Citronsås

Citronsås är en varm ljus krämig sås smaksatt med citron och grädde.

Klassisk sås eller velouté till kokt kyckling men den passar också till kokt fisk samt ljust kött som kotlett. God med kokt potatis och kokta grönsaker.

Servera gärna den överblivna halva citronen i skivor till såsen. Lite grovhackad persilja är också fint att garnera såsen med.

Välj buljong efter det du ska servera såsen till ex. kycklingbuljong för kyckling, fiskbuljong för fisk eller grönsaksbuljong. Du kan ta köpt buljong eller helst koka egen.

Kan även redas genom att du tillsätter och vispar i roux blond.

4 portioner citronsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl kycklingbuljong, grönsaksbuljong eller fiskbuljong eller 3 dl vatten samt en buljongtärning
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 citron
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Fräs smöret i en såskastrull med tjock botten.
  2. Rör i mjölet och fräs det några minuter så det får en lätt ljus färg och lite nötig smak.
  3. Tillsätt buljongen (eller vatten och buljongtärning) lite i taget under omrörning.
  4. Rör ut klumpar och koka såsen i 5 minuter på låg värme.
  5. Tillsätt pressad citron samt grädde.
  6. Smaka av citronsåsen med salt och peppar under tiden du värmer upp den.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-11

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.