Fläskfiléspett med guacamole

Fläskfiléspett med gucamole, spenatsallad och kokt färskpotatis. Goda spett med marinad och paprika, rödlök och zucchini.
Istället för färskpotatis kan du ta annan fin delikesspotatis. Eller ersätta med mer grillad zucchin, paprika och rödlök för en GI-variant.
Spetten kan också grillas i ugnen eller stekas. Använder du grillspett i trä så lägg dem i blöt under tiden du marinerar fläskfilén.
Köp en fläskfilé och räkna 130-150 gram per portion. Spara förslagsvis resten av fläskfilen i portionsbitar frysen.
Istället för torkade kryddor så kan du ta 2 kvistar färsk timjan, 0,5 kvist färsk rosmarin samt 3 blad salvia.

4 portioner fläskfiléspett med guacamole

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskfilé
  • 0,5 zucchini
  • 1 rödlök
  • 1 röd eller gul paprika
  • 0,5 pressad vitlök
  • 3 msk olivolja eller matolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk honung
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 2 krm salvia
  • GUACAMOLE: 2 avokados
  • 3 msk citronsaft eller limesaft
  • 0,5 röd paprika (valfritt)
  • 3 msk gräddfil, creme fraiche eller matyoghurt (valfritt)
  • 3 krm salt
  • Tillbehör: 20 färskpotatisar
  • 40 gram färsk spenat
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Putsa fläskfilén och skär bort den sega senan.
  2. Dela fläskfilén på längden och skär sedan i kuber ca 3x4 cm stora.
  3. Lägg fläskfilébitarna i en skål och tillsätt marinaden. Blanda runt och låt filén marinera i kylen övertäckt i en halvtimme. Hit kan du förbereda och marinera längre.
  4. Blanda gärna lite extra marinad i en skål vid sidan att pensla under grillningen.
  5. Tänd under tiden grillen och förbered grönsakerna till spetten. Skrubba potatis och börja koka den.
  6. GUACAMOLE: Dela avokadosarna på längden. Tips är att skära runt kärnan, vrida isär halvorna, hacka i kniven i kärnan och vrida till så den lossnar. Sedan tar du en matsked och gröper ur avokadon.
  7. Tärna avokadon och lägg i en skål.
  8. Tillsätt citronsaft och ev. matyoghurt.
  9. Mosa avokadon med en gaffel eller en visp till en röra. Det gör inget om det är lite klumpar kvar.
  10. Skölj och tärna paprikan fint och tillsätt den (valfritt).
  11. Smaka av guacamolen med citronsaft och salt.
  12. Lägg upp guacamolen i en skål till servering.
  13. GÖR SPETTEN: Skölj och skär zucchini och paprika i ca 3x4 cm bitar. Zucchinin kan du dela på längden och sedan i halvmånar.
  14. Skala och dela löken. Skär sedan i klyftor.
  15. Trä kött och grönsaker på spett. Varva lök, kött, paprika, kött, zucchini, kött osv på fyra spett. Räkna 4-5 köttbitar på varje spett.
  16. Grilla spetten runt om i ca 10 minuter tills de har fin färg och köttet är genomstekt. Pensla ev. med mer marinad under tiden.
  17. Skölj spenaten och lägg upp på fat och tillsätt olivolja, vinäger, salt och peppar.
  18. Lägg upp spetten, förslagsvis på spenatfatet, och servera med kokt potatis samt guacamolen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer