Limekladdkaka
Limekladdkaka är en ljus kladdkaka utan choklad men med smak av lime istället. Sötman är balanserad av god syrlig och fyllig smak av lime.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda socker och vaniljsocker.
- Tillsätt äggen och vispa fluffigt några minuter.
- Tvätta limefrukterna och skal av två limefrukter ner i smeten.
- Smält smör och låt det svalna något. Smörj formen med lite av det smälta smöret. Bröa formen.
- Pressa ner saften ur limefrukterna och vispa ihop.
- Vispa i mjöl.
- Vispa i smöret lite i taget.
- Häll smeten i formen.
- Grädda limekladdkakan i mitten på ugnen i 25 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
- Limekladdkakan kan serveras när den svalnat men ställ den gärna i kylen att stelna i minst en timme eller över natten.
- Ta ut och skär upp i tårtbitar förslagsvis 12 stycken.
- Servera limekladdkakan med vispad grädde eller glass. Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till limekladdkaka.
Serveringsförslag
- God med vispad grädde eller glass. Räkna 3 dl vispad grädde eller valfri glass eller sorbet
- Servera förslagsvis som på bilden med passionsfrukt, grädde, hallon, citronmeliss och florsocker.
- Vidare passar färska bär som jordgubbar och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon eller blåbär gott till.
Tips
Du behöver en rund form - förslagsvis en springform på 24 cm diameter.
Välj gärna ekologisk lime då du ska använda skalet. Tvätta och borsta dock all lime noga med diskmedel och vatten.
Varianter
- Gott är också att ersätta en dl socker med 100 gram riven vit choklad.
- Vill du ha en glutenfri limekladdkaka kan du ta Finmix istället för vetemjöl samt kokos istället för ströbröd.
- Du kan garnera limekladdkakan med florsocker samt citronmeliss.
Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal