Pasta med kantareller och mascarpone

Introduktion och förberedelse

Bjud på en krämig pasta med kantareller med sås av mascarpone färskost, parmesan, lök och vitlök.

En god vegetarisk pasta på svampskörden.

Gott med grönsallad till eller som jag hade lite ruccola, finbladig sallad och delade cocktailtomater med en dressing till.

Varianter

  • Du kan lyxa till rätten med köpt eller hemgjord färsk tagliatelle.
  • Istället för kantareller kan du ta annan matsvamp som shiitake, skogschampinjoner, portabello eller Karljohan.
  • Gott i är även babyspenat samt strimlad soltorkad tomat.
  • Kan även toppas med brynta bitar av tärnad halloumi eller tempeh.
  • Vill du ha kött i så kan du fräsa strimlade bitar av kyckling, fläskfilé eller oxfilé och blanda med pastan innan servering.

Parmesan är ej vegetariskt

Byt ut parmesanen mot en vegan parmesan som Violife prosociano eller liknande om du vill det.

Mascarpone ystas med citron så den är vegetarisk.

4 portioner pasta med kantareller

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350-400 gram pasta som tagliatelle, fettuccine, penne, gnocchi eller spagetti
  • 1 liter färsk svamp eller ca 3 dl (300 gram) förvälld svamp som trattkantareller, kantareller eller annan svamp som karljohan, portabello, shiitake eller skogschampinjoner
  • 1 gul lök eller 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl vatten samt 2 msk vitvinsvinäger eller cidervinäger eller 2 dl vitt vin
  • 100 gram mascarpone eller naturell färskost
  • 1 dl finriven parmesanost eller grana padano
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • Tillbehör: 1 pkt cocktailtomater
  • 30 gram ruccola
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Rensa svampen och dela den grovt.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  3. Börja koka pastavatten.
  4. Värm en stekpanna och fräs svampen utan fett så att den vätskar sig och all vätskan dunstat bort. Rör då och då.
  5. Börja koka pastan (ca 10 minuter) i väl saltat vatten med lite olivolja i.
  6. Tillsätt olivolja, lök.
  7. Tillsätt vitt vin.
E-mail
Medel: 4 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 798 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-28