Köttfärsfyllda auberginer

Köttfärsfyllda auberginer eller äggplantor. Bakade auberginer som är urgröpta och fyllda med köttfärsröra och aubergine toppat med gratängsås och riven ost samt parmesan. Garnera ev. med färsk basilika.
Gott med en grönsallad till ex. babyspenat, tärnad tomat och tärnad paprika samt dressing. Vidare kan man ha klyftpotatis till om man är riktigt hungrig.
Smidigt att förbereda och ha i kylen. Sedan är det bara att gratinera och värma till servering.
Om man vill kan man bara gratinera med ost och parmesan.
Vegetarisk variant får du med sojafärs (vegan) eller quornfärs. Det finns vegan riven ost mozzarella style att gratinera med.

4 portioner köttfärsfyllda auberginer

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 stora auberginer
  • 4 msk olivolja
  • 500 gram nötfärs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 morot
  • 1 tsk socker
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 dl rött vin
  • 1 burk passerade tomater
  • Vit sås: 40 gram smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 4 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm riven muskot
  • 30 gram riven ost som mozzarella
  • 2 msk riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär bort blomfästet på auberginerna.
  3. Dela auberginerna på längden i halvor. Skär några snitt ner i fruktköttet dock ej genom skalet.
  4. Lägg dem i en ugnsfast form eller panna och pensla dem med två msk olivolja.
  5. Baka dem i 25 minuter i mitten av ugnen.
  6. Köttfärsfyllning: Fräs köttfärsen i olivolja så att den får färg. Hacka sönder den med en stekspade. Salta och peppra.
  7. Skala och hacka lök och vitlök samt tillsätt till köttfärsen.
  8. Strimla selleri och tillsätt den.
  9. Skala och riv morot samt tillsätt den.
  10. Tillsätt socker och tomatpuré och fräs någon minut.
  11. Tillsätt rött vin och passerade tomater.
  12. Låt koka på medelvärme.
  13. Ta ut och lägg upp auberginerna på en tallrik att svalna något.
  14. Vit sås: Fräs mjölet i smöret och rör ut klumpar.
  15. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  16. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i minst fem minuter (gärna 10 minuter). Det ska vara en tjock vit sås.
  17. Smaksätt bechamelsåsen med muskot, salt och peppar.
  18. Gröp ur en del av fruktköttet i mitten på auberginerna och hacka det samt blanda det med köttfärsröran.
  19. Lägg tillbaka de urgröpta auberginerna i formen.
  20. Fördela köttfärsröran i auberginerna.
  21. Toppa med vit sås, riven ost och riven parmesan.
  22. Gratinera i 10 minuter tills auberginerna fått fin färg och är genomvarma.
  23. Servera med önskade tillbehör som ex. sallad och klyftpotatis.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer