Broccolisoppa med pesto

Sätt lite smak på broccolisoppan med en klick pesto och riven parmesan. Broccolisoppan kan du serveras med surdegsmackor med lufttorkad skinka som på bilden. Eller något gott nybakt bröd - men köpt bakeoff eller annat köpt bröd funkar också. Till brödet kan man ha färskost som pålägg. Här har jag smaksatt soppan med vanlig färdig pesto på burk men man kan ta annan pesto som hemgjord pesto, ramslökspesto eller korianderpesto

Varma mackor, knäckemackor, korvmackor, ostmackor med mera passar till. Serverar man till lunch så kan man ha en matig efterrätt som pannkakor, våfflor eller äppelpaj

4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 1 msk olivolja
  • 4 msk pesto
  • 500 gram broccoli
  • 1 liter vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 1 dl grädde eller kokbar crème fraiche (valfritt)
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt till garnering)
  • 1 tsk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och rensa broccolin. Skär bort fula bitar. Dela i mindre buketter. Skala eller skär rent stammen samt tärna den.
  2. Skala och hacka löken fint.
  3. Fräs lök samt stammen av broccolin i olivolja någon minut i en stor kastrull.
  4. Tillsätt broccolibuketter, pesto, buljongtärning och vatten.
  5. Låt soppan koka på medelvärme i 10 minuter.
  6. Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare eller blender.
  7. Tillsätt grädde eller crème fraiche samt värm upp.
  8. Smaka av broccolisoppan med salt, svartpeppar samt citronsaft eller vitvinsvinäger och ev. mer pesto.
  9. Soppan kan garneras med några extra droppar pesto samt riven parmesan.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer