Isglass med rabarber

Hemgjord isglass är lätt att göra. Här med riktig hemgjord rabarberdricka men man kan göra det mycket lättare för sig och använda färdig annan juice, dricka eller saft samt då även byta smak som man vill ex. till äpple, ananas, päron, mango, fläder, hallon, blåbär, jordgubbar, apelsin osv. Tänk på att den ska vara rätt söt dock då man inte känner så mycket sötma i iskall mat - smaken domnar liksom.

Riktig överkurs blir det om du först fryser halva isglassen med en smak och sedan andra halvan med en annan smak. Gärna med olika färger ex. rabarbersmak och sedan päronsaft, blåbärssaft, hallonsaft eller jordgubbssaft eller annan smak. Blanda koncentrerad saft med vatten till en smakrik söt saft och använd till isglassen.

Här har jag använt isglass formar från Ikea. Varje form rymmer 0,55 dl och det är viktigt att inte fylla helt upp eftersom vätskan expanderar när den fryser. Räkna ca 0,45 dl i varje isglassform.

12 isglassar

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 5 dl juice, dricka eller blandad men söt saft av rabarber enligt nedan eller valfri smak
  • Rabarberdricka till isglass: 200 gram rabarber
  • 2 msk citronsaft
  • 0,75 dl socker
  • 5 dl vatten

Tillagning

  1. Fyll varje isglassform med ex. rabarberdricka eller den dricka, juice eller den saft du vill. Fyll inte helt upp utan lämna någon cm till kanten eftersom isglassen expanderar när den fryser.
  2. Frys i några timmar - räkna minst 3 timmar i frysen.
  3. För att glassarna ska lossa från formarna kan du spola dem hastigt i varmt vatten.
  4. Rabarberdricka: strimla rabarbern så fint du kan.
  5. Blanda rabarber med citronsaft och socker i en kastrull.
  6. Koka i 10 minuter. Mixa med stavmixer. Smaka av med socker till önskad sötma. Sila ex. genom durkslag och låt svalna innan du fyller isglassformarna.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer