Limekladdkaka
Introduktion och förberedelse
Limekladdkaka är en ljus kladdkaka utan choklad men med smak av lime istället. Sötman är balanserad av god syrlig och fyllig smak av lime. God med vispad grädde eller glass. Servera förslagsvis som på bilden med passionsfrukt, grädde, hallon, citronmeliss och florsocker.
Den kan serveras med 3 dl vispad grädde eller valfri glass eller sorbet. Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till.
Du behöver en rund form - förslagsvis en springform på 24 cm diameter. Välj gärna ekologisk lime då du ska använda skalet. Tvätta och borsta dock all lime noga med diskmedel och vatten.
Varianter:
- Gott är också att ersätta en dl socker med 100 gram riven vit choklad.
- Vill du ha en glutenfri limekladdkaka kan du ta Finmix istället för vetemjöl samt kokos istället för ströbröd.
- Du kan garnera limekladdkakan med florsocker samt citronmeliss.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda socker och vaniljsocker.
- Tillsätt äggen och vispa fluffigt några minuter.
- Tvätta limefrukterna och skal av två limefrukter ner i smeten.
- Smörj formen med lite av det smälta smöret. Bröa formen.
- Pressa ner saften ur limefrukterna och vispa ihop.
- Vispa i mjöl.
- Vispa i smöret lite i taget.
- Häll smeten i formen.
- Grädda limekladdkakan i mitten på ugnen i 25 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
- Limekladdkakan kan serveras när den svalnat men ställ den gärna i kylen att stelna i minst en timme eller över natten.
- Ta ut och skär upp i tårtbitar förslagsvis 12 stycken.
- Servera limekladdkakan med vispad grädde eller glass. Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till limekladdkaka.
Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal