Fläskfiléspett med guacamole
Introduktion och förberedelse
Fläskfiléspett med guacamole, spenatsallad och kokt färskpotatis.
Goda spett med marinad och paprika, rödlök och zucchini - fina färger och goda smaker.
Varianter
- Istället för färskpotatis kan du ta annan fin delikesspotatis. Eller ersätta med mer grönsaker som grillad zucchin, paprika och rödlök för en GI-variant.
 - Spetten kan också grillas i ugnen eller stekas i grillpanna. Använder du grillspett i trä så lägg dem i blöt under tiden du marinerar fläskfilén.
 - Istället för torkade kryddor så kan du ta 2 kvistar färsk timjan, 0,5 kvist färsk rosmarin samt 3 blad salvia.
 
Tips
Köp en fläskfilé och räkna 130-150 gram per portion. Spara förslagsvis resten av fläskfilen i portionsbitar frysen.
Tillagning
- Putsa fläskfilén och skär bort den sega senan.
 - Dela fläskfilén på längden och skär sedan i kuber ca 3x4 cm stora.
 - Lägg fläskfilébitarna i en skål och tillsätt marinaden. Blanda runt och låt filén marinera i kylen övertäckt i en halvtimme. Hit kan du förbereda och marinera längre.
 - Blanda gärna lite extra marinad i en skål vid sidan att pensla under grillningen.
 - Tänd under tiden grillen och förbered grönsakerna till spetten. Skrubba potatis och börja koka den.
 - GUACAMOLE: Dela avokadosarna på längden. Tips är att skära runt kärnan, vrida isär halvorna, hacka i kniven i kärnan och vrida till så den lossnar. Sedan tar du en matsked och gröper ur avokadon.
 - Tärna avokadon och lägg i en skål.
 - Tillsätt citronsaft och ev. matyoghurt.
 - Mosa avokadon med en gaffel eller en visp till en röra. Det gör inget om det är lite klumpar kvar.
 - Skölj och tärna paprikan fint och tillsätt den (valfritt).
 - Smaka av guacamolen med citronsaft och salt.
 - Lägg upp guacamolen i en skål till servering.
 - GÖR SPETTEN: Skölj och skär zucchini och paprika i ca 3x4 cm bitar. Zucchinin kan du dela på längden och sedan i halvmånar.
 - Skala och dela löken. Skär sedan i klyftor.
 - Trä kött och grönsaker på spett. Varva lök, kött, paprika, kött, zucchini, kött osv på fyra spett. Räkna 4-5 köttbitar på varje spett.
 - Grilla spetten runt om i ca 10 minuter tills de har fin färg och köttet är genomstekt. Pensla ev. med mer marinad under tiden.
 - Skölj spenaten och lägg upp på fat och tillsätt olivolja, vinäger, salt och peppar.
 - Lägg upp spetten, förslagsvis på spenatfatet, och servera med kokt potatis samt guacamolen.
 
Uppskattat näringsvärde per portion: 612 kcal