Limekladdkaka

Limekladdkaka är en ljus kladdkaka utan choklad men med smak av lime istället. Sötman är balanserad av god syrlig och fyllig smak av lime. God med vispad grädde eller glass. Servera förslagsvis som på bilden med passionsfrukt, grädde, hallon, citronmeliss och florsocker. 

Den kan serveras med 3 dl vispad grädde eller valfri glass eller sorbet. Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till.

Du behöver en rund form - förslagsvis en springform på 24 cm diameter. Välj gärna ekologisk lime då du ska använda skalet. Tvätta och borsta dock all lime noga med diskmedel och vatten.

Varianter:

  • Gott är också att ersätta en dl socker med 100 gram riven vit choklad.
  • Vill du ha en glutenfri limekladdkaka kan du ta Finmix istället för vetemjöl samt kokos istället för ströbröd.
  • Du kan garnera limekladdkakan med florsocker samt citronmeliss.

12 bitar limekladdkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3 stora eller 4 mindre limefrukter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk smör till formen
  • 3 msk ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda socker och vaniljsocker.
  3. Tillsätt äggen och vispa fluffigt några minuter.
  4. Tvätta limefrukterna och skal av två limefrukter ner i smeten.
  5. Smörj formen med lite av det smälta smöret. Bröa formen.
  6. Pressa ner saften ur limefrukterna och vispa ihop.
  7. Vispa i mjöl.
  8. Vispa i smöret lite i taget.
  9. Häll smeten i formen.
  10. Grädda limekladdkakan i mitten på ugnen i 25 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna.
  12. Limekladdkakan kan serveras när den svalnat men ställ den gärna i kylen att stelna i minst en timme eller över natten.
  13. Ta ut och skär upp i tårtbitar förslagsvis 12 stycken.
  14. Servera limekladdkakan med vispad grädde eller glass. Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till limekladdkaka.
E-mail
Medel: 4.1 (16 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer