Köttfondue med buljong

Köttfondue med buljong blir nyttigare än med olja. I fondue med buljong passar det att dippa grönsaker också. Och om jag får säga det minst lika gott om du har en god buljong. Ett tips är att ha i lite japansk misopasta och japansk ljus fin soja - då kan det inte gå fel. Köttbuljongtärningar och buljongkoncentrat gillar jag inte personligen men det är en smaksak. Gott blir det med egen köttbuljong som du själv kokat på ben.
Här har jag en kall currysås till men du kan välja andra såser också som bearnaise, creme fraiche med pressad vitlök och gräslök; samt sweet chilisås blandat med matyoghurt.
Man kan också ha klyftpotatis till.
Rött vin från exempelvis södra Frankrike passar bra till.

4 portioner köttfondue med buljong

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram kött av oxfilé
  • Buljong: 1,5 liter vatten samt 3 köttbuljongtärningar eller helst riktig köttbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • 4 msk ljus soja
  • 2 lagerblad
  • Grönsaker till fondue: 8 färska champinjoner
  • 1 röd paprika
  • 8 schalottenlökar
  • 1 broccoli i buketter
  • 200 gram blomkål i buketter
  • Kall currysås: 2 dl matyoghurt
  • 1 dl gräddfil
  • 2 msk mango chutney
  • 1 krm curry
  • 1 krm gurkmeja
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Currysås: Blanda yoghurt och gräddfil med mango chutney, curry, gurkmeja samt smaka av med lite salt. Förbered även andra såser om du vill.
  2. Skär köttet i 2 cm stora kuber.
  3. Skär upp tillbehör i lagom små bitar att dippa (tänk på att de ska sitta stadigt på fonduegaffeln). Dela stora svampar, skär paprika grova bitar samt skala schalottenlök. Dela broccoli och blomkål i små buketter. Koka upp buljongen och ställ på bordet på en ställning med värme eller värmeplatta under.
  4. Var och en doppar sedan sitt eget kött som blir färdigt på ca 2 minuter. Grönsaker låter du ligga i ca 4 minuter.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer