Stark hemlagad senap

Stark hemlagad senap är lätt, går snabbt och blir mycket godare än köpesenap. Smaksätt din senap med lite vinäger, honung och salt.

Hemlagad egen senap tappar styrkan efter hand. Den är dock godast efter några dagar i kylen. Hemgjord senap kan förvaras i flera dagar. Ha gärna din senap i ett Höganäs krus - dom är fina. Förr krossade man senapskornen med en kanonkula som man rullade fram och tillbaka i en skål. Det blir lika god senap i mortel eller matberedare/mixer. Du kan blanda senapen med lite creme fraiche, vispad grädde eller matlagningsyoghurt innan servering om du tycker den är för stark. Receptet nedan balanserar med lite syra och sötma men det räcker såklart att bara använda senapsfrön och lite vatten om man vill. En god senap till julbordet. Blanda i vit sås eller servera som tillbehör till lutfisken ex.

2,5 dl hemgjord senap

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 dl bruna, gula eller svarta senapsfrön - gott är att bla hälften bruna och gula.
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk vit vinäger
  • 0,5 dl olja, typ solrosolja
  • 1 tsk salt
  • 2 msk socker, råsocker eller honung

Tillagning

  1. SENAP I MORTEL: Lägg senapsfröna i en kastrull och fyll på vatten så det täcker plus någon cm. Koka senapsfröna i 5 minuter. Häll av och låt svalna.
  2. Lägg senapsfröna med 1,5 dl vatten i skål.
  3. Beroende på hur stor mortel du har så mortlar du lite senapsfrön i taget till en jämn röra.
  4. Lägg i en skål och rör i oljan droppvis.
  5. Smaka av senapen med vinäger, salt och honung.
  6. SENAP I MIXER: Lägg senapsfröna i en kastrull och fyll på vatten så det täcker plus någon cm. Koka senapsfröna i 5 minuter. Häll av och låt svalna.
  7. Lägg senapsfröna med 1,5 dl vatten i drinkmixer eller ett högt smalt kärl för stavmixer.
  8. Mixa senapen till en jämn röra och så grov eller fin du vill ha den.
  9. Lägg i en skål och rör i oljan droppvis.
  10. Smaka av senapen med vinäger, salt och honung.
E-mail
Medel: 3.6 (30 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer