Drottningpaj
Drottningpaj är en smulpaj med blåbär och hallon blandat likt Drottningsylt.
Jättegod paj med med vildhallon eller färska hallon och frysta blåbär i kombination.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj en pajform med 1 msk smör.
- Fördela blåbären och hallon i botten. Strö över 1 msk socker. Använder du frysta bär - antingen blåbär eller hallon eller både och så strör du över 1 msk potatismjöl.
- Tärna smöret och blanda med vetemjöl och 2 msk socker till en smulig deg.
- Fördela degen över bären.
- Grädda pajen i ca 25 minuter i mitten av ugnen. Eller tills pajen har fin färg.
- Ta ut och låt svalna något innan servering. Servera med vaniljsås eller vaniljglass eller annat tillbehör.
Serveringsförslag
Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, råkräm, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker eller sorbet.
Val av bär
Välj gärna svenska bär.
Färska blåbär och hallon blir jättegott. Speciellt om du plockar vildhallon och egna blåbär. I affären är färska hallon rätt dyra. Smidigt är såklart om du har egna hallonbuskar att plocka från. Eller åk på självplock hos någon hallonodlare.
Det gär även fint att baka pajen med frysta bär.
Du behöver en rund pajform på ca 24 cm diameter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal