Citronsås

En ljus sås smaksatt med citron och grädde. En klassisk sås till kokt kyckling men den passar också till kokt fisk samt ljust kött som kotlett. God med kokt potatis och kokta grönsaker.

Servera gärna den överblivna halva citronen i skivor till såsen. Lite grovhackad persilja är också fint att garnera såsen med. 

Välj buljong efter det du ska servera såsen till ex. kycklingbuljong för kyckling, fiskbuljong för fisk osv.

4 portioner citronsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl kycklingbuljong, grönsaksbuljong eller fiskbuljong eller 3 dl vatten samt en buljongtärning
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 citron
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Fräs smöret i en såskastrull.
  2. Rör i mjölet och fräs det någon minut.
  3. Tillsätt buljongen (eller vatten och buljongtärning) lite i taget under omrörning.
  4. Rör ut klumpar och koka såsen i 5 minuter.
  5. Tillsätt pressad citron samt grädde.
  6. Smaka av citronsåsen med salt och peppar under tiden du värmer upp den.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer