Julpaté Julpate

Julpaté till julbordet smaksatt med muskot, timjan och mejram. Julpate kan serveras med cumberlandsås eller rårörda lingon och saltgurka.

10 portioner julpaté

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 350 g magert färskt eller rimmat sidfläsk
  • 300 g lever från gris eller kyckling
  • 1 liten rödlök
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 dl buljong från det kokta fläsket
  • 2 tsk salt (1 tsk om rimmat fläsk används)
  • 1 tsk socker
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk torkad mejram
  • 2 krm malen vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bort svålen på fläsket och tärna det.
  3. Koka upp vatten i en kastrull och koka fläsket i 20 minuter.
  4. Skölj levern och dela den i grova bitar.
  5. Koka upp vatten i en till kastrull och doppa levern i ca 30 sekunder.
  6. Tag upp fläsket och mät upp 3 dl buljong i ett litermått.
  7. Vispa grädde och mjöl i en skål och tillsätt den heta buljongen. Fortsätt vispa till en slät redning.
  8. Grovhacka löken.
  9. Finfördela varmt fläsk, varm lever och lök i en matberedare.
  10. Tillsätt redning, salt och kryddor under mixning till en jämn smet.
  11. Häll upp smeten i en smord ugnssäker form ca 1,2 liter och grädda på nedersta falsen i ugnen ca 45 min.
  12. Täck med folie efter 30 minuter.
  13. Sätt i en termometer och ta ut pastejen vid 70 grader.
  14. Låt svalna och stå till sig i kylen över natten.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer