Stark hemlagad senap

Introduktion och förberedelse för tillagning

Stark hemlagad senap är lätt, går snabbt och blir mycket godare än köpesenap. Smaksätt din senap med lite vinäger, honung och salt.

Hemlagad senap tappar styrkan efter hand. Den är dock godast efter några dagar i kylen. Kan förvaras i kylen i flera dagar. Ha gärna din senap i ett Höganäs krus - dom är fina.

Förr krossade man senapskornen med en kanonkula som man rullade fram och tillbaka i en skål. Det blir lika god senap i mortel eller matberedare/mixer.

Du kan blanda senapen med lite creme fraiche, vispad grädde eller matlagningsyoghurt innan servering om du tycker den är för stark.

Receptet nedan balanserar med lite syra och sötma men det räcker såklart att bara använda senapsfrön och lite vatten om man vill.

En god senap till julbordet. Blanda i vit sås eller servera som tillbehör till lutfisken ex.

2,5 dl hemgjord senap

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 dl bruna, gula eller svarta senapsfrön - gott är att bla hälften bruna och gula.
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk vit vinäger
  • 0,5 dl olja, typ solrosolja
  • 1 tsk salt
  • 2 msk socker, råsocker eller honung

Tillagning

  1. SENAP I MORTEL: Lägg senapsfröna i en kastrull och fyll på vatten så det täcker plus någon cm. Koka senapsfröna i 5 minuter. Häll av och låt svalna.
  2. Lägg senapsfröna med 1,5 dl vatten i skål.
  3. Beroende på hur stor mortel du har så mortlar du lite senapsfrön i taget till en jämn röra.
  4. Lägg i en skål och rör i oljan droppvis.
  5. Smaka av senapen med vinäger, salt och honung.
  6. SENAP I MIXER: Lägg senapsfröna i en kastrull och fyll på vatten så det täcker plus någon cm. Koka senapsfröna i 5 minuter. Häll av och låt svalna.
  7. Lägg senapsfröna med 1,5 dl vatten i drinkmixer eller ett högt smalt kärl för stavmixer.
  8. Mixa senapen till en jämn röra och så grov eller fin du vill ha den.
  9. Lägg i en skål och rör i oljan droppvis.
  10. Smaka av senapen med vinäger, salt och honung.
E-mail
Medel: 3.8 (39 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.