Bavette med mascarpone och skogschampinjoner

Bavette pasta med mascarpone och skogschampinjon är en festlig och krämig vegetarisk pasta med svamp och lök fräst i olivolja med vitlök, lök och chili blandat till en krämig sås med mascarpone - Italiensk färskost och lite pastavatten.

Toppa med riven parmesan om du vill. Parmesan är dock ej vegetarisk så tänk på det om du vill ha en vegetarisk pasta.

Bavette kommer från Genua i Ligurien och är en slags tillplattad spaghetti. Istället för Bavette blir det gott med vanlig spagetti, tagliatelle eller penne. Skogschampinjon kan du byta mot vanlig champinjon, portabello eller annan matsvamp som karl-johansvamp eller kantareller. Mascarpone kan bytas mot naturell färskost. Istället för vanlig gul lök kan du ta schalottenlök.

4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram Bavette pasta eller annan pasta som spagetti, tagliatelle eller penne
  • 250 gram mascarpone färskost (1 burk)
  • 4 msk olivolja
  • 1 liten gul lök eller 1/2 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 dl pastavatten
  • 200 gram skogschampinjoner eller portabello
  • 2 dl kokvatten från pastan till såsen
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 dl riven parmesanost (valfritt)
  • 35 gram babyspenat som salladstillbehör
  • 12 cocktailtomater som tillbehör
  • 2 morötter som tillbehör

Tillagning

  1. Koka upp en stor kastrull vatten (ca 3 liter) till pastan och tillsätt en tsk salt och någon tsk olivolja.
  2. Rensa och skölj skogschampinjoner. Skär svampen i grova bitar. Skala vitlök. Skala och hacka löken fint.
  3. Fräs svampen i en stor torr stekpanna med höga kanter några minuter tills den tappat vätska. Rör då och då.
  4. Koka pastan enligt paket - ca 9 minuter - för Bavette.
  5. Tillsätt olivolja och hackad lök, pressad vitlök och chiliflakes till svampen och fräs den så den får lite färg någon minut.
  6. Tillsätt och rör i mascarpone-osten samt 2 dl kokvatten från pastan. Rör ihop till en sås och smaka av med salt och svartpeppar.
  7. Häll av pastan och blanda med svampsåsen.
  8. Skölj spenat och tomater. Skär spenaten grovt och dela tomater. Skala och riv morötter grovt.
  9. Servera pastan med riven parmesanost; samt salladen med spenat, riven morot och tomater vid sidan (kan toppas med lite olivolja och vinäger om man vill). Nymald svartpeppar och flingsalt kan man också ställa fram för de som vill.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept