Hemgjord fläskkorv

Introduktion och förberedelse

Hemgjord fläskkorv är god att koka och servera till husmanskost, smörgåsbord eller julbord. Passar med senapssås eller rotmos och en grov senap till.

En köttkorv med fläsk du maler i köttkvarn eller lagar med färdig fläskfärs.

Dubbla gärna receptet

Du kan dubblera receptet för en jätteladdning korvar. Då är det extra smidigt att ha en köttkvarn med korvhorn att på enklare och på snabbare vis stoppa korvarna.

Mal själv eller köp färs

Du kan mala köttet själv eller köpa färs - köper du färsk så välj gärna en fetare färs som blandfärs eller fläskfärs också så du får lite fett i korven. Eller be att få malt späck att blanda i korvsmeten.

Köp 500 gram skinka samt 150 gram späck och mal det själv i köttkvarn om du vill.

Du behöver

1 paket krokfjälster (5 m), 1 köttkvarn med korvhorn, bomullssnöre och 1 nål. Fråga i charken om de har eller kan ta hem krokfjälster som används till korvskinn.

Låt gärna fjälstret ligga i blöt över natten så är det mjukare att handskas med.

7 st fläskkorvar eller cirka 700 gram korv

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 650 gram fläskfärs eller blandfärs eller valfri fet färs
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 dl kallt vatten
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 2,5 meter fjälster
  • 3 meter bomullssnöre

Tillagning

  1. Lägg helst fjälstret i blöt i kylen över natten - så blir det extra smidigt och mjukt.
  2. Skär kött och späck i bitar. Mal i en köttkvarn. Eller använd färdigmald färs och lägg i en bunke. Välj förslagsvis en hålskiva med storlek 4-5 mm.
  3. Blanda alla ingredienser i en stor bunke och känn så att färsen är lagom mjuk att trycka genom korvhornet. Blanda ut med kallt vatten lite i taget till en smet lös nog att trycka ut till korv.
  4. Är färsen för fast så kan du spä den med lite mer vatten.
  5. Skölj och trä på det första korvskinnet på korvhornet. Se till att ha lite vatten i en bunke bredvid och fukta korvskinnet och korven då och då så skinnet inte torkar och spricker.
  6. Använd en köttkvarn med korvhorn och fyll korvskinnen. Eller tryck ut smeten för hand genom korvhornet - ex. med ett tjockt trähandtag.
  7. Lägg korven på en bricka. När du fyllt hela fjälstret med korvsmet nästan hela vägen så trycker och formar du ut 7 stycken korvar ca 15 cm långa. Knyt en knut på fjälstret i varje korvända.
  8. Nu är korvarna klara att kokas eller sjudas i en kastrull i 15 minuter med 2 lagerblad och ca 5 vitpepparkorn. Pricka hål i skinnet lite här och var så de ej spricker. Korvarna kan också grillas, ugnsstekas eller bara stekas såklart - skär då ett snitt och kolla så de är genomstekta.
  9. Köttkorvar och fläskkorvar är färskvara och ska kokas inom någon dag eller dagar. Förvara i kylen. Korvarna kan också gnidas in i en blandning av 4 msk salt och 4 msk socker och då håller de något längre. Korven kan också frysas.
E-mail
Medel: 4 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 234 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-22