Havtornssaft

Introduktion och förberedelse

Gör egen havtornssaft genom att koka havtorn med socker, vanilj och vatten samt sila av. Späd vid servering med vatten och fyll på med is för ett läskande glas havtornssaft.

Blir en vackert gul saft med en unik söt god smak av havtorn. Jag tycker smaken är som en blandning av apelsin, mango, tranbär och bittermandel.

Du kan laga saften av färska havtorn eller frysta havtorn. Du kan ta två paket 225 gram frysta havtorn från Polarica vilket blir 7 dl bär.

Billigt och gott är att plocka egna havtorn. Havtorn är en stor buske med medelstora orange bär som egentligen är frukter. De kan frysas in för att sedan koka denna saft eller göra marmelad eller sylt på dem.

Havtorn är vanlig vid kusten i södra Sverige samt Uppland men också i trädgårdar. Plockas på sensommar och höst när den har orange bärliknande frukter.

Istället för vaniljsocker kan du ta 2 cm vaniljstång du delar och skrapar ur samt kokar med havtornen.

Serveringsförslag

  • Skaka om flaskan innan servering då saften skiktar sig när den får stå.
  • Servera havtornssaften kall och späd till önskad styrka. Förslagsvis 4-6 gånger med vatten.
  • Gott med isbitar eller krossad is i. Eller blanda i en kanna och ställ i kylen innan servering.

Havtornssaft blir fin och gul samt god till fika och kalas.
Havtornssaft blir fin och gul. Servera kall till fika och kalas. Ovan med havrekakor.

  • Saften kan även användas till drinkar. Ett förslag är att ta 2 cl saft i botten på ett flöjtglas och toppa upp med champagne.
  • Ett annat förslag på drink är att blanda en variant på vargtass med krossad is, havtornssaft, apelsinlikör, vodka och lite sockerdricka samt myntablad.

Hållbar saft

Vill du ha en hållbar havtornssaft så tillsätt konserveringsmedel - här natriumbensoat.

Vidare var noga med att fylla i het saft i steriliserade flaskor och kapsyler.

1 liter havtornssaft

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 7 dl havtornsbär, färska eller frysta (2x225 grams paket)
  • 7 dl vatten
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 3,5 dl strösocker
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt för hållbar saft)

Tillagning

  1. Rensa och skölj färska havtorn. Du kan även använda frysta havtorn.
  2. Lägg havtorn - färska eller frysta - i en kastrull och tillsätt vatten, socker och vaniljsocker.
  3. Koka upp och rör om.
  4. Låt koka i 10 minuter på låg värme.
  5. Vill du ha en hållbar saft så blandar du ut ett krm natriumbensoat konserveringsmedel med lite av den varma saften i ett glas och blandar sedan med resten av saften.
  6. Sila av saften från havtornen genom silduk. En saftmaja med ställning och silduk - se bild - är smidigt. Eller sila genom chinoise, finmaskig stålsil eller durkslag med silduk.
  7. Häll upp den silade saften på steriliserade flaskor och förslut direkt när saften är varm.
  8. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad flaska förvaras i kylen. Med konserveringsmedel håller den flera år oöppnad, svalt och mörkt.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.