Rostade jordärtskockor
Rostade jordärtskockor med rapsolja, vitlök, salt och peppar i ugnen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skala och hacka vitlöken.
- Skölj och skala jordärtskockorna. Skär i klyftor eller kuber ca 2x2 cm.
- Lägg skockorna i en ugnsfast form eller panna.
- Tillsätt vitlök, olja, salt och peppar samt blanda runt.
- Tillaga i mitten av ugnen i 20 minuter tills de är mjuka och har lite färg.
- Ta ut och servera.
- Garnera gärna med lite hackad persilja. Lite flingsalt kan man också strö över.
Serveringsförslag
- Jordärtskockorna passar till det mesta som tillbehör likt klyftpotatis.
- Några förslag är att servera ugnsrostade jordärtskockor till vegetariskt som halloumibiffar, viltbiffar, fisk som stekt lax och grillat som fläskkarré eller rostas.
Varianter
- Gott att rosta med jordärtsskockorna är även andra rotfrukter som potatis, persiljerot, kålrot, morot, sötpotatis, rödbeta, pumpa och/eller palsternacka. Skala och skär i små klyftor eller tärningar och rosta med i ugnen.
- Förbereder du och skalar jordärtskockorna innan så kan du blanda dem med en tsk citronsaft tillsammans med oljan för att de inte skall mörkna. Rostar du dem i förväg för att servera senare att värma igen kan du på samma vis blanda dem med en tsk citronsaft efter du rostat dem när de svalnat något.
- Istället för rapsolja kan du ta olivolja, majsolja eller solrosolja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 136 kcal