Jordgubbsgifflar

Gifflar med jordgubbs- och mandelmassfyllning.

Vanliga vetegifflar som fyllts med jordgubbssylt och mandelmassa. Gott är även att byta jordgubbssylten mot äppelmos för äppelgifflar eller mot blåbär eller annan sylt.

40 gifflar med jordgubbsfyllning

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • 14 dl vetemjöl
  • 2 dl mosade jordgubbar
  • 150 g mandelmassa, riven
  • 1 uppvispat ägg att pensla med
  • 1 dl florsocker till glasyr
  • 1 msk vatten till glasyr

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken samt värm till 38 grader.
  2. Lös jästen i en stor bunke med 1 dl av den varma mjölken och tillsätt sedan övrig mjölk, smör, salt, socker och det mesta av vetemjölet (spara 1 dl till utbakning).
  3. Arbeta ihop till en deg i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  4. Lät degen jäsa 30 minuter övertäckt.
  5. Rensa jordgubbarna och mosa dem. Mät upp 2 dl.
  6. Hacka eller riv mandelmassan i bitar så blir det lättare att blanda ihop det till en massa med jordgubbarna.
  7. Knåda degen några minuter på mjölat bakbord.
  8. Dela degen i 5 delar och knåda varje del till en bulle samt lägg under bakduk.
  9. Kavla ut varje del till en rundel, 25x30 cm likt stora pizzor. Dela varje rundel i åtta tårtbitar likt pizzaslizar.
  10. Lägg en till två msk fyllning på den breda sidan, en bit in vid kanten på varje triangel och rulla ihop till en giffel från kanten. Tänj lite på degen så att spetsen kommer på undersidan.
  11. Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jästa övertäckt i 30 min.
  12. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
  13. Pensla med jordgubbsgifflarna uppvispat ägg.
  14. Grädda dem mitt i ugnen 5-8 min tills de har fin färg.
  15. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  16. Rör ut florsockret med vatten och ringla på gifflarna när de har svalnat (valfritt). Låt stelna någon halvtimme.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer