Pasta med kantareller och mascarpone

Pasta med kantareller eller annan svamp med sås av mascarpone (färskost), parmesan, lök och vitlök. En god pasta på svampskörden. Vegetarisk.
Gott i är även bladspenat samt strimlad soltorkad tomat. Vill du ha kött i så kan du fräsa strimlade bitar av kyckling, fläskfilé eller oxfilé och blanda med pastan innan servering.
Ska du servera pastan till vegetarianer så tänk på att parmesanost och annan ost ej är vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. tofuline färskost istället för mascarpone. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med kantareller

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som tagliatelle, penne, gnocchi eller spagetti
  • 1 liter färsk svamp eller ca 3 dl (300 gram) förvälld svamp som trattkantareller, kantareller eller annan svamp som karl-johan eller skogschampinjoner
  • 1 gul lök eller 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl vatten samt 2 msk vitvinsvinäger eller cidervinäger eller 2 dl vitt vin
  • 100 gram mascarpone eller naturell färskost
  • 1 dl finriven parmesanost eller grana padano
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • Tillbehör: 1 pkt cocktailtomater
  • 30 gram ruccola
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Rensa svampen och dela den grovt.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  3. Börja koka pastavatten.
  4. Värm en stekpanna och fräs svampen utan fett så att den vätskar sig och all vätskan dunstat bort. Rör då och då.
  5. Börja koka pastan (ca 10 minuter) i väl saltat vatten med lite olivolja i.
  6. Tillsätt olivolja, lök.
  7. Tillsätt vitt vin.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer