Limekladdkaka

Limekladdkaka är en ljus kladdkaka utan choklad men med smak av lime istället. Sötman är balanserad av god syrlig och fyllig smak av lime. God med vispad grädde eller glass. Servera förslagsvis som på bilden med passionsfrukt, grädde, hallon, citronmeliss och florsocker.

Den kan serveras med 3 dl vispad grädde eller valfri glass eller sorbet. Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till.

Du behöver en rund form - förslagsvis en springform på 24 cm diameter. Välj gärna ekologisk lime då du ska använda skalet. Tvätta och borsta dock all lime noga med diskmedel och vatten.

Varianter:

  • Gott är också att ersätta en dl socker med 100 gram riven vit choklad.
  • Vill du ha en glutenfri limekladdkaka kan du ta Finmix istället för vetemjöl samt kokos istället för ströbröd.
  • Du kan garnera limekladdkakan med florsocker samt citronmeliss.

12 bitar limekladdkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3 stora eller 4 mindre limefrukter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk smör till formen
  • 3 msk ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda socker och vaniljsocker.
  3. Tillsätt äggen och vispa fluffigt några minuter.
  4. Tvätta limefrukterna och skal av två limefrukter ner i smeten.
  5. Smörj formen med lite av det smälta smöret. Bröa formen.
  6. Pressa ner saften ur limefrukterna och vispa ihop.
  7. Vispa i mjöl.
  8. Vispa i smöret lite i taget.
  9. Häll smeten i formen.
  10. Grädda limekladdkakan i mitten på ugnen i 25 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna.
  12. Limekladdkakan kan serveras när den svalnat men ställ den gärna i kylen att stelna i minst en timme eller över natten.
  13. Ta ut och skär upp i tårtbitar förslagsvis 12 stycken.
  14. Servera limekladdkakan med vispad grädde eller glass. Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till limekladdkaka.
E-mail
Medel: 4.2 (20 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer