Jordärtskocksmos

Introduktion och förberedelse

Jordärtskocksmos med lite potatis passar som alternativ och gott tillbehör till det mesta där vanligt potatismos passar.

Serveringsförslag

Moset är peciellt gott till vilt och husmanskost.

Varianter

  • Gott att mosa med jordärtskocka är också andra rotfrukter som persiljerot, kålrot, morot, sötpotatis, pumpa eller palsternacka.
  • Potatis är valfritt att ha med och kan ersättas av mer jordärtskockor eller andra rotsaker, sötpotatis eller pumpa.
  • Smalare men ändå krämigt mos får du om du byter ut smör och mjölk mot matlagningsgrädde.
  • Tar du mer mjölk eller grädde i moset får du en jordärtskockspuré som är lite lösare.

Jordärtskocksmos garnerat med persilja i skål
Jordärtskocksmos garnerat med persilja är gott till det mesta där vanligt mos passar.

4 portioner jordärtskocksmos

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram jordärtskockor
  • 300 gram mjölig potatis
  • 1 dl mjölk, standard 3%
  • 25 gram smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och skala jordärtskockorna.
  2. Skär i kuber ca 2x2 cm.
  3. Börja koka jordärtskocksbitarna täckta med vatten i en kastrull med lock i 20 minuter.
  4. Skala under tiden samt tärna potatis i 2x2 cm kuber. Lägg i en andra kastrull och täck med vatten.
  5. Koka potatisen mjuk i 15 minuter.
  6. Värm smör och mjölk så att smöret smälter.
  7. Häll av jordärtskockor och potatis.
  8. Lägg jordärtskockor och potatis i en kastrull och tillsätt mjölk och smör.
  9. Koka upp och mosa eller stöt sönder rotfrukterna med en potatisstöt.
  10. Smaka av moset med salt och peppar samt servera.
  11. Man kan också använda en potatispress och pressa rotfrukterna och sedan röra i varm mjölk och sist smör till ett mos.
  12. Garnera gärna med lite hackad persilja.
E-mail
Medel: 3.9 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 156 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-28