Köttfondue med buljong

Köttfondue med buljong blir nyttigare än med olja. I fondue med buljong passar det att dippa grönsaker också. Och om jag får säga det minst lika gott om du har en god buljong. Ett tips är att ha i lite japansk misopasta och japansk ljus fin soja - då kan det inte gå fel. Köttbuljongtärningar och buljongkoncentrat gillar jag inte personligen men det är en smaksak. Gott blir det med egen köttbuljong som du själv kokat på ben.
Här har jag en kall currysås till men du kan välja andra såser också som bearnaise, creme fraiche med pressad vitlök och gräslök; samt sweet chilisås blandat med matyoghurt.
Man kan också ha klyftpotatis till.
Rött vin från exempelvis södra Frankrike passar bra till.

4 portioner köttfondue med buljong

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram kött av oxfilé
  • Buljong: 1,5 liter vatten samt 3 köttbuljongtärningar eller helst riktig köttbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • 4 msk ljus soja
  • 2 lagerblad
  • Grönsaker till fondue: 8 färska champinjoner
  • 1 röd paprika
  • 8 schalottenlökar
  • 1 broccoli i buketter
  • 200 gram blomkål i buketter
  • Kall currysås: 2 dl matyoghurt
  • 1 dl gräddfil
  • 2 msk mango chutney
  • 1 krm curry
  • 1 krm gurkmeja
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Currysås: Blanda yoghurt och gräddfil med mango chutney, curry, gurkmeja samt smaka av med lite salt. Förbered även andra såser om du vill.
  2. Skär köttet i 2 cm stora kuber.
  3. Skär upp tillbehör i lagom små bitar att dippa (tänk på att de ska sitta stadigt på fonduegaffeln). Dela stora svampar, skär paprika grova bitar samt skala schalottenlök. Dela broccoli och blomkål i små buketter. Koka upp buljongen och ställ på bordet på en ställning med värme eller värmeplatta under.
  4. Var och en doppar sedan sitt eget kött som blir färdigt på ca 2 minuter. Grönsaker låter du ligga i ca 4 minuter.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer