Dillsås till fisk i ugnen

Dillsås till fisk i ugnen. Enklare att laga fisk blir det inte - sås och fisk i en form. Nyttigt. Riktigt snabblagat och gott med dill, grädde och citron. Häll såsen över fisken i en gratängform och laga fiskfiléerna med dillsåsen i ugnen. Såsen kan även serveras som vanlig varm dillsås till stekt, kokt, ugnsbakad eller grillad fisk.

Du kan ta torskfile, ryggfilé av torsk, lax, torskblock, sej eller vilken annan fiskfilé som helst. Det finns fina styckfrysta fiskbitar att köpa. Eller tärnad fryst fisk som vit fisk och lax blandat. Tina fisken i kylen i en skål och täck med gladplast - förslagsvis kvällen innan eller på morgonen - så att den släpper vätska innan du tillagara den. Det går även att ta fryst fisk direkt men såsen blir lite lösare och du får räkna längre tid i ugnen.

Ett förslag är att hälla dillsåsen över torskrygg i en form och servera med kokt potatis, broccoli samt en linssallad - se bild.

Ett annat festligt förslag är att strö över riven ost som mozzarella och parmesan och baka fisken med såsen så får du likt en fiskgratäng. Man kan även lägga till potatismos eller pommes duchesse och spritsa runt kanterna i en stor form. Då kan man även ha i fräst bladspenat i botten och räkor eller fräst svamp tillsammans med fisken.

3 port dillsås till fisk i ugnen

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 1 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 msk ljus maizenaredning
  • 1 msk creme fraiche
  • 1 msk citronsaft, färskpressad citron
  • 1,5 msk hackad dill (helst färsk men fryst går bra)
  • 1/2 krm salt
  • Förslag till fisk: 3 portioner a 130 gram bitar fiskfilé som torsk eller lax eller tärnad fisk som torsk och lax blandat.
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Tina fisk och sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn (175 grader varmluft) om du vill ha såsen till fisk i ugnen.
  2. DILLSÅS: Koka upp vatten och smula ner buljongtärning. Rör tills den löst sig.
  3. Tillsätt grädde och koka upp.
  4. Rör i maizenaredning och creme fraiche. Koka upp.
  5. Tillsätt och smaka av såsen med hackad dill, färskpressad citron och salt.
  6. Dillsåsen är klar att användas som varm sås till fisk.
  7. ENKEL FISK I UGNEN: Värm ugnen till 200 grader vanlig ugn. Smörj en ugnsform med smör. Lägg i fisken, salta och häll såsen över över fisken. Laga i ca 17 minuter om såsen är varm när du häller över den eller 25-30 minuter om såsen är kall när du häller över den.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-01-31

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer