Isglass med rabarber

Hemgjord isglass är lätt att göra. Här med riktig hemgjord rabarberdricka men man kan göra det mycket lättare för sig och använda färdig annan juice, dricka eller saft samt då även byta smak som man vill ex. till äpple, ananas, päron, mango, fläder, hallon, blåbär, jordgubbar, apelsin osv. Tänk på att den ska vara rätt söt dock då man inte känner så mycket sötma i iskall mat - smaken domnar liksom.

Riktig överkurs blir det om du först fryser halva isglassen med en smak och sedan andra halvan med en annan smak. Gärna med olika färger ex. rabarbersmak och sedan päronsaft, blåbärssaft, hallonsaft eller jordgubbssaft eller annan smak. Blanda koncentrerad saft med vatten till en smakrik söt saft och använd till isglassen.

Här har jag använt isglass formar från Ikea. Varje form rymmer 0,55 dl och det är viktigt att inte fylla helt upp eftersom vätskan expanderar när den fryser. Räkna ca 0,45 dl i varje isglassform.

12 isglassar

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 5 dl juice, dricka eller blandad men söt saft av rabarber enligt nedan eller valfri smak
  • Rabarberdricka till isglass: 200 gram rabarber
  • 2 msk citronsaft
  • 0,75 dl socker
  • 5 dl vatten

Tillagning

  1. Fyll varje isglassform med ex. rabarberdricka eller den dricka, juice eller den saft du vill. Fyll inte helt upp utan lämna någon cm till kanten eftersom isglassen expanderar när den fryser.
  2. Frys i några timmar - räkna minst 3 timmar i frysen.
  3. För att glassarna ska lossa från formarna kan du spola dem hastigt i varmt vatten.
  4. Rabarberdricka: strimla rabarbern så fint du kan.
  5. Blanda rabarber med citronsaft och socker i en kastrull.
  6. Koka i 10 minuter. Mixa med stavmixer. Smaka av med socker till önskad sötma. Sila ex. genom durkslag och låt svalna innan du fyller isglassformarna.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer