Drottningpaj

Drottningpaj är en smulpaj med blåbär och hallon blandat likt Drottningsylt. Jättegott att blanda med vildhallon eller färska hallon och frysta blåbär.

Färska hallon blir jättegott också men de är rätt dyra om du inte har egna hallonbuskar förstås.

Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass.

Du behöver en rund pajform på ca 24 cm diameter.

6 portioner Drottningpaj

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 125 gram smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 2 msk potatismjöl
  • 2,5 dl färska eller frysta blåbär
  • 250 gram färska hallon (2 pkt) eller ca 5 dl färska hallon
  • 1 msk smör till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en pajform med 1 msk smör.
  3. Fördela blåbären och hallon i botten. Strö över en msk socker och 2 msk potatismjöl.
  4. Tärna smöret och blanda med vetemjöl och 2 msk socker till en smulig deg.
  5. Fördela degen över bären.
  6. Grädda pajen i ca 30 minuter i mitten av ugnen. Eller tills pajen har fin färg.
  7. Ta ut och låt svalna något innan servering. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer