Citronsås

En ljus sås smaksatt med citron och grädde. En klassisk sås till kokt kyckling men den passar också till kokt fisk samt ljust kött som kotlett. God med kokt potatis och kokta grönsaker.

Servera gärna den överblivna halva citronen i skivor till såsen. Lite grovhackad persilja är också fint att garnera såsen med. 

Välj buljong efter det du ska servera såsen till ex. kycklingbuljong för kyckling, fiskbuljong för fisk osv.

4 portioner citronsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl kycklingbuljong, grönsaksbuljong eller fiskbuljong eller 3 dl vatten samt en buljongtärning
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 citron
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Fräs smöret i en såskastrull.
  2. Rör i mjölet och fräs det någon minut.
  3. Tillsätt buljongen (eller vatten och buljongtärning) lite i taget under omrörning.
  4. Rör ut klumpar och koka såsen i 5 minuter.
  5. Tillsätt pressad citron samt grädde.
  6. Smaka av citronsåsen med salt och peppar under tiden du värmer upp den.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer