Frästa quornbitar med purjogratäng
Frästa quornbitar med purjogratäng, potatismos, morotssallad samt snabbinlagd gurka.
En god vegetarisk middag, buffé eller fest.
Quornbitarna får god smak av vitlök, färsk ingefära, chili och lök.
Tillagning
- POTATISMOS: Skala potatisen.
- Koka upp någon liter vatten till potatisen i en stor kastrull. Salta vattnet med ca 1 tsk salt per 2 liter.
- Koka potatisen mjuk - känn efter 25 minuter.
- Häll av vattnet och låt potatisen svalna något innan du pressar den genom en potatispress och ner i en stor skål eller kastrull. Du kan också mosa med potatisstöt eller annat redskap. Rör i övriga ingredienser under värmning och smaka av potatismoset med salt, peppar samt en gnutta socker samt ev. smaksättare.
- Håll moset varmt eller lägg upp i en gratängform samt toppa med riven ost och lite grädde. Gratinera sedan till servering under grillen 250 grader i ca 5 minuter tills det är varmt och har fått fin färg. Det går också bra att lägga upp i portionsformar och värma på liknande vis.
- PURJOGRATÄNG: Koka upp en kastrull med 0,5 liter vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
- Rensa, skölj och strimla purjolöken i ca 1 cm bitar.
- Koka dem i vattnet ca 5 minuter. Häll av i durkslag och skölj ljumma med lite kallt vatten.
- Börja med ostsåsen: smält smör eller häll olivolja i en kastrull.
- Tillsätt mjölet och rör ut det.
- Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget till en jämn sås.
- Sätt ugnen på 250 grader grill.
- Låt såsen stå och koka ca 5 minuter på medelvärme och rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
- Häll av purjolöken i ett durkslag.
- Fördela purjolöken i en gratängform.
- Rör ner hälften av den rivna osten i såsen.
- Fördela ostsåsen över purjolöken.
- Strö över resterande ost.
- Gratinera i övre delen av ugnen tills purjolöksgratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.
- FRÄST QUORN: Skala och finhacka lök och vitlök samt ingefära. Fräs quornbitarna i en stekpanna med höga kanter i olivolja några minuter under omrörning. Smaka av med salt och vitpeppar. Håll varmt och låt stå på låg värme.
- SNABBINLAGD GURKA: Skölj gurkan.
- Dela dem på längden och skär dem i sneda långa bitar ca 3 mm tunna ev. med en mandolin, osthyvel eller kniv. Lägg i en stor skål.
- Tillsätt salt, socker, ättika och peppar. Massera in någon halv minut i gurkskivorna.
- Skölj och finhacka dill och persilja samt tillsätt den.
- Nu kan du lägga upp och servera gurkan eller spara den i kylen.
- MOROTSSALLAD: Skala morötterna. Skär bort fästet.
- Skär morötterna i sneda slantar ca 2-3 mm tjocka (ev. på mandolin eller i matberedare) eller grova stavar ca 5 cm långa.
- Koka upp 0,5 liter vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull.
- Koka morötterna i 3-4 minuter. De ska ha tuggmotstånd och vara lätt kokta.
- Häll av morötterna i durkslag. Skölj dem med kallt vatten så de blir ljumma.
- Blanda olivolja, vinäger, hackad persilja, basilika, honung, chiliflakes samt salt och peppar i en skål. Skala och finhacka vitlök, ingefära samt gul lök och rör i marinaden.
- Blanda ner morötterna.
- Servera de frästa quornbitarna med purjogratängen, moset, morotssallad samt gurkan.
En rätt med många tillbehör
- Det är rätt många moment i denna rätt men du behöver ej laga alla tillbehör om du ej har tid eller lust.
- Rester håller sig i kylen och smakar tom bättre dagen efter. Eventuellt kan du dubbla receptet och göra lunchpaket.
- Lagar du alla tillbehör och lägger upp på fat så får du en fin vegetarisk buffé. Lägg då till något gott bröd.
Uppskattat näringsvärde per portion: 734 kcal