Hemgjord senap
Hur du gör hemgjord senap av gula och bruna senapsfrön samt kryddar med ättika och vinäger, socker och honung samt salt. Vidare lite olja för fin konsistens.
Senapen blir stark och grov med bruna senapsfrön i. Den blir ljusare med gula senapsfrön. Efter hand tappar den i styrka och blir mildare.
Tillagning
- Bäst och minst bitter tycker jag senapen blir om du mortlar senapskornen till en röra i en stenmortel även om det går i mixer. Värm vatten till 80 grader. Tillsätt lite av vattnet i taget.
- I MIXER: Sjud senapsfrön i vatten till 80 grader. Ta av från värmen och låt stå i två minuter. Lägg över senapsfröna med vattnet i ett högt smalt kärl för stavmixer eller lägg i en mixer. Mixa 2 minuter tills senapskornen har blivit likt en senap. Låt stå att lufta några minuter.
- Smaka av med socker, ättika,vinäger, honung och salt lite i taget för önskad smak på senapen.
- Rör i rapsolja droppvis (valfritt).
- Vidare kan du tillsätta några tsk vatten till önskad tjocklek.
- Mixa eventuellt lite till så senapen blir lite lenare om du vill det.
- Lägg upp senapen i en burk med lock.
- Låt stå i kylen något dygn. Förvaras i kylen i burk med lock. Oöppnad håller den några veckor och öppnad någon vecka minst. Den är starkast efter några dagar och tappar sedan lite i styrka efter hand.
Serveringsförslag
- En god senap till julbordet och julmat som lutfisk och julskinka.
- Eller som tillbehör till det mesta som husmanskost som korv, fläskkorv eller fläsklägg.
- Senapen kan också användas till matlagning och smaksätta exempelvis vit sås till senapssås
- Blanda någon msk med olivolja, vinäger och salt till en salladsdressing.
Gula och bruna senapsfrön
Här blandar jag mest bruna och en mindre del gula senapsfrön. Man kan även ta hälften av varje eller efter tycke.
- Bruna frön ger en grov stark senap.
- Gula frön en ljusare fin konsistens till senapen.
Smaksättning
Det går bra att göra senapen med endast senapsfrön och vatten. Men vanligt är att smaksätta med sött, salt och surt som:
- Socker och/eller honung tillsätts efter smak så du får en så söt senap du önskar.
- Ättika 12% och/eller vinäger samt salt efter smak. Gott är äppelcidervinäger, sherryvinäger eller vit balsamvinäger.
- Vill du ha en mildare senap kan du späda mer olja, vatten, crème fraiche, vispad grädde eller gräddfil.
Tips
- Jag kokar ej senapsfröna utan använder hett 80-gradigt vatten för att behålla mest smak.
- Vidare luftar jag de malda senapsfröna för att få mest smak.
- På slutet tillsätts olja för lenare konsistens. Det är valfritt.
Tips att krossa senapsfröna
- Med mortel kan du mortla lite i taget för hand i en stor stenmortel samt tillsätta lite 80-gradigt vatten på slutet till önskad konsistens. Detta är dock lite arbetskrävande men blir mycket bra.
- Vill du mixa senapen så kan du sjuda senapskornen i 80-gradigt vatten, låt stå två minuter och mixa sedan med stavmixer några minuter i ett högt smalt kärl. Eller annan mixer.
- Ett alternativ är att låta senapskornen ligga i vatten över natten för att mjukna till och sedan hälla av vattnet och mortla eller mixa med lite extra vatten som tillsätts till önskad tjocklek.
Med kanonkula
Har du en kanonkula och en passande skål så kan du rulla och krossa senapsfröna som man gjorde förr. Tillsätt 80-gradigt vatten på slutet till önskad konsistens samt sedan kryddning enligt nedan.
Framförhållning
Senapen ska stå minst ett dygn i kylen att få en rund och god smak.
Förvaring
- Kan förvaras i kylen flera månader.
- Tillsätter du 1-2 krm citronsyra får du en extra hållbar senap.
- Ha gärna din senap i en glasburk med lock eller Höganäs krus.
Varianter
Uppskattat näringsvärde per portion: 35 kcal