Drottningpaj

Introduktion och förberedelse för tillagning

Drottningpaj är en smulpaj med blåbär och hallon blandat likt Drottningsylt. Jättegott att blanda med vildhallon eller färska hallon och frysta blåbär.

Färska hallon blir jättegott också men de är rätt dyra om du inte har egna hallonbuskar förstås.

Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass.

Du behöver en rund pajform på ca 24 cm diameter.

6 portioner Drottningpaj

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 125 gram smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 2 msk potatismjöl
  • 2,5 dl färska eller frysta blåbär
  • 250 gram färska hallon (2 pkt) eller ca 5 dl färska hallon
  • 1 msk smör till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en pajform med 1 msk smör.
  3. Fördela blåbären och hallon i botten. Strö över en msk socker och 2 msk potatismjöl.
  4. Tärna smöret och blanda med vetemjöl och 2 msk socker till en smulig deg.
  5. Fördela degen över bären.
  6. Grädda pajen i ca 30 minuter i mitten av ugnen. Eller tills pajen har fin färg.
  7. Ta ut och låt svalna något innan servering. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.