Isglass med rabarber

Introduktion och förberedelse

Hemgjord isglass är lätt att göra. Här med riktig hemgjord rabarberdricka men man kan göra det mycket lättare för sig och använda färdig annan juice, dricka eller saft samt då även byta smak som man vill ex. till äpple, ananas, päron, mango, fläder, hallon, blåbär, jordgubbar, apelsin osv.

Tänk på att saften ska vara rätt söt då man inte känner så mycket sötma i iskall mat - smaken domnar liksom.

Riktig överkurs blir det om du först fryser halva isglassen med en smak och sedan andra halvan med en annan smak. Gärna med olika färger ex. rabarbersmak och sedan päronsaft, blåbärssaft, hallonsaft eller jordgubbssaft eller annan smak. Blanda koncentrerad saft med vatten till en smakrik söt saft och använd till isglassen.

Här har jag använt isglass formar från Ikea. Varje form rymmer 0,55 dl och det är viktigt att inte fylla helt upp eftersom vätskan expanderar när den fryser. Räkna ca 0,45 dl i varje isglassform.

12 isglassar

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 5 dl juice, dricka eller blandad men söt saft av rabarber enligt nedan eller valfri smak
  • Rabarberdricka till isglass: 200 gram rabarber
  • 2 msk citronsaft
  • 0,75 dl socker
  • 5 dl vatten

Tillagning

  1. Fyll varje isglassform med ex. rabarberdricka eller den dricka, juice eller den saft du vill. Fyll inte helt upp utan lämna någon cm till kanten eftersom isglassen expanderar när den fryser.
  2. Frys i några timmar - räkna minst 3 timmar i frysen.
  3. För att glassarna ska lossa från formarna kan du spola dem hastigt i varmt vatten.
  4. Rabarberdricka: strimla rabarbern så fint du kan.
  5. Blanda rabarber med citronsaft och socker i en kastrull.
  6. Koka i 10 minuter. Mixa med stavmixer. Smaka av med socker till önskad sötma. Sila ex. genom durkslag och låt svalna innan du fyller isglassformarna.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept