Jordärtskocksmos
Jordärtskocksmos med lite potatis passar som alternativ och gott tillbehör till det mesta där vanligt potatismos passar.
Tillagning
- Skölj och skala jordärtskockorna.
- Skär i kuber ca 2x2 cm.
- Börja koka jordärtskocksbitarna täckta med vatten i en kastrull med lock i 20 minuter.
- Skala under tiden samt tärna potatis i 2x2 cm kuber. Lägg i en andra kastrull och täck med vatten.
- Koka potatisen mjuk i 15 minuter.
- Värm smör och mjölk så att smöret smälter.
- Häll av jordärtskockor och potatis.
- Lägg jordärtskockor och potatis i en kastrull och tillsätt mjölk och smör.
- Koka upp och mosa eller stöt sönder rotfrukterna med en potatisstöt.
- Smaka av moset med salt och peppar samt servera.
- Man kan också använda en potatispress och pressa rotfrukterna och sedan röra i varm mjölk och sist smör till ett mos.
- Garnera gärna med lite hackad persilja.
Serveringsförslag
Moset är peciellt gott till vilt och husmanskost.
Varianter
- Gott att mosa med jordärtskocka är också andra rotfrukter som persiljerot, kålrot, morot, sötpotatis, pumpa eller palsternacka.
- Potatis är valfritt att ha med och kan ersättas av mer jordärtskockor eller andra rotsaker, sötpotatis eller pumpa.
- Smalare men ändå krämigt mos får du om du byter ut smör och mjölk mot matlagningsgrädde.
- Tar du mer mjölk eller grädde i moset får du en jordärtskockspuré som är lite lösare.
Uppskattat näringsvärde per portion: 156 kcal