Jordgubbsgifflar

Gifflar med jordgubbs- och mandelmassfyllning.

Vanliga vetegifflar som fyllts med jordgubbssylt och mandelmassa.

40 gifflar med jordgubbsfyllning

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • 14 dl vetemjöl
  • 2 dl mosade jordgubbar
  • 150 g mandelmassa, riven
  • 1 uppvispat ägg att pensla med
  • 1 dl florsocker till glasyr
  • 1 msk vatten till glasyr

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken samt värm till 38 grader.
  2. Lös jästen i en stor bunke med 1 dl av den varma mjölken och tillsätt sedan övrig mjölk, smör, salt, socker och det mesta av vetemjölet (spara 1 dl till utbakning).
  3. Arbeta ihop till en deg i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  4. Lät degen jäsa 30 minuter övertäckt.
  5. Rensa jordgubbarna och mosa dem. Mät upp 2 dl.
  6. Hacka eller riv mandelmassan i bitar så blir det lättare att blanda ihop det till en massa med jordgubbarna.
  7. Knåda degen några minuter på mjölat bakbord.
  8. Dela degen i 5 delar och knåda varje del till en bulle samt lägg under bakduk.
  9. Kavla ut varje del till en rundel, 25x30 cm likt stora pizzor. Dela varje rundel i åtta tårtbitar likt pizzaslizar.
  10. Lägg en till två msk fyllning på den breda sidan, en bit in vid kanten på varje triangel och rulla ihop till en giffel från kanten. Tänj lite på degen så att spetsen kommer på undersidan.
  11. Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jästa övertäckt i 30 min.
  12. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
  13. Pensla med jordgubbsgifflarna uppvispat ägg.
  14. Grädda dem mitt i ugnen 5-8 min tills de har fin färg.
  15. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  16. Rör ut florsockret med vatten och ringla på gifflarna när de har svalnat (valfritt). Låt stelna någon halvtimme.

Varianter

Gott är även att byta jordgubbssylten mot äppelmos för äppelgifflar eller mot blåbär eller annan sylt.

E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 154 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25