Sjögrässallad

Introduktion och förberedelse

Min variant på japansk sjögrässallad smaksatt med sesam, soja, mirin och socker toppad med rostade sesamfrön.

Vidare smaksatt jag med sesam- och chiliolja.

Serveringsförslag

Gott som tillbehör till japansk mat som sushi med mera. Eller ha i poke bowls.

Val av sjögräs

Letar du efter recept på den sjögrässallad Gome wakame - som serveras på restaurang och du hittar i affären så görs den vad jag förstår av färska wakame stammar som ej finns att köpa som ingrediens. Vill du ha exakt den salladen så återstår endast att köpa den färdig kyld eller fryst i välsorterade butiker med asiatiskt sortiment.

Jag gjorde min av torkade wakame blad som jag lade i blöt. Den blir inte exakt samma som den köpta utan lite mörkare men med god smak.

Varianter

  • Du kan ta skalade vita sesamfrön eller svarta sesamfrön eller blanda. Det finns även rostade sesamfrön att köpa.
  • Citron kan uteslutas.

8 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 30 gram torkad wakame sjögräs
  • 5 dl vatten
  • 1 msk sesamolja
  • 1/2 dl mirin
  • 4 msk japansk soja
  • 2 msk pressad citron
  • 3 tsk strösocker
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 5-10 droppar chili- och sesamolja rayu eller la yu (valfritt)

Tillagning

  1. Blötlägg sjögräs i en skål i 5 minuter.
  2. Häll av i durkslag och tryck ut vätska. Lägg i en skål. Klipp eventuellt sönder sjögräset till mindre bitar om du önskar det.
  3. Tillsätt sesamolja, mirin, soja, citron och socker. Blanda.
  4. Smaksätt med chiliolja om du önskar det. Ta ev. i mer socker och soja om du önskar det.
  5. Rosta sesamfrön i en torr panna. Blanda i hälften. Strö över resten till servering.
  6. Förvara i kylen fram till servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 32 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-18

Tillbehör och liknande recept:

Lyckas med hemgjord sushi, maki och sashimi

Så lyckas du med sushin hemma. Här hittar du flera sushirecept och tips. Det är inte så svårt som du...