Biff Greta

Biff Greta är en rätt med stekt tärnad oxfilé marinerad i stark senap samt äggula.

Klassisk Biff Greta brukar serveras med råstekt potatis.

Det blir också gott med andra tillbehör som på bilden med ugnsstekt potatis i skivor och rostad blomkål.

Biff Greta kan också serveras på smörstekt vitt bröd som en toast.

Tomatsallad, grönsallad och/eller kokt broccoli, vaxbönor eller ärtor är också gott till.

Biff Rydberg är liknande som Biff Greta men då steks den tärnade oxfilén i tärningar som det är och serveras med äggula på toppen, råstekt potatis samt stekt hackad lök.

Tärnad oxfilé är också gott att laga vanlig pyttipanna på.

Biff Greta är en rätt vanlig lite lyxigare lunch-, bakficke eller bistro maträtt på grund av att man först styckar ut och lagar de finare bitarna av oxfilén hel eller i skivor som dyrare rätter. Det som blir över på oxfilén och ej kan serveras som en fin bit - som svans och huvud - kan man tärna och ändå sälja till bra pris som lyxig pytt som exempelvis Biff Greta. En perfekt resträtt med oxfilé.

4 portioner Biff Greta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram oxfilé
  • 2 äggulor
  • 3 msk Dijonsenap
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk matolja
  • 1 msk smör
  • Råstekt potatis: 800 gram potatis, fast sort
  • 4 msk matolja
  • 4 msk smör
  • 2 krm salt
  • Rostad blomkål: 500 gram blomkål
  • 1 krm curry
  • 1 krm garam masala
  • 1 krm gurkmeja
  • 2 msk matolja
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Börja med tillbehören som råstekt eller ugnstekt potatis samt ev. ugnsstekt blomkål.
  2. Skala potatisen.
  3. Råstekt potatis: skär i 1x1 cm tärningar. Skölj potatisen noga i ett durkslag (stärkelse ska bort som annars fastnar i pannan). Låt potatisen rinna av väl och torka den gärna med en handduk lite lätt. Värm en stekpanna med olja och ev. smör. Stek potatisen på medelvärme tills den är mjuk och har fått fin färg. Salta. Undvik att vända runt för ofta utan vänd bara 2-3 gånger. Annars går potatisen lätt sönder. Det tar ca 20 minuter.
  4. Ugnsstekt potatis i skivor: sätt ungen på 225 grader. Skär potatisen i tunna skivor. Skölj den väl i durkslag, låt rinna av och torka den lätt med en handduk. Häll olivolja i en ugnsfast stekpanna och fördela potatisen i pannan. Salta och vänd runt potatisen. Platta till potatisen i ett jämnt lager. Stek potatisen i ca 20 minuter.
  5. Ugnsstekt blomkål: Skölj och rensa blomkålen. Skär bort buketterna från roten. Dela stora buketter. Lägg i en ugnsfast stekpanna och tillsätt kryddor. Rör om och ugnsstek blomkålen i ca 20 minuter.
  6. Dags för Biff Greta: Tärna oxfilén i ca 1,5 x 1,5 cm tärningar. Lägg i en stor bunke.
  7. Tillsätt ägg, senap, salt och svartpeppar samt rör runt.
  8. Forma fyra lika stora runda högar likt biffar på en tallrik.
  9. Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
  10. När smöret slutat bubbla lägger du i högarna med biff Greta. Försöka håll ihop dem och peta ihop dem längs kanterna så att de blir så runda och hela som möjligt.
  11. Stek på hög värme i ca 1-2 minuter på båda sidor. Det gör inget om de ramlar sönder lite. Oxfilén kan gärna vara lite blodig - alltså stekt medium.
  12. Servera Biff Greta biffarna med potatisen samt ev. rostad blomkål. Tomatsallad, grönsallad och/eller kokt broccoli är gott till också.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-04

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer