Chokladrutor med valnötter
Introduktion och förberedelse
Chokladrutor med knapriga valnötter som bakas i en liten långpanna. Valnötter och choklad passar mycket bra ihop.
Serveringsförslag
- Rutorna passar till fika eller utflykt; vardags eller fest.
- Till fest och efterrätt kan de serveras med lättvispad grädde, mintchokladgrädde, kolagrädde eller chokladgrädde. Eller lätt uppvärmda i mikro eller ugn med en kula vaniljglass eller hallonsorbet.
- Vidare kan man strö över rostade valnötter, karamelliserade valnötter, färska bär och/eller florsocker till servering.
- Kan även toppas med valfri frosting.
Varianter
Byt valnötter mot andra nötter som hasselnötter, pekan eller cashew. Eller blanda.

Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Klä en långpanna på ca 20x30 cm med bakplåtspapper i botten.
- Smält smör i en kastrull. Sätt åt sidan att svalna något.
- Vispa ägg och socker fluffigt någon minut i en stor bunke.
- Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt i en bunke.
- Vispa i det smälta smöret i äggblandningen. Rör sedan i mjölblandningen till en jämn smet.
- Bred ut smeten i formen i ett jämnt lager.
- Krossa eller hacka valnötterna grovt. Strö över valnötterna i ett jämnt lager. Tryck ner lite i smeten.
- Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Känn med en baksticka så att kakan är klar. Tid kan variera något beroende på val av form och ugn. Jag gillar när den är lite kladdig i mitten men ej lös.
- Ta ut och låt svalna i formen.
- Ta upp på en stor skärbräda och dela i rutor förslagsvis 4x3 rader till stora 12 bitar. Eller skär dessa i ytterligare två bitar till totalt 24 mindre bitar - se bild.
- Goda som de är till fika men kan även serveras till fest med en klick vispad grädde. Gott är även att servera dem varma med en kula vaniljglass.
Uppskattat näringsvärde per portion: 172 kcal