Vegan pasta med kikärtor

Vegetarisk och vegan pasta med krämig sås av kikärtor samt grönsaker som broccoli, gul lök och morot.

En vegopasta med vegan pastasås eller röra av halvt mosade kikärtor smaksatt med chili, vitlök, citron, tahini sesampasta, persilja och en nypa curry.

Du kan ta annan pasta efter tycke. Vill du ha en vegan pasta så var nog med att välja en pasta utan ägg.

4 portioner vegetarisk pasta med kikärtor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti - kolla så den ej har ägg
  • 1 burk kokta kikärtor eller ca 3 dl kokta kikärtor
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 citron
  • 1 msk tahini sesampasta (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm curry
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 morötter
  • 1 huvud broccoli
  • 1 gul lök
  • 65 gram eller en liten påse röd mangold eller annan sallad

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan. Tillsätt 1 tsk salt och en msk olja till kokvattnet.
  2. Skala och pressa vitlök i en liten kastrull.
  3. Tillsätt chiliflakes samt olivolja. Rör om.
  4. Koka upp oljan med vitlöken och chilin samt ta sedan av från värmen.
  5. Skölj kikärtorna och lägg dem i kastrullen med oljan.
  6. Tillsätt saften av en halv citron, tahini, salt, peppar och curry.
  7. Mosa kikärtorna grovt med en gaffel till en röra. Några kikärtor får gärna vara kvar hela.
  8. Skala och strimla morötter. Skär stammen av broccolin och skala den. Strimla den och lägg med morötterna. Skär broccolibuketterna i halvor. Lägg dem för sig.
  9. Dela och skala löken. Skär den i grova klyftor. Lägg med broccolin.
  10. Koka pastan enligt paket (7 minuter för Ica-basic spagetti).
  11. Tillsätt morötter och stjälken av broccolin att koka med pastan efter någon minut.
  12. Tillsätt broccolibuketter och lökklyftor efter ca halva tiden och låt koka med pastan.
  13. Plocka, skölj samt hacka persilja. Blanda med kikärtorna.
  14. Ta ca 1 dl från kokvattnet och rör ut med kikärtorna till en såsliknande konsistens. Smaka av med citron, salt och peppar.
  15. Häll av pasta och grönsaker.
  16. Blanda med kikärtsröran i en stor skål eller kastrull.
  17. Servera den vegetariska kikärtspastan med grönsallad som ex. röd mangold samt gärna ett gott bröd med ex. tofuspread (vegan färskost) till.

Serveringsförslag

  • Här med serverad med spagetti, grönsallad och en klyfta citron för att höja smaken ytterligare.
  • Pastan kan även toppas med riven vegan parmesan som Violife prosociano.
  • Gott med ett bröd till - jag hade sesambröd till samt ett pålägg med vegan färskost smaksatt med vitlök och örter.

En tallrik vegopasta med krämiga kikärtor och broccoli
En tallrik vegopasta med krämiga kikärtor, morot och broccoli. Serverad med grönsallad av mangoldskott samt en klyfta citron. Vidare ett sesambröd med vegan färskost på.

E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 432 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-14