumplings med fläsk; dumplings med räkor; dumplings med biff eller fyll vegetariska dumplings med risnudlar, finriven kål, morot och finhackad salladslök eller purjolök.
Fyll wontons: Ta en rundel wontondeg i handen och lägg på en msk fyllning, vik ihop kanterna till en halvmåne och tryck till samt överlappa gärna kanterna lite. Ställ wontonsen eller dumplingarna på en bricka. Nu kan du koka, ugnsteka eller fritera dumplingarna (se recept ovan)

Recept

Dumplings med räkfyllning

Hemgjorda kinesiska räkdumplings av egen deg med god fyllning av räkor, ingefära, vitlök och purjolök mm som serveras med dippsås som kinesisk soja, sötsursås, ostronsås och/eller chilisås.

Dumplings med biff
Dumplings eller wontons med biff. Hemgjorda kinesiska dumplings av egen deg med god fyllning av nötfärs, ingefära, vitlök och purjolök mm som serveras med dippsås som soja, sötsursås eller chilisås.

Dumplings med fläsk
Hemgjorda kinesiska dumplings av egen deg med god fyllning av fläskfärs, ingefära, vitlök och purjolök mm som serveras med dippsås som soja , ostronsås, sötsursås eller chilisås.

Sötsursås
Sötsursås till dipp åt dumplings. Kinesisk sötsursås görs av tomatpuré, socker och vinäger.

Asiatisk dressing
En ljus sojadressing med färsk chili och goda kryddor.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-10-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.