Drottningpaj

Drottningpaj är en smulpaj med blåbär och hallon blandat likt Drottningsylt. Jättegott att blanda med vildhallon eller färska hallon och frysta blåbär.

Färska hallon blir jättegott också men de är rätt dyra om du inte har egna hallonbuskar förstås.

Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass.

Du behöver en rund pajform på ca 24 cm diameter.

6 portioner Drottningpaj

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 125 gram smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 2 msk potatismjöl
  • 2,5 dl färska eller frysta blåbär
  • 250 gram färska hallon (2 pkt) eller ca 5 dl färska hallon
  • 1 msk smör till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en pajform med 1 msk smör.
  3. Fördela blåbären och hallon i botten. Strö över en msk socker och 2 msk potatismjöl.
  4. Tärna smöret och blanda med vetemjöl och 2 msk socker till en smulig deg.
  5. Fördela degen över bären.
  6. Grädda pajen i ca 30 minuter i mitten av ugnen. Eller tills pajen har fin färg.
  7. Ta ut och låt svalna något innan servering. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer