Broccolisoppa med purjolök

Broccolisoppa med purjolök, grönsaksbuljong, mjölk, grädde, crème fraiche med mera.
Mixa broccolisoppan med stavmixer - lämna lite klumpar eller mixa den helt slät. Det går också att servera soppan utan att mixa den.
Broccolisoppan kan smaksättas med örter som hackad persilja, oregano eller dragon; tryffelolja; chiliflakes; curry eller pesto.
Servera broccolisoppan med gott nybakt bröd med ex. baguette med ost eller färskost. Eller varma mackor. Självklart kan du kombinera broccolin med andra grönsaker i efter tycke och smak. Goda varianter är med skivad potatis, morot, palsternacka, kålrot och rotselleri.
Serverar du broccolisoppan i finare sammanhang kan du garnera med riven parmesan och färsk oregano samt smaksätta med några droppar tryffelolja som på bilden.
Smulad ädelost är också gott att smaksätta broccolisoppa med.
Gillar du stark och het mat är ett tips att servera soppan med en skål finhackad röd chili fräst i några msk smör. Så kan varje gäst själv tillsätta önskad mängd chili i sin soppa.

4 portioner broccolisoppa med purjolök

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk eller fryst broccoli
  • 1 purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 8 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 dl grädde
  • 1 dl kokbar crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk tryffelolja (valfritt)
  • 4 kvistar färsk oregano att garnera med (valfritt)
  • 0,5 dl riven parmesan att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa, skär bort fula delar samt skär färsk broccoli i små buketter. Skär bort fula delar och hacka stammen - ta med den i soppan om du vill. Fryst broccoli är bara att tillsätta direkt från frysen.
  2. Ta bort det yttersta bladet på purjolöken. Skär bort toppen och längst ner på stammen och dela den på längden. Skölj purjolöken noga och se till att ev. grus är borta.
  3. Strimla purjolöken.
  4. Skala samt pressa vitlök.
  5. Fräs purjolök och vitlök i olivolja några minuter i en stor soppkastrull.
  6. Tillsätt broccolistammar först (om du gör på färsk broccoli) och fräs några minuter.
  7. Tillsätt broccolibuketter och rör runt.
  8. Slå på mjölk och vatten.
  9. Tillsätt buljongtärningar.
  10. Koka broccolisoppan i 10 minuter.
  11. Mixa gärna broccolisoppan med stavmixer. Du kan mixa den helt slät eller till hälften - välj själv.
  12. Sätt tillbaka på spisen och tillsätt grädde samt crème fraiche. Rör runt och värm upp.
  13. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och citronsaft samt tryffelolja.
  14. Servera gärna broccolisoppan med bröd ex. nybakt baguette med ost.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer