Sjögrässallad
Min variant på japansk sjögrässallad smaksatt med sesam, soja, mirin och socker toppad med rostade sesamfrön.
Vidare smaksatt jag med sesam- och chiliolja.
Tillagning
- Blötlägg sjögräs i en skål i 5 minuter.
- Häll av i durkslag och tryck ut vätska. Lägg i en skål. Klipp eventuellt sönder sjögräset till mindre bitar om du önskar det.
- Tillsätt sesamolja, mirin, soja, citron och socker. Blanda.
- Smaksätt med chiliolja om du önskar det. Ta ev. i mer socker och soja om du önskar det.
- Rosta sesamfrön i en torr panna. Blanda i hälften. Strö över resten till servering.
- Förvara i kylen fram till servering.
Serveringsförslag
Gott som tillbehör till japansk mat som sushi med mera. Eller ha i poke bowls.
Val av sjögräs
Letar du efter recept på den sjögrässallad Gome wakame - som serveras på restaurang och du hittar i affären så görs den vad jag förstår av färska wakame stammar som ej finns att köpa som ingrediens. Vill du ha exakt den salladen så återstår endast att köpa den färdig kyld eller fryst i välsorterade butiker med asiatiskt sortiment.
Jag gjorde min av torkade wakame blad som jag lade i blöt. Den blir inte exakt samma som den köpta utan lite mörkare men med god smak.
Varianter
- Du kan ta skalade vita sesamfrön eller svarta sesamfrön eller blanda. Det finns även rostade sesamfrön att köpa.
- Citron kan uteslutas.
Uppskattat näringsvärde per portion: 32 kcal