Fläskfiléspett med guacamole
Fläskfiléspett med guacamole, spenatsallad och kokt färskpotatis.
Goda spett med marinad och paprika, rödlök och zucchini - fina färger och goda smaker.
Tillagning
- Putsa fläskfilén och skär bort den sega senan.
- Dela fläskfilén på längden och skär sedan i kuber ca 3x4 cm stora.
- Lägg fläskfilébitarna i en skål och tillsätt marinaden. Blanda runt och låt filén marinera i kylen övertäckt i en halvtimme. Hit kan du förbereda och marinera längre.
- Blanda gärna lite extra marinad i en skål vid sidan att pensla under grillningen.
- Tänd under tiden grillen och förbered grönsakerna till spetten. Skrubba potatis och börja koka den.
- GUACAMOLE: Dela avokadosarna på längden. Tips är att skära runt kärnan, vrida isär halvorna, hacka i kniven i kärnan och vrida till så den lossnar. Sedan tar du en matsked och gröper ur avokadon.
- Tärna avokadon och lägg i en skål.
- Tillsätt citronsaft och ev. matyoghurt.
- Mosa avokadon med en gaffel eller en visp till en röra. Det gör inget om det är lite klumpar kvar.
- Skölj och tärna paprikan fint och tillsätt den (valfritt).
- Smaka av guacamolen med citronsaft och salt.
- Lägg upp guacamolen i en skål till servering.
- GÖR SPETTEN: Skölj och skär zucchini och paprika i ca 3x4 cm bitar. Zucchinin kan du dela på längden och sedan i halvmånar.
- Skala och dela löken. Skär sedan i klyftor.
- Trä kött och grönsaker på spett. Varva lök, kött, paprika, kött, zucchini, kött osv på fyra spett. Räkna 4-5 köttbitar på varje spett.
- Grilla spetten runt om i ca 10 minuter tills de har fin färg och köttet är genomstekt. Pensla ev. med mer marinad under tiden.
- Skölj spenaten och lägg upp på fat och tillsätt olivolja, vinäger, salt och peppar.
- Lägg upp spetten, förslagsvis på spenatfatet, och servera med kokt potatis samt guacamolen.
Varianter
- Istället för färskpotatis kan du ta annan fin delikesspotatis. Eller ersätta med mer grönsaker som grillad zucchin, paprika och rödlök för en GI-variant.
- Spetten kan också grillas i ugnen eller stekas i grillpanna. Använder du grillspett i trä så lägg dem i blöt under tiden du marinerar fläskfilén.
- Istället för torkade kryddor så kan du ta 2 kvistar färsk timjan, 0,5 kvist färsk rosmarin samt 3 blad salvia.
Tips
Köp en fläskfilé och räkna 130-150 gram per portion. Spara förslagsvis resten av fläskfilen i portionsbitar frysen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 612 kcal