Biff Greta

Introduktion och förberedelse

Biff Greta är en rätt med stekt tärnad oxfilé marinerad i stark senap samt äggula.

Serveringsförslag

Varianter

  • Biff Rydberg är liknande som Biff Greta men då steks den tärnade oxfilén i tärningar som det är och serveras med äggula på toppen, råstekt potatis samt stekt hackad lök.
  • Du kan steka löken mjuk i smör innan om du önskar och sedan låta svalna och blanda med köttet.

Kuriosa

Biff Greta kan även kallas Biff Special. Det är en slags senapsmarinad tärnad oxfilé som passar som lyxigare lunch-, bakficke- eller bistromaträtt på grund av att man kan använda rester från oxfilén. Först använder man de finare bitarna av oxfilén hel eller i skivor till dyrare rätter. Det som blir över på oxfilén kan man tärna och ändå sälja till bra pris som exempelvis Biff Greta, Biff Rydberg eller lyxig pyttipanna.

4 portioner Biff Greta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram oxfilé
  • 2 äggulor
  • 3 msk Dijonsenap
  • 1 msk svensk senap
  • 1,5 dl finhackad gul lök
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk matolja
  • 1 msk smör
  • RÅSTEKT POTATIS: 800 gram potatis, fast sort
  • 4 msk matolja
  • 4 msk smör
  • 2 krm salt
  • ROSTAD BLOMKÅL: 500 gram blomkål
  • 1 krm curry
  • 1 krm garam masala
  • 1 krm gurkmeja
  • 2 msk matolja
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Börja med tillbehören som råstekt eller ugnstekt potatis samt ev. rostad blomkål.
  2. Skala potatisen.
  3. RÅSTEKT POTATIS: Skär i 1x1 cm tärningar. Skölj potatisen noga i ett durkslag (stärkelse ska bort som annars fastnar i pannan). Låt potatisen rinna av väl och torka den gärna med en handduk lite lätt. Värm en stekpanna med olja och ev. smör. Stek potatisen på medelvärme tills den är mjuk och har fått fin färg. Salta. Undvik att vända runt för ofta utan vänd bara 2-3 gånger. Annars går potatisen lätt sönder. Det tar ca 20 minuter.
  4. UGNSSTEKT POTATIS I SKIVOR: Sätt ungen på 225 grader. Skär potatisen i tunna skivor. Skölj den väl i durkslag, låt rinna av och torka den lätt med en handduk. Häll olivolja i en ugnsfast stekpanna och fördela potatisen i pannan. Salta och vänd runt potatisen. Platta till potatisen i ett jämnt lager. Stek potatisen i ca 20 minuter.
  5. ROSTAD BLOMKÅL: Skölj och rensa blomkålen. Skär bort buketterna från roten. Dela stora buketter. Lägg i en ugnsfast stekpanna och tillsätt kryddor. Rör om och ugnsstek blomkålen i ca 20 minuter.
  6. BIFF GRETA: Finhacka gul lök. Den kan även stekas mjuk i en msk smör innan och sedan låta svalna innan man blandar med köttet.
  7. Tärna oxfilén i ca 1,5 x 1,5 cm tärningar. Lägg i en stor bunke.
  8. Tillsätt lök, ägg, senap, salt och svartpeppar samt rör runt.
  9. Forma fyra lika stora runda högar likt biffar på en tallrik.
  10. Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
  11. När smöret slutat bubbla lägger du i högarna med Biff Greta. Försöka håll ihop dem och peta ihop dem längs kanterna så att de blir så runda och hela som möjligt.
  12. Stek på hög värme i ca 2 minuter på båda sidor. Det gör inget om de ramlar sönder lite. Oxfilén kan gärna vara lite blodig - alltså stekt medium.
  13. Servera Biff Greta biffarna med potatisen samt ev. rostad blomkål. Tomatsallad, grönsallad och/eller kokt broccoli är gott till också.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 686 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-06