Hemgjord fläskkorv

Hemgjord fläskkorv är god att koka och servera till husmanskost, smörgåsbord eller julbord. Passar med senapssås eller rotmos och en grov senap till. En köttkorv med fläsk du maler i köttkvarn eller lagar med färdig fläskfärs.

Du kan dubblera receptet för en jätteladdning korvar. Då behöver du en köttkvarn med korvhorn att på enklare och snabbare vis stoppa korven.

Du kan mala köttet själv eller köpa färs - köper du färsk så välj gärna en fetare färs som blandfärs eller fläskfärs också så du får lite fett i korven. Eller be att få malt späck att blanda i korvsmeten. Köp 500 gram skinka samt 150 gram späck och mal det själv i köttkvarn om du vill.

Låt gärna fjälstret ligga i blöt över natten så är det mjukare att handskas med.

Du behöver:

1 paket krokfjälster (5 m), 1 köttkvarn med korvhorn, bomullssnöre och 1 nål. Fråga i charken om de har eller kan ta hem krokfjälster som används till korvskinn.

7 st fläskkorvar eller cirka 700 gram korv

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 650 gram fläskfärs eller blandfärs eller valfri fet färs
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 2,5 meter fjälster
  • 3 meter bomullssnöre

Tillagning

  1. Lägg helst fjälstret i blöt i kylen över natten - så blir det extra smidigt och mjukt.
  2. Skär kött och späck i bitar. Mal i en köttkvarn. Eller använd färdigmald färs och lägg i en bunke.
  3. Blanda alla ingredienser i en stor bunke och känn så att färsen är lagom mjuk att trycka genom korvhornet.
  4. Är färsen för fast så kan du spä den med lite mer vatten.
  5. Skölj och trä på det första korvskinnet på korvhornet.
  6. Använd en köttkvarn med korvhorn och fyll korvskinnen. Eller tryck ut smeten för hand genom korvhornet - ex. med ett tjockt trähandtag.
  7. Lägg korven på en bricka. När du fyllt hela fjälstret med korvsmet nästan hela vägen så trycker och formar du ut 7 stycken korvar ca 15 cm långa. Knyt en knut på fjälstret i varje korvända.
  8. Nu är korvarna klara att kokas eller sjudas i en kastrull i 15 minuter med 2 lagerblad och ca 5 vitpepparkorn. Pricka hål i skinnet lite här och var så de ej spricker. Korvarna kan också grillas, ugnsstekas eller bara stekas såklart - skär då ett snitt och kolla så de är genomstekta.
  9. Köttkorvar och fläskkorvar är färskvara och ska kokas inom någon dag eller dagar. Förvara i kylen. Korvarna kan också gnidas in i en blandning av 4 msk salt och 4 msk socker och då håller de något längre. Korven kan också frysas.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer