Limekladdkaka

En god variant på kladdkaka med limesmak utan choklad eller kakao.
God med vispad grädde eller glass.
Välj gärna ekologisk lime då du ska använda skalet. Tvätta och borsta dock all lime noga med diskmedel och vatten.
Gott är också att ersätta en dl socker med 100 gram riven vit choklad.
Du behöver en rund form - förslagsvis en springform på 24 cm diameter.
Vill du ha en glutenfri limekladdkaka kan du ta Finmix istället för vetemjöl samt kokos istället för ströbröd.
Du kan garnera limekladdkakan med florsocker samt citronmeliss. Den kan serveras med 3 dl vispad grädde eller glass. Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till.

12 bitar limekladdkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3 stora eller 4 mindre limefrukter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk smör till formen
  • 3 msk ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda socker och vaniljsocker.
  3. Tillsätt äggen och vispa fluffigt några minuter.
  4. Tvätta limefrukterna och skal av två limefrukter ner i smeten.
  5. Smörj formen med lite av det smälta smöret. Bröa formen.
  6. Pressa ner saften ur limefrukterna och vispa ihop.
  7. Vispa i mjöl.
  8. Vispa i smöret lite i taget.
  9. Häll smeten i formen.
  10. Grädda limekladdkakan i mitten på ugnen i 25 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna.
  12. Limekladdkakan kan serveras när den svalnat men ställ den gärna i kylen att stelna i minst en timme eller över natten.
  13. Ta ut och skär upp i tårtbitar förslagsvis 12 stycken.
  14. Servera limekladdkakan med vispad grädde eller glass. Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till limekladdkaka.
E-mail
Medel: 4.5 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer