Fläskfiléspett med guacamole

Fläskfiléspett med guacamole, spenatsallad och kokt färskpotatis. Goda spett med marinad och paprika, rödlök och zucchini - fina färger och goda smaker.

Istället för färskpotatis kan du ta annan fin delikesspotatis. Eller ersätta med mer grillad zucchin, paprika och rödlök för en GI-variant.

Spetten kan också grillas i ugnen eller stekas i grillpanna. Använder du grillspett i trä så lägg dem i blöt under tiden du marinerar fläskfilén.

Köp en fläskfilé och räkna 130-150 gram per portion. Spara förslagsvis resten av fläskfilen i portionsbitar frysen.

Istället för torkade kryddor så kan du ta 2 kvistar färsk timjan, 0,5 kvist färsk rosmarin samt 3 blad salvia.

4 portioner fläskfiléspett med guacamole

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskfilé
  • 0,5 zucchini
  • 1 rödlök
  • 1 röd eller gul paprika
  • 0,5 pressad vitlök
  • 3 msk olivolja eller matolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk honung
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 2 krm salvia
  • GUACAMOLE: 2 avokados
  • 3 msk citronsaft eller limesaft
  • 0,5 röd paprika (valfritt)
  • 3 msk gräddfil, creme fraiche eller matyoghurt (valfritt)
  • 3 krm salt
  • Tillbehör: 20 färskpotatisar
  • 40 gram färsk spenat
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Putsa fläskfilén och skär bort den sega senan.
  2. Dela fläskfilén på längden och skär sedan i kuber ca 3x4 cm stora.
  3. Lägg fläskfilébitarna i en skål och tillsätt marinaden. Blanda runt och låt filén marinera i kylen övertäckt i en halvtimme. Hit kan du förbereda och marinera längre.
  4. Blanda gärna lite extra marinad i en skål vid sidan att pensla under grillningen.
  5. Tänd under tiden grillen och förbered grönsakerna till spetten. Skrubba potatis och börja koka den.
  6. GUACAMOLE: Dela avokadosarna på längden. Tips är att skära runt kärnan, vrida isär halvorna, hacka i kniven i kärnan och vrida till så den lossnar. Sedan tar du en matsked och gröper ur avokadon.
  7. Tärna avokadon och lägg i en skål.
  8. Tillsätt citronsaft och ev. matyoghurt.
  9. Mosa avokadon med en gaffel eller en visp till en röra. Det gör inget om det är lite klumpar kvar.
  10. Skölj och tärna paprikan fint och tillsätt den (valfritt).
  11. Smaka av guacamolen med citronsaft och salt.
  12. Lägg upp guacamolen i en skål till servering.
  13. GÖR SPETTEN: Skölj och skär zucchini och paprika i ca 3x4 cm bitar. Zucchinin kan du dela på längden och sedan i halvmånar.
  14. Skala och dela löken. Skär sedan i klyftor.
  15. Trä kött och grönsaker på spett. Varva lök, kött, paprika, kött, zucchini, kött osv på fyra spett. Räkna 4-5 köttbitar på varje spett.
  16. Grilla spetten runt om i ca 10 minuter tills de har fin färg och köttet är genomstekt. Pensla ev. med mer marinad under tiden.
  17. Skölj spenaten och lägg upp på fat och tillsätt olivolja, vinäger, salt och peppar.
  18. Lägg upp spetten, förslagsvis på spenatfatet, och servera med kokt potatis samt guacamolen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Lamm på flera vis

Supergoda recept och allt du behöver veta för att laga lamm till middag och fest. Vad sägs om helgmiddag och mys med en god doftande vitlöksspäckad lammstek serverad med en reducerad rödvinssås, timjan och krämig fransk potatisgratäng. Lägg till ett fylligt rödvin som fransk Syrah

Läs mer