Citronsås med grädde

Introduktion och förberedelse

Varm citronsås med grädde, crème fraiche, buljong och citronsaft.

Du kan anpassa smaken på såsen med valfri buljong som passar till det du ska servera såsen till.

Serveringsförslag

Varianter

  • Du laga såsen med buljongtärning eller hemgjord fiskbuljong, kycklingbuljong eller grönsaksbuljong.
  • Rivet citronskal ger såsen mer smak men är valfritt.
  • Istället för att reda med smör och mjöl i början kan du koka upp buljong och reda såsen med ljus maizenaredning, idelamjöl eller roux blond.
  • 1/2 dl vitt vin - byt ut mot vatten eller buljong - passar också i om såsen serveras till fisk.
  • Créme fraiche är valfritt.

4 portioner citronsås med grädde

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten + 1 tärning buljong av fisk, kyckling eller grönsaker
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl citronsaft
  • 1 tsk rivet skal av citron (valfritt)
  • 3 msk crème fraiche (valfritt)
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Fräs vetemjöl i smöret i en såskastrull.
  2. Tillsätt vatten och rör ut klumpar.
  3. Rör i buljongtärning och grädde. Koka i minst 5 minuter och rör då och då.
  4. Rör i creme fraiche. Smaka av såsen med citronsaft, citronskal, vitpeppar och salt.
  5. Citronsåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.9 (90 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 73 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-23