Kikärtstofu

Introduktion och förberedelse

Gör egen kikärtstofu - även kallad Burmesisk tofu - av blötlagda, mixade och kokta kikärtor som får svalna och stelna.

En variant på tofu som är enkel och billig att göra och ej ystas som vanlig tofu av sojabönor.

Serveringsförslag

  • Kikärtstofun kan serveras kall i tärningar likt vanlig tofu.
  • Passar utmärkt att knapersteka eller fritera i olja och servera till sallad, ramen, nudlar, wok med mera.
  • Jag gjorde en pokebowl och toppade med knaperstekt kikärtstofu - det blev mycket gott med råris, grönsallad, avokado, gurka, tomat, kimchi, sjögrässallad, picklad rödlök, sjögräschips, rostade sesamfrön samt srirachamajo.

Varianter

Vill du ha en len och extra fin tofu så kan du sila de mixade kalla kikärtorna genom en silduk. Koka sedan massan under omrörning och följ receptet enligt nedan. Då får du ut 4 portioner av nedan recept eftersom en del silas bort.

6 portioner kikärtstofu, ca 900 gram

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 13 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 dl torkade kikärtor
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk gurkmeja

Tillagning

  1. Lägg kikärtor i blöt i kylen i 6 dl vatten över natten eller minst 12 timmar.
  2. Häll av kikärtorna. Spara blötläggningsvattnet.
  3. Mixa kikärtorna i en matberedare så fint det går. Tillsätt någon dl av blötläggningsvattnet så att röran mixar runt mot slutet.
  4. Tillsätt resten av blötläggningsvattnet lite i taget och fortsätt mixa kikärtorna.
  5. Häll över kikärtsmixen till en stor kastrull. Vill du ha en len tofu så kan du sila kikärtsmixen genom en silduk. Jag tycker det blir gott utan att sila mixen och då får man inga rester heller.
  6. Tillsätt och rör i gurkmeja och salt.
  7. Koka kikärtsmixen i 20 minuter. Rör ofta.
  8. När kikärtorna är en tjock gröt så är den klar.
  9. Pensla en djup form eller flera formar med lite solrosolja. Jag tog en form på 28x22 cm.
  10. Häll över kikärtsgröten i formen/formarna. Jämna ut till ett jämnt lager med en slickepott.
  11. Låt svalna och ställ sedan i kylen en timme att stelna helt.
  12. Ta ut och vänd upp kikärtstofun på en skärbräda och skär i tärningar, stavar eller valfri form.
  13. Kikärtstofun kan ätas kalla som vanlig tofu eller stekas knaprig runt om i rikligt med olja. Eller friteras.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 176 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-25

Tillbehör och liknande recept: