Citronkyckling

Citron, vitlök och örter ger en god smak på ugnsgrillad kyckling.
Här har jag valt en hel kyckling som jag styckat. Kycklinglår eller kycklingklubbor går också bra. Färsk majskyckling eller ekologisk kyckling är lite dyrare men godast. Hittar du ej färsk kyckling kan man köpa frysta kycklingdelar och tina dem.
Servera kycklingen med valfria tillbehör.
Förslag att laga till är kokt potatis och gräddsås på skyn från kycklingen; vidare kan du rosta potatisklyftor och servera med en kall sås av matyoghurt blandad med lite pressad vitlök och lime. Couscoussallad, hummus och harissa är andra alternativ.
Grönsallad, bönsallad och tomatsallad passar också till.

4 portioner citronkyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg färsk kyckling
  • 1 citron
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kvistar rosmarin eller 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 2 blad salvia eller 0,5 tsk torkad salvia
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 4 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skrubba citronen och dela den. Pressa ur saften från en citronhalva i en ugnsform. Skär den andra halvan i skivor och lägg i ugnsformen.
  3. Lägg i smör, pressad vitlök, grovhackad rosmarin, salvia, salt och peppar i ugnsformen.
  4. Stycka kycklingen och lägg bitarna i ugnsformen.
  5. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen. När smöret smält tar du ut kycklingen och vänder runt den i citronkryddningen.
  6. Stek kycklingen med skinnsidan uppåt i ca 50 minuter tills den fått fin färg och är genomstekt. Ta gärna ut och ös eller pensla kycklingen efter halva tiden. Kontrollera gärna i mitten på en bit kyckling så att temperaturen är 75 grader.
  7. Ta ut och citronkycklingen och servera den med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer