Julpaté Julpate

Julpaté till julbordet smaksatt med muskot, timjan och mejram. Julpate kan serveras med cumberlandsås eller rårörda lingon och saltgurka.

10 portioner julpaté

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 350 g magert färskt eller rimmat sidfläsk
  • 300 g lever från gris eller kyckling
  • 1 liten rödlök
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 dl buljong från det kokta fläsket
  • 2 tsk salt (1 tsk om rimmat fläsk används)
  • 1 tsk socker
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk torkad mejram
  • 2 krm malen vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bort svålen på fläsket och tärna det.
  3. Koka upp vatten i en kastrull och koka fläsket i 20 minuter.
  4. Skölj levern och dela den i grova bitar.
  5. Koka upp vatten i en till kastrull och doppa levern i ca 30 sekunder.
  6. Tag upp fläsket och mät upp 3 dl buljong i ett litermått.
  7. Vispa grädde och mjöl i en skål och tillsätt den heta buljongen. Fortsätt vispa till en slät redning.
  8. Grovhacka löken.
  9. Finfördela varmt fläsk, varm lever och lök i en matberedare.
  10. Tillsätt redning, salt och kryddor under mixning till en jämn smet.
  11. Häll upp smeten i en smord ugnssäker form ca 1,2 liter och grädda på nedersta falsen i ugnen ca 45 min.
  12. Täck med folie efter 30 minuter.
  13. Sätt i en termometer och ta ut pastejen vid 70 grader.
  14. Låt svalna och stå till sig i kylen över natten.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer