Havtornsgelé

Havtornsgelé kokar du av havtorn passar som vanlig gelé till det mesta. Lätt att laga med gelésocker multi. Smaken påminner om aprikos och så får den fin gul färg.

3 små burkar havtornsgelé, ca 6 dl

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 40 min

Ingredienser

  • 7 dl havtorn
  • 4 dl vatten
  • 4 dl multi gelésocker till 4 dl silad havtornssaft

Tillagning

  1. Skölj och rensa färska havtorn eller använd frysta havtorn direkt från frysen.
  2. Lägg i en kastrull med tjock botten.
  3. Tillsätt vatten och koka upp. Skumma samt mosa ihop dem med en potatisstöt. Koka sedan på medelvärme i 10 minuter.
  4. Sila ut saften från havtornen genom en silduk. Låt självrinna i 20 minuter.
  5. Mät upp saften och tillsätt lika mängd gelésocker per dl saft. Jag fick ut 4 dl saft och tillsatt 4 dl gelésocker multi.
  6. Lägg tillbaka saft och socker i kastrullen och koka upp samt rör tills sockret löst sig. Skumma igen om det behövs.
  7. Fördela gelén i glasburkar och sätt på lock. Låt stå att svalna och stelna - det tar några timmar.
  8. Förvaras svalt och mörkt. Exempelvis i kylen, skafferi eller källare.
Havtornen kokas med vatten
Havtornen kokas med vatten
Häll av havtornen och låt de rinna av till saft som du använder till gelén
Häll av havtornen och låt de rinna av till saft som du använder till gelén

Serveringsförslag

Plocka själv eller köp frysta

Havtorn kan du plocka själv. Det finns också frysta att köpa - jag tog två frysta paket på 225 gram.

Havtorn har säsong under sensommar då det finns mogna bär på buskarna.

Bären är vackert gula och jag tycker smaken är som en blandning av apelsin och aprikos.

Det går fint att dubblera receptet om du vill har mycket havtorn att geléa.

Hållbarhet och konsistens

  • Jag använde multi gelésocker som har konserveringsmedel tillsatt. Då tar mäter du upp hur mycket saft du får ut och tillsätter sedan dubbel mängd gelésocker.
  • Med gelésocker multu får man mycket hållbar gelé och bra konsistens direkt.
  • Du kan också använda strösocker och tillsätta flytande fruktpektin, citronsyra samt konserveringsmedel ex. Atamon, Melatin eller natriumbensoat enligt förpackningarna.
  • Havtornsgelén siktar sig något när den stelnar - dvs fruktmassan flyter upp i toppen av gelén - detta gör inget tycker jag. Man kan röra om den lite innan servering om man önskar.

Du behöver

  • Du behöver sil att hälla av saften. Jag har en silställning som heter Saftsil Jonas - den är billig och bra. Ett durkslag, silduk (linnehandduk eller kökshandduk) samt en bunke att samla upp saften funkar också bra.
  • Jag tog tre små fina glasburkar eller konservburkar med lite olika storlek men totalt till 6 dl gelé.
  • Begagnade rengjorda glasburkar med lock funkar utmärkt.
  • Burkar kan du sterilisera genom att koka dem eller värma i ugnen på 125 grader i 10 minuter. Glöm ej att sterilisera locken. Gör man detta håller gelén längre.

Förvaring

Ställ gelén svalt och mörkt i kyl eller källare. De håller flera månader eller längre oöppnade.

Öppnad burk håller en vecka i kylen - och minst en månad om du har extra konserveringsmedel i.

Tre små burkar havtornsgelé
Tre små burkar havtornsgelé. Havtornen ger fin gul färg och smaken påminner om aprikos med lite twist. Gelén skiktar sig lite när den stelnar men det gör inget.

E-mail
Medel: 4.4 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 59 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-09