Köttfondue med buljong

Köttfondue med buljong blir nyttigare än med olja. I fondue med buljong passar det att dippa grönsaker också. Och om jag får säga det minst lika gott om du har en god buljong. Ett tips är att ha i lite japansk misopasta och japansk ljus fin soja - då kan det inte gå fel. Köttbuljongtärningar och buljongkoncentrat gillar jag inte personligen men det är en smaksak. Gott blir det med egen köttbuljong som du själv kokat på ben.
Här har jag en kall currysås till men du kan välja andra såser också som bearnaise, creme fraiche med pressad vitlök och gräslök; samt sweet chilisås blandat med matyoghurt.
Man kan också ha klyftpotatis till.
Rött vin från exempelvis södra Frankrike passar bra till.

4 portioner köttfondue med buljong

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram kött av oxfilé
  • Buljong: 1,5 liter vatten samt 3 köttbuljongtärningar eller helst riktig köttbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • 4 msk ljus soja
  • 2 lagerblad
  • Grönsaker till fondue: 8 färska champinjoner
  • 1 röd paprika
  • 8 schalottenlökar
  • 1 broccoli i buketter
  • 200 gram blomkål i buketter
  • Kall currysås: 2 dl matyoghurt
  • 1 dl gräddfil
  • 2 msk mango chutney
  • 1 krm curry
  • 1 krm gurkmeja
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Currysås: Blanda yoghurt och gräddfil med mango chutney, curry, gurkmeja samt smaka av med lite salt. Förbered även andra såser om du vill.
  2. Skär köttet i 2 cm stora kuber.
  3. Skär upp tillbehör i lagom små bitar att dippa (tänk på att de ska sitta stadigt på fonduegaffeln). Dela stora svampar, skär paprika grova bitar samt skala schalottenlök. Dela broccoli och blomkål i små buketter. Koka upp buljongen och ställ på bordet på en ställning med värme eller värmeplatta under.
  4. Var och en doppar sedan sitt eget kött som blir färdigt på ca 2 minuter. Grönsaker låter du ligga i ca 4 minuter.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer