Crepes Suzette

Crêpes Suzette är en fransk klassisk dessert med flamberade tunna pannkakor smaksatta med apelsin och socker. Apelsinsås och apelsinfiléer av färska apelsiner, apelsinlikör som Grand Marnier samt karamelliserat socker ger smaken.

Servera gärna vaniljglass eller hårt vispad grädde med vaniljsocker samt kanel i. Eller några tsk konjak eller i.

Istället för Grand Marnier kan du ta annan apelsinlikör som Triple sec eller Cointreau.

Crêpes är franska för tunna pannkakor. Räkna en till två crêpes per portion. Serverar du en crêpe per portion så räcker receptet till 4 portioner.

Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpsen.

Att dricka till

Vintips till är ett sött dessertvin som ex. franska Beaumes de Venise, Sauternes eller en tyskt sött vin på torkade druvor sk Trockenbeerenauslese.

2 portioner Crêpes Suzette

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,75 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 tsk socker
  • 3 dl mjölk
  • 2 små ägg
  • 2 msk smör att steka i
  • Apelsinkaramellsås: 2 apelsiner
  • 2 dl apelsinjuice
  • 1,5 dl socker
  • 100 g smör
  • 3 msk apelsinlikör som Grand Manier
  • 1,5 msk konjak

Tillagning

  1. SMET TILL CREPES: Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
  2. Rör ned 1 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
  4. Låt helst crêpessmeten stå fem minuter till en timme så att mjölet får svälla. Det går såklart bra att steka direkt också.
  5. Värm en stekpanna, pannkakslägg eller crêpespanna.
  6. Tillsätt en tsk smör i pannan.
  7. Grädda tunna crêpes på ca 1 dl smet åt gången. Ha något under maxvärme när du gräddar första sidan. Grädda tills crêpsen har fått fin färg. Vänd den sedan och sänk värmen till låg värme. Grädda klart i några minuter tills crêpsen fått fin färg. Vik på mitten och sedan på mitten igen till trianglar. Lägg upp på fat.
  8. CREPES SUZETTE: Tvätta och skrubba apelsinerna i vatten. Finriv skalet från apelsinerna och lägg i en skål.
  9. Pressa även saften ur apelsinerna i skålen. Tillsätt extra apelsinsaft.
  10. Skär bort skalet från apelsinerna (skär topp och botten först sedan skalet lite i taget runt om) och skär ut filéer av fruktköttet. Spara filéerna i en skål till serveringen.
  11. Lägg socker och smör i en stekpanna. Smält sockret ljust brunt - akta så det ej bränns.
  12. Häll på apelsinsaft och skal. Koka på medelvärme tills sockret löst sig till en apelsinsås. Hit kan du förbereda.
  13. Vid servering: hetta upp dubbelvikta crêpes i apelsinsåsen, tillsätt apelsinfiléer och vänd runt så det blir sås överallt.
  14. Tillsätt spriten. Kontrollera så att du har fritt utrymme ovanför pannan så inget fattar eld. Tänd på spriten. Akta huvudet. Använd en tändsticka, tändare eller gaslåg från spis. Flambera tills lågan slocknat. .
  15. Servera Crêpes Suzette direkt ur pannan eller lägg upp på tallrik och skeda över såsen.
  16. Gott med en stor kula vaniljglass. Hårt vispad grädde med vaniljsocker och kanel är också goda tillbehör till crêpes Suzette.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-04

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer