Laga hemgjorda dumplings

Hemgjorda dumplings är supergott med olika fyllningar serverat med dippsås.

Hemgjorda dumplings Prova att göra kinesiska dumplings och servera med god dippsås. Gott som plockmat, tilltugg eller förrätt. Dumplings kan kokas, friteras eller ångkokas.

Här hittar du recept på hur du gör egen dumplingdeg, formar dumplings och fyller dem med olika fyllningar. Dumplings kallas också Dim Sum och är lite av en nationalrätt i Kina.

Dumplings är lättare att göra än man tror. Degen består av vetemjöl och vatten - som en mycket enkel pastadeg. Det finns också färdiga degplattor sk wontons som man kan använda men hemgjord deg blir godast. Wontondegen delas i små bollar, kavlas till rundlar och kläms ihop till halvmånar med fyllning i mitten. Sedan kokas dumplingen några minuter och serveras med dippsås. Dumplings kan också ångkokas eller friteras.

Du kan servera dumplings som plockrätt, likt en buffé. Det är vanligt i Kina att man sitter och äter dumplings och umgås. Man äter tills man är mätt och ofta finns många olika smaker och dippsåser. De passar också att serveras som tilltugg eller förrätt vilket kanske passar bättre här i Norden.

Fyllningen i dumplings kan vara kött, kyckling, skaldjur ex. räkor eller bara grönsaker. Vidare smaksätter man med ingefära, vitlök, soja, salt, grönpepparvatten (koka upp 1-2 dl vatten i en kastrull. Tillsätt grönpeppar och ställ åt sidan att dra tills det svalnat) samt finhackad purjolök.

Dippsåser som passar till dumplings och dim sums är kinesisk soja, sötsursås, ostronsås och/eller chilisås. Vanligt är också en dipp på pressad eller finhackad vitlök blandad med risvinäger.

Dumplings med räkfyllning. Dumplings med räkfyllning. Fyllningen i dumplingsen kan varieras stort vanligast är dumplings med biff, dumplings med fläsk eller bara grönsaker.

Du kan räkna ca 20 dumplings per portion men det beror på hur hungriga gästerna är också. Ett tips är att dubbla satsen och spara de dumplings som blir över i frysen eller kylen. Du kan också göra en stor sats wontondeg men olika fyllningar som ex. oxfärs, fläskfärs eller grönsaker.

Du kan variera dumplingsfyllningen på massor av vis, förslag är med köttfärs istället för räkor; byta ut räkorna mot kokta risnudlar samt grönsaker som finriven vitkål och morot samt finhackad salladslök eller purjolök för vegetarisk dumpling.

Dumplings med räkfyllning

Hemgjorda kinesiska räkdumplings av egen deg med god fyllning av räkor, ingefära, vitlök och purjolök mm som serveras med dippsås som kinesisk soja, sötsursås, ostronsås och/eller chilisås.

Dumplings med biff
Dumplings eller wontons med biff. Hemgjorda kinesiska dumplings av egen deg med god fyllning av nötfärs, ingefära, vitlök och purjolök mm som serveras med dippsås som soja, sötsursås eller chilisås.

Dumplings med fläsk
Hemgjorda kinesiska dumplings av egen deg med god fyllning av fläskfärs, ingefära, vitlök och purjolök mm som serveras med dippsås som soja , ostronsås, sötsursås eller chilisås.

Sötsursås
Sötsursås till dipp åt dumplings. Kinesisk sötsursås görs av tomatpuré, socker och vinäger.
 

Hemgjorda_Dumplings Så här gör du dumplings: Gör dumplingsdegen av varmt vatten och vetemjöl. Mät upp vetemjöl i en stor bakskål. Tillsätt kranvarmt vatten och blanda ihop till en deg. Justera mängden vatten i degen så att wontondegen släpper från kanterna men ännu är lite klibbig. Forma degen till en rund ring med hål i mitten typ en stor munk. Dela isär den och dra loss degklumpar ca 2x2 cm stora små bollar. Mjöla under tiden deg och händer. Kavla ut varje degboll till en rundel ca 5 cm i diameter. Lägg dem på hög att vänta till de ska fyllas. Gör wontonfyllningen se recept på olika varianter som dumplings med fläsk; dumplings med räkor; dumplings med biff eller fyll vegetariska dumplings med risnudlar, finriven kål, morot och finhackad salladslök eller purjolök.
Fyll wontons: Ta en rundel wontondeg i handen och lägg på en msk fyllning, vik ihop kanterna till en halvmåne och tryck till samt överlappa gärna kanterna lite. Ställ wontonsen eller dumplingarna på en bricka. Nu kan du koka, ugnsteka eller fritera dumplingarna (se recept ovan).

 

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer