Carpaccio med rökt lax

Carpaccio med rökt lax, rostade pinjenötter, hyvlad parmesan, färsk basilika, citron och olivolja. Gott som förrätt eller på buffé. Servera gärna med ett gott bröd.
Blir också gott med gravad lax istället för rökt lax.

4 portioner carpaccio med rökt lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400 gram rökt lax
  • 0,5 dl pinjenötter eller solrosfrön
  • 4 msk fin olivolja
  • 0,5 dl hyvlad parmesan eller grana padano
  • 12 blad färsk basilika
  • 0,5 citron
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rosta pinjenötterna eller solrosfröna i en stekpanna och ställ åt sidan.
  2. Skiva laxen så tunt du kan (om du inte köpt färdigskivad lax) och lägg upp samt fördela på 4 tallrikar om du ska servera laxcarpaccio som förrätt eller ett stort fat om du ska ha buffé.
  3. Dela citronen och pressa saften jämt fördelat över laxen.
  4. Fördela också olivoljan, pinjenötter eller solrosfrön samt svartpeppar över laxen.
  5. Fördela grovhackad basilika över laxen.
  6. Avsluta med att hyvla över parmesan eller grana padano och servera sedan din rökta laxcarpaccio.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer