Snabb Tiramisu

Introduktion och förberedelse

Snabblagad Tiramisu där man varvar mascarpone med vispad grädde, Savoiardi-kex doppade i espresso och marsalavin samt toppar med kakao. En snabbvariant av Tiramisu serverad i cocktailglas eller valfria portionsskålar eller glas. Kan också läggas upp och serveras till alla i en stor form eller fat.

Mascarpone är en italiensk färskost och kan ersättas av Philadelphia eller annan naturell färskost. I en riktig Tiramisu vispar man ihop färskosten med ägg till en sås som man varvar kexen med - till skillnad från detta recept där jag bara varvar vispad grädde och färskost med kexen och sedan serverar nästan direkt. Och det går inte bra med sprutgrädde - vispa egen grädde.

Vad passar att dricka till Tiramisu?

Vintips till tiramisun blir Vin Santo, marsala eller espresso med amarettolikör, konjak eller brandy.

4 portioner snabb tiramisu

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 250 gram Mascarpone färskost
  • 4 msk florsocker
  • 3 msk marsala, amaretto, konjak eller brandy eller annat starkvin
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl kallt espressokaffe
  • 8 Savoiardi-kex (Ladyfingers)
  • 3 msk kakao eller riven choklad

Tillagning

  1. Blanda mascarpone i en bunke med florsocker, sprit och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet. Sikta gärna ner florsockret så blir det inga klumpar.
  2. Vispa grädden halvhård och blanda den i mascarponen till en jämn smet.
  3. Ställ upp fyra cocktailglas.
  4. Dela på kexen och doppa ett kex i taget halvvägs i espressokaffet och fördela i botten på glasen.
  5. Fördela och toppa med mascarponeblandningen. Hit kan du förbereda några timmar innan och ha övertäckta i kylen till servering.
  6. Servering: Garnera med att sikta över kakao och/eller riv choklad över. Servera tiramisun med sked.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.