Broccolisoppa med purjolök

Broccolisoppa med purjolök, grönsaksbuljong, mjölk, grädde, crème fraiche med mera.
Mixa broccolisoppan med stavmixer - lämna lite klumpar eller mixa den helt slät. Det går också att servera soppan utan att mixa den.
Broccolisoppan kan smaksättas med örter som hackad persilja, oregano eller dragon; tryffelolja; chiliflakes; curry eller pesto.
Servera broccolisoppan med gott nybakt bröd med ex. baguette med ost eller färskost. Eller varma mackor. Självklart kan du kombinera broccolin med andra grönsaker i efter tycke och smak. Goda varianter är med skivad potatis, morot, palsternacka, kålrot och rotselleri.
Serverar du broccolisoppan i finare sammanhang kan du garnera med riven parmesan och färsk oregano samt smaksätta med några droppar tryffelolja som på bilden.
Smulad ädelost är också gott att smaksätta broccolisoppa med.
Gillar du stark och het mat är ett tips att servera soppan med en skål finhackad röd chili fräst i några msk smör. Så kan varje gäst själv tillsätta önskad mängd chili i sin soppa.

4 portioner broccolisoppa med purjolök

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk eller fryst broccoli
  • 1 purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 8 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 dl grädde
  • 1 dl kokbar crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk tryffelolja (valfritt)
  • 4 kvistar färsk oregano att garnera med (valfritt)
  • 0,5 dl riven parmesan att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa, skär bort fula delar samt skär färsk broccoli i små buketter. Skär bort fula delar och hacka stammen - ta med den i soppan om du vill. Fryst broccoli är bara att tillsätta direkt från frysen.
  2. Ta bort det yttersta bladet på purjolöken. Skär bort toppen och längst ner på stammen och dela den på längden. Skölj purjolöken noga och se till att ev. grus är borta.
  3. Strimla purjolöken.
  4. Skala samt pressa vitlök.
  5. Fräs purjolök och vitlök i olivolja några minuter i en stor soppkastrull.
  6. Tillsätt broccolistammar först (om du gör på färsk broccoli) och fräs några minuter.
  7. Tillsätt broccolibuketter och rör runt.
  8. Slå på mjölk och vatten.
  9. Tillsätt buljongtärningar.
  10. Koka broccolisoppan i 10 minuter.
  11. Mixa gärna broccolisoppan med stavmixer. Du kan mixa den helt slät eller till hälften - välj själv.
  12. Sätt tillbaka på spisen och tillsätt grädde samt crème fraiche. Rör runt och värm upp.
  13. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och citronsaft samt tryffelolja.
  14. Servera gärna broccolisoppan med bröd ex. nybakt baguette med ost.
E-mail
Inga röster än

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer