Kikärtstofu

Gör egen kikärtstofu - även kallad Burmesisk tofu - av blötlagda, mixade och kokta kikärtor som får svalna och stelna.

En variant på tofu som är enkel och billig att göra och ej ystas som vanlig tofu av sojabönor.

6 portioner kikärtstofu, ca 900 gram

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 13 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 dl torkade kikärtor
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk gurkmeja

Tillagning

  1. Lägg kikärtor i blöt i kylen i 6 dl vatten över natten eller minst 12 timmar.
  2. Häll av kikärtorna. Spara blötläggningsvattnet.
  3. Mixa kikärtorna i en matberedare så fint det går. Tillsätt någon dl av blötläggningsvattnet så att röran mixar runt mot slutet.
  4. Tillsätt resten av blötläggningsvattnet lite i taget och fortsätt mixa kikärtorna.
  5. Häll över kikärtsmixen till en stor kastrull. Vill du ha en len tofu så kan du sila kikärtsmixen genom en silduk. Jag tycker det blir gott utan att sila mixen och då får man inga rester heller.
  6. Tillsätt och rör i gurkmeja och salt.
  7. Koka kikärtsmixen i 20 minuter. Rör ofta.
  8. När kikärtorna är en tjock gröt så är den klar.
  9. Pensla en djup form eller flera formar med lite solrosolja. Jag tog en form på 28x22 cm.
  10. Häll över kikärtsgröten i formen/formarna. Jämna ut till ett jämnt lager med en slickepott.
  11. Låt svalna och ställ sedan i kylen en timme att stelna helt.
  12. Ta ut och vänd upp kikärtstofun på en skärbräda och skär i tärningar, stavar eller valfri form.
  13. Kikärtstofun kan ätas kalla som vanlig tofu eller stekas knaprig runt om i rikligt med olja. Eller friteras.
Kikärtorna läggs i blöt.
Kikärtorna läggs i blöt.
Låt kikärtorna ligga i blöt till minst dubbel storlek 12-24 timmar.
Låt kikärtorna ligga i blöt till minst dubbel storlek 12-24 timmar.
Häll av kikärtorna och spara blötläggningsvattnet.
Häll av kikärtorna och spara blötläggningsvattnet.
Mixa kikärtorna så fint det går och tillsätt blötläggningsvattnet lite i taget.
Mixa kikärtorna så fint det går och tillsätt blötläggningsvattnet lite i taget.
Smaksätt med salt och gurkmeja samt koka till en tjock gröt i ca 20 minuter.
Smaksätt med salt och gurkmeja samt koka till en tjock gröt i ca 20 minuter.
Bred ut kikärtstofun att svalna och stelna i en form.
Bred ut kikärtstofun att svalna och stelna i en form smord med lite olja.
Kikärtstofun har stelnat och är redo att skäras upp och ätas.
Kikärtstofun har stelnat och är redo att skäras upp och ätas.
Du kan skära upp tofun i tärningar eller stavar eller som du vill.
Du kan skära upp tofun i tärningar eller stavar eller som du vill.
Jag stekte kikärtstofun knaprig och gyllenbrun i rikligt med solrosolja.
Jag stekte kikärtstofun knaprig och gyllenbrun i rikligt med solrosolja.
Knaperstekt kikärtstofu serverad som pokebowl med råris, grönsallad, avokado, gurka, tomat, kimchi, sjögrässallad, picklad rödlök, sjögräschips, rostade sesamfrön samt srirachamajo.
Knaperstekt kikärtstofu serverad som pokebowl med råris, grönsallad, avokado, gurka, tomat, kimchi, sjögrässallad, picklad rödlök, sjögräschips, rostade sesamfrön samt srirachamajo.

Serveringsförslag

  • Kikärtstofun kan serveras kall i tärningar likt vanlig tofu.
  • Passar utmärkt att knapersteka eller fritera i olja och servera till sallad, ramen, nudlar, wok med mera.
  • Jag gjorde en pokebowl och toppade med knaperstekt kikärtstofu - det blev mycket gott med råris, grönsallad, avokado, gurka, tomat, kimchi, sjögrässallad, picklad rödlök, sjögräschips, rostade sesamfrön samt srirachamajo.

Varianter

Vill du ha en len och extra fin tofu så kan du sila de mixade kalla kikärtorna genom en silduk. Koka sedan massan under omrörning och följ receptet enligt nedan. Då får du ut 4 portioner av nedan recept eftersom en del silas bort.

E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 176 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-25

Tillbehör och liknande: