Biff Greta

Biff Greta är en rätt med stekt tärnad oxfilé marinerad i stark senap samt äggula. Klassisk Biff Greta brukar serveras med råstekt potatis. Det blir också gott med andra tillbehör som på bilden med ugnsstekt potatis i skivor och rostad blomkål.

Biff Greta kan också serveras på smörstekt vitt bröd eller toast.

Tomatsallad, grönsallad och/eller kokt broccoli, vaxbönor eller ärtor är också gott till.

Biff Rydberg är liknande som Biff Greta men då steks den tärnade oxfilén i tärningar som det är och serveras med äggula på toppen, råstekt potatis samt stekt hackad lök.

4 portioner Biff Greta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram oxfilé
  • 2 äggulor
  • 3 msk Dijonsenap
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk matolja
  • 1 msk smör
  • Råstekt potatis: 800 gram potatis, fast sort
  • 4 msk matolja
  • 4 msk smör
  • 2 krm salt
  • Rostad blomkål: 500 gram blomkål
  • 1 krm curry
  • 1 krm garam masala
  • 1 krm gurkmeja
  • 2 msk matolja
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Börja med tillbehören som råstekt eller ugnstekt potatis samt ev. ugnsstekt blomkål.
  2. Skala potatisen.
  3. Råstekt potatis: skär i 1x1 cm tärningar. Skölj potatisen noga i ett durkslag (stärkelse ska bort som annars fastnar i pannan). Låt potatisen rinna av väl och torka den gärna med en handduk lite lätt. Värm en stekpanna med olja och ev. smör. Stek potatisen på medelvärme tills den är mjuk och har fått fin färg. Salta. Undvik att vända runt för ofta utan vänd bara 2-3 gånger. Annars går potatisen lätt sönder. Det tar ca 20 minuter.
  4. Ugnsstekt potatis i skivor: sätt ungen på 225 grader. Skär potatisen i tunna skivor. Skölj den väl i durkslag, låt rinna av och torka den lätt med en handduk. Häll olivolja i en ugnsfast stekpanna och fördela potatisen i pannan. Salta och vänd runt potatisen. Platta till potatisen i ett jämnt lager. Stek potatisen i ca 20 minuter.
  5. Ugnsstekt blomkål: Skölj och rensa blomkålen. Skär bort buketterna från roten. Dela stora buketter. Lägg i en ugnsfast stekpanna och tillsätt kryddor. Rör om och ugnsstek blomkålen i ca 20 minuter.
  6. Dags för Biff Greta: Tärna oxfilén i ca 1,5 x 1,5 cm tärningar. Lägg i en stor bunke.
  7. Tillsätt ägg, senap, salt och svartpeppar samt rör runt.
  8. Forma fyra lika stora runda högar likt biffar på en tallrik.
  9. Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
  10. När smöret slutat bubbla lägger du i högarna med biff Greta. Försöka håll ihop dem och peta ihop dem längs kanterna så att de blir så runda och hela som möjligt.
  11. Stek på hög värme i ca 1-2 minuter på båda sidor. Det gör inget om de ramlar sönder lite. Oxfilén kan gärna vara lite blodig - alltså stekt medium.
  12. Servera Biff Greta biffarna med potatisen samt ev. rostad blomkål. Tomatsallad, grönsallad och/eller kokt broccoli är gott till också.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer