Broccolisoppa med pesto

Sätt lite smak på broccolisoppan med en klick pesto och riven parmesan. Broccolisoppan kan du serveras med surdegsmackor med lufttorkad skinka som på bilden. Eller något gott nybakt bröd - men köpt bakeoff eller annat köpt bröd funkar också. Till brödet kan man ha färskost som pålägg. Här har jag smaksatt soppan med vanlig färdig pesto på burk men man kan ta annan pesto som hemgjord pesto, ramslökspesto eller korianderpesto

Varma mackor, knäckemackor, korvmackor, ostmackor med mera passar till. Serverar man till lunch så kan man ha en matig efterrätt som pannkakor, våfflor eller äppelpaj

4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 1 msk olivolja
  • 4 msk pesto
  • 500 gram broccoli
  • 1 liter vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 1 dl grädde eller kokbar crème fraiche (valfritt)
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt till garnering)
  • 1 tsk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och rensa broccolin. Skär bort fula bitar. Dela i mindre buketter. Skala eller skär rent stammen samt tärna den.
  2. Skala och hacka löken fint.
  3. Fräs lök samt stammen av broccolin i olivolja någon minut i en stor kastrull.
  4. Tillsätt broccolibuketter, pesto, buljongtärning och vatten.
  5. Låt soppan koka på medelvärme i 10 minuter.
  6. Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare eller blender.
  7. Tillsätt grädde eller crème fraiche samt värm upp.
  8. Smaka av broccolisoppan med salt, svartpeppar samt citronsaft eller vitvinsvinäger och ev. mer pesto.
  9. Soppan kan garneras med några extra droppar pesto samt riven parmesan.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer