Drottningpaj

Introduktion och förberedelse

Drottningpaj är en smulpaj med blåbär och hallon blandat likt Drottningsylt. Jättegod paj med med vildhallon eller färska hallon och frysta blåbär i kombo.

Färska hallon blir jättegott - och speciellt om du plockar vildhallon. I affären är färska hallon rätt dyra. Smidigt är såklart om du har egna hallonbuskar att plocka från. Eller åk på självplock hos någon hallonodlare.

Du behöver en rund pajform på ca 24 cm diameter.

Serveringsförslag

Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

5-6 portioner Drottningpaj

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 125 gram smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 2 msk potatismjöl
  • 2,5 dl färska eller frysta blåbär
  • 250 gram färska hallon (2 pkt) eller ca 5 dl färska hallon
  • 1 msk smör till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en pajform med 1 msk smör.
  3. Fördela blåbären och hallon i botten. Strö över en msk socker och 2 msk potatismjöl.
  4. Tärna smöret och blanda med vetemjöl och 2 msk socker till en smulig deg.
  5. Fördela degen över bären.
  6. Grädda pajen i ca 25 minuter i mitten av ugnen. Eller tills pajen har fin färg.
  7. Ta ut och låt svalna något innan servering. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.