Isglass med rabarber

Hemgjord isglass är lätt att göra. Här med riktig hemgjord rabarberdricka men man kan göra det mycket lättare för sig och använda färdig annan juice, dricka eller saft samt då även byta smak som man vill ex. till äpple, ananas, päron, mango, fläder, hallon, blåbär, jordgubbar, apelsin osv.

Tänk på att saften ska vara rätt söt då man inte känner så mycket sötma i iskall mat - smaken domnar liksom.

Riktig överkurs blir det om du först fryser halva isglassen med en smak och sedan andra halvan med en annan smak. Gärna med olika färger ex. rabarbersmak och sedan päronsaft, blåbärssaft, hallonsaft eller jordgubbssaft eller annan smak. Blanda koncentrerad saft med vatten till en smakrik söt saft och använd till isglassen.

Här har jag använt isglass formar från Ikea. Varje form rymmer 0,55 dl och det är viktigt att inte fylla helt upp eftersom vätskan expanderar när den fryser. Räkna ca 0,45 dl i varje isglassform.

12 isglassar

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 5 dl juice, dricka eller blandad men söt saft av rabarber enligt nedan eller valfri smak
  • Rabarberdricka till isglass: 200 gram rabarber
  • 2 msk citronsaft
  • 0,75 dl socker
  • 5 dl vatten

Tillagning

  1. Fyll varje isglassform med ex. rabarberdricka eller den dricka, juice eller den saft du vill. Fyll inte helt upp utan lämna någon cm till kanten eftersom isglassen expanderar när den fryser.
  2. Frys i några timmar - räkna minst 3 timmar i frysen.
  3. För att glassarna ska lossa från formarna kan du spola dem hastigt i varmt vatten.
  4. Rabarberdricka: strimla rabarbern så fint du kan.
  5. Blanda rabarber med citronsaft och socker i en kastrull.
  6. Koka i 10 minuter. Mixa med stavmixer. Smaka av med socker till önskad sötma. Sila ex. genom durkslag och låt svalna innan du fyller isglassformarna.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept