Chokladrutor med valnötter
Chokladrutor med knapriga valnötter som bakas i en liten långpanna. Valnötter och choklad passar mycket bra ihop.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Klä en långpanna på ca 20x30 cm med bakplåtspapper i botten.
- Smält smör i en kastrull. Sätt åt sidan att svalna något.
- Vispa ägg och socker fluffigt någon minut i en stor bunke.
- Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt i en bunke.
- Vispa i det smälta smöret i äggblandningen. Rör sedan i mjölblandningen till en jämn smet.
- Bred ut smeten i formen i ett jämnt lager.
- Krossa eller hacka valnötterna grovt. Strö över valnötterna i ett jämnt lager. Tryck ner lite i smeten.
- Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Känn med en baksticka så att kakan är klar. Tid kan variera något beroende på val av form och ugn. Jag gillar när den är lite kladdig i mitten men ej lös.
- Ta ut och låt svalna i formen.
- Ta upp på en stor skärbräda och dela i rutor förslagsvis 4x3 rader till stora 12 bitar. Eller skär dessa i ytterligare två bitar till totalt 24 mindre bitar - se bild.
- Goda som de är till fika men kan även serveras till fest med en klick vispad grädde. Gott är även att servera dem varma med en kula vaniljglass.
Serveringsförslag
- Rutorna passar till fika eller utflykt; vardags eller fest.
- Till fest och efterrätt kan de serveras med lättvispad grädde, mintchokladgrädde, kolagrädde eller chokladgrädde. Eller lätt uppvärmda i mikro eller ugn med en kula vaniljglass eller hallonsorbet.
- Vidare kan man strö över rostade valnötter, karamelliserade valnötter, färska bär och/eller florsocker till servering.
- Kan även toppas med valfri frosting.
Varianter
Byt valnötter mot andra nötter som hasselnötter, pekan eller cashew. Eller blanda.
Uppskattat näringsvärde per portion: 172 kcal