Chokladrutor med valnötter

Introduktion och förberedelse

Chokladrutor med knapriga valnötter som bakas i en liten långpanna. Valnötter och choklad passar mycket bra ihop.

Serveringsförslag

Varianter

Byt valnötter mot andra nötter som hasselnötter, pekan eller cashew. Eller blanda.

Valnötsrutor med choklad är goda som de är eller på festligare vis med lättvispad grädde eller en kula vaniljglass.
Valnötsrutor med choklad är goda som de är eller på festligare vis med lättvispad grädde eller en kula vaniljglass.

24 chokladrutor med valnötter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 175 gram smör
  • 4 ägg L/M
  • 5 dl strösocker
  • 1,5 dl kakao
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 2 dl valnötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Klä en långpanna på ca 20x30 cm med bakplåtspapper i botten.
  3. Smält smör i en kastrull. Sätt åt sidan att svalna något.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt någon minut i en stor bunke.
  5. Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt i en bunke.
  6. Vispa i det smälta smöret i äggblandningen. Rör sedan i mjölblandningen till en jämn smet.
  7. Bred ut smeten i formen i ett jämnt lager.
  8. Krossa eller hacka valnötterna grovt. Strö över valnötterna i ett jämnt lager. Tryck ner lite i smeten.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Känn med en baksticka så att kakan är klar. Tid kan variera något beroende på val av form och ugn. Jag gillar när den är lite kladdig i mitten men ej lös.
  10. Ta ut och låt svalna i formen.
  11. Ta upp på en stor skärbräda och dela i rutor förslagsvis 4x3 rader till stora 12 bitar. Eller skär dessa i ytterligare två bitar till totalt 24 mindre bitar - se bild.
  12. Goda som de är till fika men kan även serveras till fest med en klick vispad grädde. Gott är även att servera dem varma med en kula vaniljglass.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 172 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-30

Tillbehör och liknande recept: