Crepes Suzette

Introduktion och förberedelse

Crêpes Suzette är en fransk klassisk dessert med flamberade tunna pannkakor smaksatta med apelsin och socker.

Apelsinsås och apelsinfiléer av färska apelsiner, apelsinlikör som Grand Marnier, konjak samt karamelliserat socker ger smaken.

Crêpes är franska för tunna pannkakor.

Serveringsförslag

Servera gärna vaniljglass eller hårt vispad grädde med vaniljsocker samt kanel i. Eller några tsk konjak eller i.

Varianter

Istället för Grand Marnier kan du ta annan apelsinlikör som Triple sec eller Cointreau.

Att dricka till

Vintips till är ett sött dessertvin som ex. franska Beaumes de Venise, Sauternes eller en tyskt sött vin på torkade druvor sk Trockenbeerenauslese.

Apelsinsås och apelsinfiléer av färska apelsiner, apelsinlikör som Grand Marnier, konjak samt karamelliserat socker ger smaken.
Apelsinsås och apelsinfiléer av färska apelsiner, apelsinlikör som Grand Marnier, konjak samt karamelliserat socker ger smaken.

5 portioner Crêpes Suzette

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1,6 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 tsk socker
  • 3 dl mjölk, standard
  • 3 ägg, normalstora
  • 2 msk smör att steka i
  • Apelsinkaramellsås: 2 apelsiner
  • 2 dl apelsinjuice
  • 1,5 dl socker
  • 100 gram smör
  • 3 msk apelsinlikör som Grand Manier
  • 1,5 msk konjak

Tillagning

  1. SMET TILL CREPES: Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
  2. Rör ned 1 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
  4. Låt helst crêpessmeten stå en halv timme så att mjölet får svälla.
  5. Värm en stekpanna, pannkakslägg eller crêpespanna.
  6. Tillsätt en tsk smör i pannan.
  7. Grädda tunna crêpes på ca 1/2 dl smet åt gången. Ha något under maxvärme när du gräddar första sidan. Grädda tills crêpsen har fått fin färg. Vänd den sedan och sänk värmen till låg värme. Grädda klart i några minuter tills crêpsen fått fin färg. Vik på mitten och sedan på mitten igen till trianglar. Lägg upp på fat. Se till att du får ut 10 crêpes.
  8. CREPES SUZETTE: Tvätta och skrubba apelsinerna i vatten. Finriv skalet från apelsinerna och lägg i en skål.
  9. Pressa även saften ur apelsinerna i skålen. Tillsätt extra apelsinsaft.
  10. Skär bort skalet från apelsinerna (skär topp och botten först sedan skalet lite i taget runt om) och skär ut filéer av fruktköttet. Spara filéerna i en skål till serveringen.
  11. Lägg socker och smör i en stekpanna. Smält sockret ljust brunt - akta så det ej bränns.
  12. Häll på apelsinsaft och skal. Koka på medelvärme tills sockret löst sig till en apelsinsås. Hit kan du förbereda.
  13. Vid servering: hetta upp dubbelvikta crêpes i apelsinsåsen, tillsätt apelsinfiléer och vänd runt så det blir sås överallt. Räkna två per portion.
  14. Tillsätt konjak och apelsinlikör. Kontrollera så att du har fritt utrymme ovanför pannan så inget fattar eld. Tänd på spriten. Akta huvudet. Använd en tändsticka, tändare eller gaslåga från spis. Flambera tills lågan slocknat.
  15. Servera Crêpes Suzette direkt ur pannan eller lägg upp på tallrik och skeda över såsen.
  16. Gott med en stor kula vaniljglass. Hårt vispad grädde med vaniljsocker och kanel är också goda tillbehör till crêpes Suzette.
E-mail
Medel: 4.6 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 279 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-29